02 / 05 / 2024

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restore ediliyor!

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restore ediliyor!

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi restore ediliyor.



Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca "Milli Mücadele Karargahı" olarak kullanılan, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binanın restorasyon çalışmaları devam ediyor. 


Sivas İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu yürütülen Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, dış cephesine örtülen, müzenin orijinal halinin bulunduğu resimli branda kaldırıldı.


Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzeye büyük emek verildiğini ve çalışmaların hızlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. 


Ayhan, yaklaşık 2 yıldır branda içerisinde kalan müzenin gün yüzüne çıkmasının Sivaslıları mutlu ettiğini belirterek, "Şu anda vatandaşlarımızın gözlerini yoran o brandayı, adeta o kasveti kaldırdık. Bugün itıbarıyla Sivaslıların gurur duyarak bakabileceği çok güzel bir operasyon yapılarak, dış cephesi, çatısı, penceresi son haliyle kamuoyunun karşısına çıktı" diye konuştu.


Müzenin içerisinde çalışmaların devam ettiğini aktaran Ayhan, şunları kaydetti:

"İçerideki çalışmalarımız çok yoğun bir şekilde devam ediyor. İç teşhir-tanzim panoromik görüntüler, tarihi ifadeler, odaların dizaynı, tanzimi, bu projemiz kuruldan geçti ve ay sonuna doğru inşallah ihalesini yapacağız ve artık bundan sonra kongre binasıyla ilgili gerek hukuki gerek bürokratik gerek teknik ve parasal anlamda hiç bir sorunumuz kalmadı. İnşallah yıl sonunda binamız çok daha farklı bir noktada olacak. Bir sonraki 4 Eylül 'de görselliğiyle, içerideki tarzıyla, çevre düzenlemesiyle, Sivas Meydanı'nda muhteşem duruşuyla tarihi bir abide olarak Sivaslıların gurur duyacağı bir müze olacak."  


Ayhan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile süreçte emeği geçenlere teşekkür etti.


Radikal


Geri Dön