03 / 05 / 2024

Atatürk Havalimanı'nın yeni pisti için istimlak olabilir!

Atatürk Havalimanı'nın yeni pisti için istimlak olabilir!

Yapılması düşünülen yeni pist için Sefaköy ya da Yeşilköy bölgesinden 3 bin hane istimlak edilebilir



Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın Atatürk Havalimanı'nın genişletilmesi kapsamında Genelkurmay ile 800 dönümlük arazi için 300 milyon lira karşılığında anlaştıklarını açıklamasından sonra çalışmalar başladı. Askeri tesislerin Yalova'ya taşınması gündemde. Yapılması düşünülen yeni pist için Sefaköy ya da Yeşilköy bölgesinden 3 bin hane istimlak edilebilir.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın İstanbul Atatürk Havalimanı'nın genişletilmesi çerçevesinde Genelkurmay'dan komşu arazideki 800 dönümlük arazinin alınmasıyla ilgili el sıkışıklığını açıklaması üzerine yeni pist konusu da tekrar gündeme geldi. Devralınacak arazi yeni yapılacak terminal ve yönetim binalarıyla çok sıkışan havaalanını rahatlatırken, yeni yapılması düşünülen pist için bu araziden bağımsız farklı bir yer aranıyor. Atatürk Havalimanı'nın 3'üncü pisti gündeme geldiğinde Sefaköy ya da Yeşilköy bölgesinden geçme ihtimaline karşılık her iki bölgede de 3 bin hanenin istimlak edileceği öğrenildi. Bina bazında düşünüldüğünde istimlak alanının oldukça büyük olduğu göze çarpıyor.

Bakan Yıldırım'ın Atatürk Havalimanı'na yeni bir pist yapılabilmesi için yerine göre Sefaköy ve Yeşilköy taraflarından 3 bin hanenin istimlak edileceğini, ancak gelecekte bunun gündeme gelebileceğini söylediği ifade ediliyor. Yıldırım önceki gün bu niyetini "Üçüncü pist için o araziden bağımsız arayışlarımız var. Eğer uygun bir formül ortaya çıkarsa, o zaman üçüncü pist yapımını gündeme getirebiliriz" şeklinde de açıkladı.

LOJMANLAR YALOVA'YA TAŞINIYOR
Bakan Binali Yıldırım 800 dönümlük arazinin karşılığı olarak Genelkurmay'a ödenecek 300 milyon lira yerine ordunun gösterdiği yerlere ihtiyaçlarını karşılamak üzere binalar yapacaklarını ifade etti. Alman bilgilere göre hükümet ile Genelkurmay arasında bölge için yapılan görüşmeler askerin 'deniz gören lojman' ısrarı pazarlıkları üzerinden yürütülüyordu.

Arazinin bırakılmasıyla Yeşilköy'deki eğitim tesislerinin Hava Harp Okulu'nun Yalova'da bulunan uçuş ve kamp eğitim tesislerine taşınması konusunda anlaşıldı. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın Hava Harp Okulu'nun Yalova'daki tesislerine 300 milyon lira karşılığında 'deniz manzaralı' yeni lojmanların yapılması üzerine TOKİ'ye yetki vereceği de konuşulanlar arasında bulunuyor. Askeri Müze'nin nereye taşınacağı ise henüz netleşmedi.
 
Havalimanı ferahlayacak
Gerek havalimanının işletmecisi TAV, gerekse de faaliyet gösteren havayolu şirketleri Atatürk Havalimanı'nın park halindeki uçak sayısının gün geçtikçe artması nedeniyle sıkıntı yaşadığını bu nedenle satın almanın havalimanını oldukça ferahlatacağı görüşünde birleşiyorlar. Yeni alana pist olmayacağı ancak buraya park yeri, terminal, yönetim binaları yapılacağı hatta kargo bölümünün de taşınabileceği konuşuluyor.

Şu anda Atatürk Havalimanı'nda 350 uçak park halinde bulunurken, günlük yaklaşık 900 uçak trafiği mevcut. Yetkililer, park halindeki uçaklarıyla alanın yüzde 65'ini kullanan Türk Hava Yolları'nın yeni uçak satın alımları ve diğer havayolu şirketlerinin de artmasıyla ihtiyacın daha da artacağına dikkat çekiyorlar.
Yetkililer tarafından alınan bilgilere göre havaalanının fiziki büyümesi dahilinde yeni binaların da TAV tarafından yapılıp, işletileceği konuşuluyor.

'800 dönüm yer en az 400 milyon TL eder'

İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı ve Değerleme Uzmanı Nizamettin Aşa, Yeşilköy-Florya bölgesinde imarlı arazilerin ortalama metrekare fiyatının 2 bin - 3 bin dolar arasında olduğunu belirtti. "Havalimanına komşu bir arazinin imarı olmayacağı, varsa da düşük yoğunlukla tutulacağı veya yansıtıcılar, baz istasyonları gibi havalimanının olumsuz etkileri olabileceği göz önünde bulundurulsa bile böyle bir yerde metrekare fiyatı en düşük 500 TL'dir" diyen Aşa, şöyle devam etti: "Diyelim ki burası piknik alanı olacak, günübirlikçiler için bir bölge olarak değerlendirilecek, imarsız, boş bir arazi... Böyle bile olsa metrekaresi en az 500 TL eder. 800 dönümden söz ediyorsanız, değeri de 400 milyon TL olur. Her halükârda biçilen bu değer azdır. Hani derler ya, 'Sokakta bulsan bu kadar ucuz olmaz' diye... işte burası da öyle..."

DHMİ: HABERİMİZ YOK
Devlet Hava Meydanları işletmesi Genel Müdürlüğü yetkilileri Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın '800 dönümlük araziyi Genelkurmay'dan aldık açıklaması' hakkında bir yorum yapamayacaklarını belirterek, "Biz de gazetelerden okuduk. Genelkurmay ile görüşmeler yürütülüyor. Ancak şu anda kesinleşmiş bir durum ortada yok" açıklamasını yaptılar.
Ünsal Ereke/Habertürk


Geri Dön