30 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

Atatürk Havalimanı’nda hayata geçirilmesi planlanan millet bahçesi projesinin detayları belli oldu. Proje 2021 yılı sonunda tamamlanması amaçlanıyor.



Atatürk Havalimanı’nda yapılması planlanan millet bahçesi projesinin detayları ortaya çıkıyor. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 8.5 milyon metrekarelik alanda, arazinin yüzde 30’u genel havacılık, yüzde 9’u askeri alan olarak hizmet verecek. Geri kalan 5.2 milyon metrekarelik kısım, rekreasyon alanı, gençlik merkezi, müze alanı, spor alanı, fuar alanı, konaklama alanı, yaşam merkezi ve afet toplanma alanı olacak. Projenin 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Atatürk Havalimanı’nın ‘Millet Bahçesi’ olarak tasarlanan proje çalışmalarını tamamladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile gerçekleşen koordinasyon toplantılarında millet bahçesi ile sahil şeridinin ilişkilendirileceği açıklandı. Eski havalimanı, 855 metre uzunluğunda yayalara özel bir viyadükle, Marmara Denizi’ne bağlanacak. Toplam 8 milyon 540 bin metrekare olması planlanan Atatürk Havalimanı arazisine ait master planda, 2 milyon metrekarelik alan rekreasyon alanı olacak. Master planı kapsamında tüm arazinin yüzde 30’u genel havacılık, yüzde 9’u askeri alan olarak hizmet verecek. Geri kalan 5.2 milyon metrekarelik kısımlık alanda rekreasyon alanı, gençlik merkezi, müze alanı, spor alanı, fuar alanı, konaklama alanı, yaşam merkezi ve afet toplanma alanı gibi fonksiyonlar bulunacak.

ANA KAPI YEŞİLKÖY’DE

Millet bahçesinin, trafiğin yoğun olduğu D100 Karayolu yakınında bulunann ana girişi, araç trafiğini rahatlatmak, yaya ve bisiklet girişlerini daha elverişli hale getirmek için güneyde bulunan Yeşilköy ve Eski Havaalanı Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunacak. Doğuda Atatürk Havalimanı’nın iç ve dış hatlar terminali ile kapalı otopark yapısıyla hizmet verecek girişi, yapıların bilim ve fuar merkezi kapsamında yeniden işlevlendirecek, yeni kurguya hizmet etmesi için kullandırılacak. Trafik yoğunluğunun azaltılması için başlanılan proje ile bilim ve fuar, gençlik merkezi, konaklama alanları için, çevre yollardan ayrı yan girişler de kurgulandı. Ayrıca, mevcut ve planlanan metro istasyonları da projeye entegre edildi.

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

BİNLERCE AĞAÇ DİKİLECEK

25 bin ağaç dikilmesi planlanan rekreasyon alanında 145 bin metrekarelik macera parkı, 650 metre uzunluğuna sahip kaykay pisti, 28 bin kişinin kullanımına açılacak etkinlik çayırında çocuk oyun alanları bulunacak. Rekreasyon alanının, kuzey ve güney girişlerinde dizayn edilmesi planlanan kütüphane, derslik, atölyeler, millet kıraathanesi, lokanta, kafeterya ve han gibi yapılarla, külliye konseptinde geleneksel yaşam alanları bulunacak. Projede 1 milyon 110 metrekare müze, 330 bin metrekare alan ise gençlik merkezi bulunacak. Burada yer alan mevcut hangar yapıları, fiziksel özelliklerinden yararlanılarak, milli müze kompleksi ve bünyesinde havacılık-uzay, teknoloji, halk eğitim, el sanatları, sinema salonu, spor alanları gibi fonksiyonları içeren gençlik merkezine dönüştürülmesi amaçlanıyor.

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

TERMİNAL BİNASINA FUAR ALANI

Eski kapalı otopark ve dış hatlar terminalinde bulunana binalar, fiziki özellikleri ile mevcut ve etkin toplu taşıma ağlarıyla beslenebilmesi dikkate alınıp, fuar organizasyonlarına uygun olarak dönüştürülecek. Mevcut yapılara, kapalı spor salonları gibi fonksiyonlar verilip, tenis, voleybol, basketbol sahalarının yanı sıra, geleneksel spor dalları proje içerisinde yer alacak. Dünya Ticaret Merkezi yakınında bulunan bölüm, projede dönüştürülmesi planlanan fuar alanı, müze gibi projelere destek verecek bir konaklama alanı olacak. 2 milyon metrekarelik millet bahçesi içerisinde geçici barınma alanı bulunacak. Yaklaşık 18 bin kişiye ibadet etme fırsatı yaratacak cami inşa edilecek. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait, içinde küçük yapılar ulunan ve Çobançeşme Fidanlığı olarak kullanılan alan, proje kapsamında yaşlı bakım merkezi bulunacak. Havalimanının güney kesiminde konumlanan askeri alan ile kullanımı sunacak genel havacılık alanında, alanı kullanacak uçakların bakımları için gerekli hangar yapıları ile devlet konukevi yerleşkesi olması planlanıyor.

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

2023’E KADAR TÜM PROJELER TAMAMLANACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 7 millet bahçesinin hizmete açıldığını, 3’ünün projesinin, 5’inin inşaatının sürdüğünü açıkladı. 2021 yılı sonuna doğru hizmete alınacak Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin de arasında bulunduğu proje çalışmalarının hızlandığını ifade eden Bakan Kurum, şunları söyledi: “Artık inşa edeceğimiz şehirlere, medeniyetimizin şehir tecrübesi ve birikimini, günümüz
dünyasının ihtiyaçlarıyla birleştirerek ortaya koyuyoruz. Vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükselten, kimlikli, yeşil, çevreye duyarlı, medeniyet anlayışımıza, tarihimize ve yatay mimariye uygun şehirler inşa edeceğiz. ‘Hüner, bir şehir inşa etmektir’ diyen Fatih Sultan Mehmet’ten 565 yıl sonra, O’nun emanetini, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde yeniden imar ediyoruz. Açılışlarını yapmaya devam edeceğimiz millet bahçeleri, bu emanete duyduğumuz sadakatin göstergelerinden biridir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefine yönelik çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz. 6 ilde, büyüklüğü 4 milyon 900 bin metrekare olan 13 millet bahçemizin açılışını Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla geçekleştirdik.”

Atatürk Havalimanı işte böyle olacak!

KİŞİ BAŞI 15 METREKARE YEŞİL ALAN

Şu an Türkiye'de 28 ilde 55 millet bahçesinin yapıldığını açıklayan Bakan Murat Kurum, “32 ilimizde de 51 millet bahçesine ilişkin proje çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’da üzerinde çalıştığımız millet bahçelerini yaptığımızda, kişi başı yeşil alan miktarı yaklaşık yüzde 10 artacak. İstanbul’da kişi başı yeşil alan miktarını 2023 yılına kadar 15 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 81 ilde, 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefine yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bugüne kadar 60 ilde, yaklaşık 35 milyon metrekare alanda, 134 millet bahçesi belirledik. Bugün bu proje, illerimizi aştı, ilçelerimizden, beldelerimizden talep almaya başladık. Kalan 121 millet bahçemizin proje ve inşaat çalışmaları devam ediyor. 2020 yılında, 38 ilde millet bahçelerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. 2023 yılına kadar tüm millet bahçesi projelerimizi tamamlayacağız” dedi.

Atatürk Havalimanı'nda yıkım işlemlerine başlandı!

Atatürk Havalimanı arazisine yapılacak projenin görseli ortaya çıktı!


Geri Dön