29 / 04 / 2024

Atatürk Evi, 2011 yılında halkın hizmetine açılacak!

Atatürk Evi, 2011 yılında halkın hizmetine açılacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, rölöve ve restorasyon çalışmaları yaptığı "Atatürk Evi"ni, 2011 yılında halkın hizmetine açacak



Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi’nde rölöve ve restorasyon çalışmaları yaptığı "Atatürk Evi"ni, 2011 yılında halkın hizmetine açacak.
        
Gaziantep’in Ulu Önder’e olan sevgisi ve bağlılığını göstermek amacıyla kurulmasına karar verilen ve Adil Konukoğlu tarafından "Atatürk Evi" yapılmak üzere bağışlanan geleneksel Antep Evi’nin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi ihale edildi.
        
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan ve Nisan 2011’de açılması planlanan Atatürk Evi’nde, Atatürk araştırma kitaplığı, çalışma odası, çok amaçlı sergi salonları, Atatürk’ün hayatının anlatıldığı sinevizyon odası, Atatürk ile ilgili sergi alanları ve hediyelik eşya satış ünitesi yer alacak.
        
Projenin doğru ve etkin yürütülmesi için Tarih Takımı ve Danışma Kurulu da oluşturuldu.
        
Atatürk’ün Gaziantep ile olan tarihsel bağını araştıran Tarih Takımı, Samsun Gazi Müzesi, Samsun Bandırma Vapuru,  İzmir  Latife Hanım Konağı, Ankara Atatürk Çiftliği, Atatürk Müzesi’nde inceleme yapacak. Danışma Kurulu ise "Güney Cephesi, Gaziantep ziyareti, Bey Mahallesi’ndeki nüfus kaydı, Atatürk’ün fotoğrafları" ile ilgili başta Hanri Benazus olmak üzere birçok isimle görüşecek.
        
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulu Öndere olan vefa borcunu ve bağlılıklarını göstermek amacıyla şehirde ona layık bir Atatürk evi yapmayı kararlaştırdıklarını söyledi.
        
-"İKİ GAZİNİN BULUŞMASI"-
        
Güzelbey, Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırma projesini tamamladıklarını ve özgün tarihi kimliği korunan mahallede Atatürk Evi’nin hayat bulacağını ifade etti.
        
Ulu Önderin ilk defa 1930 yılında Gaziantep’i ziyaret ettiğini ve bu sırada Gaziantep Belediye Meclisi kararıyla kendisine "fahri hemşirelik" beratı verildiğini belirten Asım Güzelbey, şunları kaydetti:
        
"O tarihte iki gazi var, birisi Mustafa Kemal Atatürk birisi Antep. Atatürk, Antep’e geldiğinde kendisine fahri hemşiremiz olarak berat veriliyor ve Bey Mahallesi nüfusuna da kayıt ediliyor. Biz bütün bu geçmişi düşünerek Atatürk’ün nüfusa kayıtlı olduğu evi araştırdık, fakat bu ev yıkılmıştı. Ama orada çok iyi korunmuş ve geleneksel Antep evi özelliğini yansıtan bir evi Sayın Adil Konukoğlu belediyemize bağışladı. Biz de ihaleye çıktık, rölöve ve resterosyan çalışmalarını başlattık. Ev bittikten sonra orayı sıradan bir Atatürk Evi gibi değil iki gazinin buluştuğu bir mekan olarak lanse etmek istiyoruz. Orada kanuni prosedürlere uygun olarak Atatürk’e ait birçok görsel olacak. Hatta bir Atatürk heykeli yaptırıyoruz. Bu bildiğimiz heykellerden çok farklı olacak; gözleri oynayan, mimikleri oynayan, konuşan hatta Atatürk’ün ’efendiler’ diye başlayan ünlü nutkunu söyleyen bir heykel olacak. Böyle bir heykel henüz Türkiye’de yapılmıyor. Yurtdışında bunu yapan firmalarla görüşüyoruz."
        
Güzelbey, Atatürk Evi’nin kente yeni bir vizyon katacağını sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön