Genel

Atatürk Havalimanı Avrupa'nın 8. büyüğü oldu

Yolcu sayısındaki patlama İstanbul Atatürk Havalimanı'nı dış hatlarda Avrupa'nın sekizinci büyük havalimanı yaptı

İç hat uçuş sayısı dikkate alındığında ise Türkiye, Avrupa iç hat ortalama günlük uçuş sıralamasında yedinci sıraya yükseldi.

Atatürk Havalimanı Avrupa ligini zorluyor
Atatürk Havalimanı deyince son dönemde akla gelen ilk şey yaşanan rötarlar oluyor. Hatta son dönemde yaşanan rötar  patlamasıyla Atatürk Havalimanı, dünyada en fazla rötar yaşanan havalimanları listesinde en ön sıralara kadar çıkmış durumda. Hem kalkışta hem inişte yaşanan bu rötarların kuşkusuz birçok nedeni var. Atatürk Havalimanı'mn kapasitesinin dolmuş olması, 06-24 pistinin kısalığı, uçak park alanlarının yetersizliği ve meteorolojik etkenlerle yaşanan rötarlar, son dönemde uçmayı adeta kabusa çevirmiş durumda. Olayın tarafları Türk Havayolları, TAV ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi soruna çare bulabilmek için yoğun bir çalışma içinde.

Sorun hızlı büyüme
Rötarların bu derece artmasının kuşkusuz bir numaralı nedeni, Atatürk Havalimanı'mn yolcu trafiğinde yaşanan patlama. 2000 yılında toplam 15 milyon yolcu ağırlayan Atatürk Havalimanı, 2009'da 30 milyon yolcuya ev sahipliği yaptı.

Geçen yıl Atatürk'ten tam 294 bin iniş ve kalkış gerçekleşti. Bunun 95 bini iç hat uçuşları olurken, 169 bini ise dış hat uçuşları olarak gerçekleşti. TAV CEO'su Sani Şener, yolcu trafiğinde yaşanan patlamanın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini, 2020'de yolcu sayısının 60 milyona dayanabileceğini söylüyor.

Dış hat yolcu sayısında yaşanan büyümenin ardında İstanbul'un giderek daha fazla transit uçuşları çekmesinin de payı yüksek. Zira 2009'da Atatürk Havalimanı'nda transit yolcu sayısı yüzde 33 artmış durumda.

Devleri geride bıraktı
Yolcu ve uçak sayısında yaşanan bu artış, Atatürk Havalimanı'nı Avrupa'nın dev havalimanları liginde de üst sıralara taşıdı. Kısa adı Euro-Control olan 'The European Organisation for the Safety of Air Navigation' tarafından açıklanan günlük yurt dışı kalkış istatistiklerine göre aralık ayında Atatürk Havalimanı ilk kez Barselona'yı geride bırakarak sekizinciliğe oturdu.
Amsterdam ve Paris'in yüzde 7, Roma'mn yüzde 6, Münih'in yüzde 4.5, Barcelona'nm yüzde 3.7 gerilediği listede Atatürk Havalimanı yüzde 8.8 büyümeyle ilk 10'ın tek büyüyen havalimanı olmayı başardı.

EuroControl'un Ocak 2010 verilerine baktığımızda, Atatürk Havalimanı'nın 349 günlük yurt dışı kalkış ile sekizinci sıradaki yerini koruduğu dikkat çekiyor. 2009 Ocak rakamlarıyla kıyaslandığında yüzde 11.2 gibi yüksek büyüme gösteren Atatürk Havalimanı dışında ilk 10'da sadece Frankfurt ve Zürih Havalimanları büyümüş. Fakat yüzde 1.8 büyüyen Frankfurt Havalimanı ile yüzde 0.8 büyüven Zürih Havalimanı ile kıyaslandığında Atatürk Havalimanı'nda ciddi bir büyüme söz konusu.

Avrupa'da kayıp büyük
Havacılık sektöründe bir başka önemli kuruluş olan Airports Council International'm (ACI) verilerine göre, 2009'da Avrupa'daki havalimanlarının yolcu sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.9 azalmış durumda. Aynı süre zarfında navlun trafiği ise yüzde 13 geriledi. ACI Genel Direktörü Oliver Jankovec, 2009 yılı için "2009'da Avrupa havaalanları 100 milyon yolcu kaybetti. Böylelikle de 2006 seviyelerine geri gelindi" yorumunu yapıyor.

Fakat ACI'nın verilerine göre aralık ayında gerek yolcu gerekse de yük trafiğinde bir toparlanma yaşandı. Örneğin 2009 Aralık ayı, 2008 Aralık ayına kıyasla yolcu sayısında yüzde 2.2'lik büyümeyle kapandı. ACI verilerinde Atatürk Havalimanı 25 milyonun üstü yolcu ağırlamasıyla birinci grup havalimanları içerisinde yer alıyor. Söz konusu grup içinde aralık ayında yolcu artışına bakıldığında Roma yüzde 13.8'lik bir artış yaşarken, Madrid yüzde 4.9, Münih yüzde 4.2, Atatürk Havalimanı ise yüzde 9.5 büyüme gösterdi.

Türkiye yedinci sırada
Aslında sadece İstanbul Atatürk Havalimanı değil, tüm havalimanı ve havaalanlarımızda büyüme söz konusu. 2002'de sadece iki merkezden 25 noktaya gerçekleştirilen iç hat seferleri, bugün beş havayolu tarafından yedi merkezden toplam 45 noktaya yapılıyor.

Türk tesciline kayıtlı büyük gövdeli hava aracı sayısı 150'den 320'ye ulaştı. Bunun sonucunda da, 2003'te dokuz milyon olan iç hat yolcu sayısı bugün 41 milyonu aşmış durumda.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, 2010'da toplam yolcu sayısının yüzde 10, uçak trafiğinin ise yüzde 7 artmasını bekliyor.
EuroControl'un 2010 Ocak verilerine göre, Türkiye Avrupa iç hat ortalama günlük uçuşlar sıralamasında yedinci sıraya yükselmiş durumda. Listenin birinci sırasında günlük bin 81 uçuşla İngiltere var.
İngiltere'yi 996 uçuşla Fransa izlerken Türkiye, 548 uçuşla İsveç ve Yunanistan'ın önünde yer alıyor. İlk 10 listesine göz atıldığında en çok dikkat çeken nokta ise, sadece Yunanistan ve Türkiye'nin büyüme yaşaması. Yunanistan'da büyüme oranı bir önceki yıla göre yüzde 10.8 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 24.1

Sabiha Gökçen büyümede AVRUPA lideri oldu
İstanbul Atatürk Havalimanı gibi istanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hızlı bir büyüme söz konusu. 2008'de 4 milyon 358 bin 710 yolcu trafiği, 2009'da 6 milyon 640 bine ulaştı. Yüzde 53'lük büyümeyle Sabiha Gökçen, 2009'un en fazla yolcu artış oranı yaşayan havalimanı oldu. Sabiha Gökçen, bu artış oranıyla 2009'da Avrupa'da dördüncülüğe çıktı, ilk üç sırada Sicilya-Trapani (Yüzde 100.7), Almanya-Memmingen (Yüzde 75.7) ve Almanya-VVeeze (Yüzde 63.3) var. Ancak ilk üç sırada yer alan havalimanlarında yolcu sayısı 2.5 milyonun altında. Dolayısıyla 3 milyonu geçen havalimanları açısından bu artışı değerlendirirsek Sabiha Gökçen Havalimanı için Avrupa birincisiyiz diyebiliriz.
Ekonomist