22 / 12 / 2024

Atatürk Stadı'nın yerine AVM yapılmasına sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi!

Atatürk Stadı'nın yerine AVM yapılmasına sivil toplum kuruluşları tepki gösterdi!

Diyarbakır'ın en merkezi yerinde bulunan Atatürk Stadı, 51 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu bulunuyor. Diyarbakır Atatürk Stadı'nın yerine AVM ve konut yapılması kararına sivil toplum kuruluşları ile gençler tepki gösterdi.




Diyarbakır Atatürk Stadı'nın yıkılarak yerine  TOKİ  tarafından AVM ve konut yapılması kararına sivil toplum kuruluşları ile gençler tepki gösterdi. Stadın çevresinde insan zinciri oluşturan 5TK temsilcileri, amatör spor kulüpleri, taraftar demekleri, sporcular ve gençler, "Betonlaşmaya hayır",-"Elinizi stadımızdan geçin" şeklinde pankartlar açtı. 


Diyarbakırlılar, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2012'de yaptığı mitingde sözkonusu bölgeye 10 bin kişilik camii ve yeşil alan yapılacağını ilan ettiğini; ancak bazı rantçı çevrelerin bu kararı değiştirdiğini iddia etti. 


Diyarbakır'ın en merkezi yerinde bulunan Atatürk Stadı, 51 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu bulunuyor. Başbakan Erdoğan, Haziren 2012'de partisinin Diyarbakır il kongresinde yaptığı konuşmada, söz konusu alana 10 bin kişilik bir cami yapılacağını duyurmuştu. Ancak arazi geçtiğimiz aylarda TOKİ'ye devredildi. TOKİ de, stadın yeriyle ilgili imar değişikliği yaparak bölgede AVM ve konut yapılmasına karar verdi. Bunun üzerne şehirden tepkiler yükselmeye başladı. Diyarbakır Atatürk Stadı önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, bölgenin betonlaştırılmasına tepki gösterdi. Sporcu, taraftar birlikleri, amatör kulüpler adına açıklama yapan Yerel Gündem 21 Spor Meclisi Başkanı Metin Kılavuz, 0-24 yaş aralığında yaklaşık 500 binin gencin yaşadığı Diyarbakır'ın neden spor merkezi olmadığını sordu. Kılavuz, "Böylesi genç nüfusa sahip şehrimizde spor tesisi sayısı bir elin parmak sayısı kadardır. Stadın yeri resen onaylama suretiyle plan değişikliği yapıldı. Bu alan şehrin trafik ve yapı yoğunluğunun en yüksek olduğu bölgedir. Böyle bir alan şehrin nefes almasına sağlayan stat alanının betonlaştırılması şehrin nefessiz kalması anlamına gelmektedir." diye konuştu. 


"ALANIN CAMİ YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİZ"

 Stadın yerine cami yapılacağı sözünün verildiğini hatırlatan Kılavuz, buna kesinlikle karşı olmadıklarının altını çizdi. Kılavuz, "Bu karar bir kez daha şunu ifada etmektedir. 

Merkezi idare yerelin bilgisini, ihtiyaç ve yönetim mekanizmalarını ve hassasiyetlerini görmezden gelen bir yaklaşım ile Diyarbakır şehri adına Ankara'da masa başında karar almıştır. Bu karar anti demokratik ve hukuka aykırıdır. AVM projesinin derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. Stadın şehrin ihtiyacı olan spor, sosyal ve kültürel alan olarak düzenlenmesini istiyoruz. Biz camii yapılamasına da karşı değiliz. Halkın talepleri doğrultusunda değerlendirilmesini istiyoruz. Bölgede camii ihtiyacı varsa camii olarak da düzenlenebilir." ifadelerini kullandı. 


TUGAY: STADIN YERİ BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKİLECEK 

Diyarbakır Taraftar Grubu Başkanı Ramazan Tugay ise Diyarbakır Atatürk Stadı'nın yıktırılmasına karşı olduklarını belirtti. Şanlıurfa ve Gaziantep'te yeni statların yapıldığını, eski statların da amatörler sporculara verildiğini hatırlatan Tugay, stat yerinin birilerine peşkeş çekilmek istendiğini öne sürdü. Tugay, stadın amatör spor kulüplerine verilmesinden yana olduğunu belirterek, "Burada Diyarbakırspor'un tarihi var. 50 yıldır burada maçlar oynandı. Buranın sporculara verilmesini ve öyle değerlendirilmesini istiyoruz. 

TOKİ'ye verilmiş, onlar da birilerine peşkeş çekecek." şeklinde konuştu. 


Anadolu'da vakit




Geri Dön