28 / 04 / 2024

Atatürk Havalimanı’ndaki hastane mevzuata aykırı mı? 

Atatürk Havalimanı’ndaki hastane mevzuata aykırı mı? 

Atatürk Havalimanı'na yapılan hastane, tartışmalara sebep oldu. 2 pistin ortasına inşa edilen hastanenin mevzuata aykırı olduğu iddia edildi...



Atatürk Havalimanı’nda bir gecede yeri değiştirilen ve 2 milyar dolarlık iki pistin ortasında yapımına karar verilen hastane projesinin mevzuata aykırı olduğu iddia edildi. 2012'de Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere dayanılarak hazırlanan genelgede, piste yakın bölgede insanların toplu halde bulundukları hastane, okul gibi binaların inşa edilmemesi gerektiği belirtildi. 

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Atatürk Havalimanı'nda 2 milyar dolarlık iki pisti kullanılmaz hale getirerek, inşasına başlanan pandemi hastanesinin mevzuata uygun olmadığı iddia edildi. 

Hastane projesinde, 2012'de, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kanunu'na dayanılarak hazırlanan ve tüm valiliklere gönderilen, “Havaalanları Çevresindeki Yapılaşma Kriterleri” başlıklı genelgenin göz önünde bulundurulmadığı ileri sürüldü. 

Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından uçuş emniyetini teminen belirlenen standartlara atıf yapılan genelgeye göre, Atatürk Havalimanı içinde inşaatın devam ettiği alana hastane yapımı mevzuata aykırı olarak belirtiliyor. 

24 Temmuz 2012 tarihli genelgede şu ifadeler yer alıyor:

-Havaalanı Mania Planlarında yer alan iniş-kalkış koridorlarının pist başlarından itibaren ilk 3000 metrelik bölümü içerisinde insanların toplu halde bulundukları hastane, okul, kongre merkezi, stadyum, otogar, gar binalarının planlanmaması ve inşa edilmemesi.

-Projelerin, uçuş, can ve mal emniyetinin sağlanması ve ileride havaalanlarımızın kullanılamaz hale gelmesinin önlenmesini teminen, 2920 sayılı kanun kapsamında yayımlanan havaalanı mania planı kriterlerine uygun şekilde hazırlanması ve uygulanması, hususlarına hassasiyetle uyulması ve gereğinin buna göre ifası için gereği yapılmalı.

-Uluslararası havacılık kurallarına atıf yapılan genelgede ayrıca, “Hava trafiği, uçuş güvenliği ve heberleşmeyi engelleyecek, seyrüseferi ve meydan güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte ve yükseklikte bina, yapı, inşaat yapılması, ağaç ve direk dikilmesi tesis kurulması yasaktır” ifadesi bulunuyor.

Atatürk Havalimanı'nda yapılan hastanenin temeli tamamlandı!

İstanbul'daki sahra hastaneleri 8 soruda tüm detaylarıyla!

 


Geri Dön