25 / 11 / 2024

Atatürk Havalimanı'na yeni dış hatlar terminal binası yapılması planlanıyor!

Atatürk Havalimanı'na yeni dış hatlar terminal binası yapılması planlanıyor!

TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, Atatürk Havalimanı'nda yeni dış hatlar terminal binası yapmak için DHMİ ile görüştüklerini söyledi. Şener, havalimanı işletmeciliği ve inşaatına dair son bir yıllık sürecin değerlendirildiği toplantıda konuştu






TAV Havalimanları CEO'su Sani Şener, Atatürk Havalimanı'nda 100 milyon Euro yatırımla yeni dış hatlar terminal binası yapmak için DHMİ ile görüştüklerini söyledi. Şener, havalimanı işletmeciliği ve inşaatına dair son bir yıllık sürecin değerlendirildiği toplantıda konuştu.


TAV'ın sahip olduğu bilgi birikimi, özgün iş modeli ve ortaklık kurmaktaki başarısının altını çizen Şener, hizmet şirketlerinin Avrupa ve Körfez Bölgesi'nde kısa sürede önemli projeler üstlendiğini söyledi.


KAPASİTEYİ 70 MİLYONA ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR


Atatürk Havalimanı'nda yatırımların sürdüğünü, yeni bir terminal için görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Şener, kapasiteyi 65-70 milyona çekmeyi hedeflediklerini belirtti.


Bugüne kadar İstanbul Atatürk Havalimanı'na eşdeğer bir büyüklük meydana getirdiklerini söyleyen Şener, imtiyaz süresinin sonuna kadar bir "İstanbul" daha ortaya çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.


"KÜRESEL PAZARLARA AÇILMAYA HAZIRIZ"


Şu anda dünyada 320 milyar dolarlık havalimanı yatırımı bulunduğunu ifade eden Şener, bu rakamın 2030'a kadar 2 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini söyledi. Şener, "2000 senesinde yola çıkarken stratejimiz netti. Finansal olarak küresel, operasyonel olarak bölgesel bir firma olacağız dedik. Geldiğimiz noktada bunu gerçekleştirdik. Bugün dünyanın her yerinden ortaklarımız var; bize yatırım yapıyorlar.


Öte yandan operasyonel olarak, tarihi, kültürel ve coğrafi yakınlığımızın olduğu bölgelerde iş yaptık. Küreselleşme sermayenin, teknolojinin, bilginin dolaşımını kolaylaştırıyor ama kültürleri aktaramıyor. Kültürleri ancak birbirine entegre etmek mümkün ve TAV gibi bir Türk firması bunu başarıyor. Bu yeteneklerimiz sayesinde 14 yılın sonunda küresel pazarlara açılmaya hazırız" dedi.


"BAKANLIK TÜRKİYE'DE BÜYÜMENİN ÖNÜNÜ AÇTI"


Şener, son 10 yılda Türkiye'de havacılığın hızlı şekilde büyüdüğünü ifade ederek, "Ticari filo büyüklüğü 162 uçaktan 385 uçağa ulaştı. Sektörde çalışan sayısı 65 binden 167 bine yükseldi. İç hatlarda uçulan nokta sayısı 26'dan 52'ye çıktı. Dış hatlarda da 60'tan 236'ya yükseldi. Ulaştırma Bakanlığı'nın havada havayollarıyla ilgili serbestleştirme politikası ve yerde de havalimanlarıyla ilgili özelleştirme politikası bu büyümenin önünü açtı. THY sektör lideri olarak ciddi şekilde büyüdü. TAV da yerde, havalimanı işletmelerinde ciddi katkıda bulundu" diye konuştu.


"DÜNYANIN SAYILI ŞİRKETLERİ ARASINA GİRDİK"


TAV Grubu CEO'su Sani Şener, TAV'ın bugün dünyada havalimanı iş modelini yeniden yazabilecek 5-6 firmadan biri olduğunu söyledi. Şu anda TAV Grubu'nda 32 farklı pasaport kullanan çalışanlar olduğunu söyleyen Şener, "TAV Havalimanları ve TAV İnşaat'ın toplamına baktığınızda, 2000 yılından 2013'e gelirken çalışan sayımız bin 314'ten 58 bin 198'e yükseldi. Havalimanı işletmelerimizde Türkiye'den sadece uzman arkadaşlarımızı dışarıya gönderiyoruz ve yerel işgücünü kullanıyoruz. TAV İnşaat'ta yurtdışında çalışan arkadaşlarımızın neredeyse tamamı beyaz yakalılardan oluşuyor. Türkiye'nin birikimli gençlerini dışarıya götürebilmişiz ve bununla gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.


"14 YILDA SIFIRDAN KÜRESEL BİR GÜÇ YARATTIK"


TAV Havalimanları'na bakıldığında 2000 yılından 2013'e gelirken cironun 145 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini belirten Şener, "Aynı dönemde hizmet verdiğimiz yolcu sayısı yılda 10 milyondan 84 milyona çıktı. FAVÖK'ümüz 22 milyon dolardan 527 milyon dolara ulaştı. TAV İnşaat'a baktığımızda, 2004'ten 2013'e gelirken ciromuz 30 milyon dolarda 851 milyon dolara yükseldi. Üstlendiği proje sayısı dörtten 13'e; çalışan sayısı 560'tan 34 bin 500'e çıktı. TAV İnşaat'ın bugüne kadar üstlendiği projelerin toplam sözleşme bedeli 16 milyar doları aştı. ABD merkezli Engineering News Record dergisinin verilerine göre, Bechtel'in ardından, havalimanı inşaatında dünyanın ikinci büyük şirketi haline geldi" dedi.


"SOSYAL FAYDA GETİRMEYEN FİNANSAL KAR PEŞİNDE DEĞİLİZ"


Şener, 2005'ten 2013'e kadar devlete toplam 4,7 milyar TL ödeme yaptıklarını ifade ederek, "Sadece 2013 yılında ödediğimiz SGK primleri, vergiler ve kira bedeli 901 milyon TL. Aynı yıl çalışanlarımıza toplam 825 milyon TL maaş ödedik. TAV'ın büyümesi 2005'ten sonra başlıyor. Ülkemizin çıkarlarını önceliğimize almadan, işçimizin çalışanımızın hakkını yiyerek, çevreye iyi davranmayarak elde edeceğimiz finansal kazançlar bizim hedefimiz olamaz. Biz her zaman sosyal faydayla taçlandırılmış finansal kar peşinde olduk" şeklinde konuştu.


"BODRUM TÜRKİYE'NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK KENTİ OLACAK"


Gazipaşa, Bodrum ve  İzmir  olarak ülkenin önemli bir turizm bölgesinde üç havalimanı işleteceklerini kaydeden Sani Şener, "Havalimanı işletmeciliği solo bir iş değildir; portföy yönetimine dayanır. Havalimanı işletmecileri artık altyapı sağlayıcısı olmaktan çıktı ve ticari bir işletme haline geldi. Tiflis'i aldığımızda THY İstanbul'dan haftada üç sefer uçuyordu; şimdi 32 sefer uçuyor. Batum'a hiç uçmuyordu; şimdi haftada yedi kez uçuyor. Ayrıca Pegasus da Tiflis'e haftada yedi kez uçuyor. Bayrak taşıyıcı havayollarıyla bayrak taşıyan havalimanı işletmecileri -biz kendimizi öyle görüyoruz çünkü ülkemizi temsil ediyoruz- birlikte önemli işler yapabilir. THY ile birlikte önemli bir sinerji yarattık. Bodrum, 20 yıl içinde Türkiye'nin dördüncü büyük kenti haline gelecek. Kongre turizminin gelişeceğine inanıyoruz. Kente ciddi yatırımlar geliyor ve önemli bir sabit nüfus orada yaşıyor" dedi.


"AHL'DE YENİ TERMİNAL İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ"


"İstanbul'da yeni havalimanı 2021'den önce açılırsa AHL imtiyaz süremizin bitiminden önce kapatılacak ve DHMİ bizim kaybımızı karşılayacak" diyen Şener, şunları söyledi: "Yeni havalimanı bitmezse o tarihe kadar buradayız. DHMİ de yeni havalimanının operasyona başlamasından bir gün öncesine kadar AHL'de yatırımlara devam edeceğiz. Şu an DHMİ Atatürk Havalimanı'nda ciddi bir yatırım gerçekleştiriyor. Askeri bölge alındı ve buraya uçak park sahası yapılıyor. Uçakların pistten çıkışını kolaylaştırmak için ek taksi yolları inşa ediliyor. Şu an yer hizmetleri ve kargo şirketlerini faaliyet gösterdiği alanda taşınacak ve park sahası olacak. Böylece 43 ek park yeri olacak. Hava sahasının, pist kapasitesinin, park yeri kapasitesinin ve terminal kapasitesinin birbirine uyumlu olması gerekiyor. Bu yatırımla Atatürk Havalimanı'nda önemli bir rahatlama yaşanacak. DHMİ, TAV ve THY olarak verimlilik artışı için işbirliği yapıyoruz. Yapılan düzenlemelerle günlük uçuş sayısı 650'den bin 300'lere geldi. Dış hatlar terminaline ek yeni bir terminal yapımı için DHMİ ile görüşmelere başladık. Anlaşırsak bu terminali yapacağız. Süremiz bitene kadar AHL'nin kapasitesini yıllık 65-70 milyon yolcuya çıkartmak için çalışıyoruz."


"BİR 'İSTANBUL' YARATTIK, BİR TANE DAHA YARATACAĞIZ"


TAV'ın amiral gemisinin İstanbul Atatürk Havalimanı olduğunu ancak son 7 yılda portföylerine ekledikleri havalimanlarıyla bir "İstanbul" daha oluşturmayı başardıklarını belirten Şener, "Şu an İstanbul toplam ciromuzun yüzde 44'ünü, toplam FAVÖK'ümüzün de yüzde 55'ini oluşturuyor. 2021'de bir amiral gemimiz gidecek ama diğeri kalacak. Tunus'ta 2047, Zagreb'de 2042, Medine'de 2037, Bodrum'da 2035, Gazipaşa'da 2034, İzmir'de 2032, Makedonya'da 2030, Gürcistan'da 2027 ve Ankara'da 2023'e kadar işletmede olacağız. Bu havalimanlarında şu anda 38 milyon yolcu var. Geçtiğimiz yedi yılda bir 'İstanbul' yarattık, gelecek yedi yılda bir 'İstanbul' daha yaratmalıyız. Geçmişe bakarsanız bunu becerebilmişiz; elimizdeki bilgi birikimiyle bunu bir kez daha becerebileceğimize inanıyoruz" dedi.


YILDA 272 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERİYOR


TAV ve ADP olarak tüm dünyada 38 havalimanında yılda 272 milyon yolcuya değebildiklerini ifade eden Şener, şunları kaydetti: "TAV ve ADP dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformunu oluşturdu. Birbirimizi tamamlayarak ciddi bir büyüme yaratıyoruz. Şu ana kadar küresel pazarın yüzde 14'ünde olabilmişiz. TAV ve ADP dünyanın en büyük havalimanı işletmeciliği platformu. TAV İnşaat dünyanın en büyük ikinci havalimanı inşaat şirketi. ADPI, dünyanın en büyük üçüncü havalimanı dizayn firması. Bu üçü bir arada olunca biz küresel pazara iddialı bir şekilde çıkmış oluyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni bir strateji takip edeceğiz. Hizmet şirketlerimizi öne çıkaracağız. Perakendede, yiyecek içecekte, bilişimde ve eğitim alanında büyümemiz gerekiyor. Bilişim şirketimiz Suudi Arabistan, Doha ve Abu Dabi'de toplam 1 milyar dolarlık ihaleye teklif verdi. TAV Akademi Çin'de 25 havalimanı yöneticisine eğitim verdi. Nepal ve Moğolistan'da da görüşmeler yapıyor. ATÜ, New York ve Washington'da iki havalimanına, Tunus'ta beş havalimanına teklif verdi. İşletme Hizmetleri şirketimiz ve BTA'yla birlikte Umman'da teklif veriyor. Havaş Almanya'da altı şehirde hizmete başladı. Medine'de lisans aldı, ikinci ihaleye katılıyor. TAV İşletme Hizmetleri Almanya'da yolcu salonu işletmeciliğine başlıyor. Yani makas değiştiriyoruz, küresel pazara çıkarıyoruz"


Dünya




Geri Dön