27 / 11 / 2024

Atatürk Etnografya Müzesi'nin tanzim çalışması ihale edildi!

Atatürk Etnografya Müzesi'nin tanzim çalışması ihale edildi!

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binanın iç teşhir ve tanzim çalışması ihale edildi.




Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve günümüze kadar  Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren tarihi binanın iç teşhir ve tanzim çalışması ihale edildi. 


İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, müzenin teşhir tanzimi için oluşturulan yeni genel konseptinin ve senaryosunun uygulanması, projelendirilen sergi-sunum alanlarının, araçlarının iç mimari uygulamaları ile metinleri oluşturulan ve içerikleri hazırlanan grafiklerin uygulamalarının yapılması, projelendirilen dijital sistemler, bilgisayar donanımları ve otomasyonu işi için ihaleye çıkıldı.


Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ihaleye İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve komisyon üyeleri katıldı. Açıklamada, Salih Ayhan'ın değerlendirmelerine de yer verildi. Ayhan, tarihi eserlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kongre Müzesi'nde başlatılan restorasyon çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, bu kapsamda teşhir tanzimle ilgili uygulama ihalesinin de gerçekleştirildiğini kaydetti. İç teşhir tanzim projelerinin TBMM Milli Saraylar Bilim Değerlendirme Kurulu tarafından onaylanmasının ardından hızlı bir şekilde ihale sürecine girildiğini anlatan Ayhan, "Firma ile sözleşmenin imzalanmasının akabinde işe başlanacak. İhalemizin bedeli 7 milyon 95 bin lira 'dır. Yapılan çalışmalar sonrası iç teşhir ve tanzimiyle ülkemizde örnek bir müze ortaya konacaktır. Zor ama sonuçları güzel olan bir süreç yaşadık. Tarihimize ışık tutan bir donanıma sahip olacak Kongre Müzesi restorasyon, teşhir-tanzim ve çevre düzenlemesi işleri, ilgili kurumlarca titizlikle ve hummalı bir şekilde devam edecek" bilgisini verdi.


Ayhan, binanın ana girişinin Orduevi tarafında olduğunu anımsatarak, "O kısım kesme taştan yapılmıştır herhangi bir sıvası yoktur. Kale Camii tarafı ise aslında arka taraftır. Bu kısımda hem kesme taş hem sıvadır. Bu sıva horasan harcıdır, çimento değildir. Bu çalışmalar birçok süzgeç sonrası kurul onayından geçen ve uygulaması da yine uzmanların gözetiminde olan çalışmalardır. Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsunlar. İl Özel İdaresi olarak da bizlerin hassasiyeti üst seviyededir" değerlendirmesinde bulundu. Çevre düzenlemesinin ardından müzenin hizmete açılacağını ifade eden Ayhan, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.


Radikal


Geri Dön