Sektörel

ATEM Başkanı Akçam: Devremülk sahipleri vergi istisnasına dahil edilmeli!

Konutların günlük veya haftalık olarak kısa süreli turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesinin alınması zorunlu hale getirildi. ATEM Başkanı Hakan Akçam, yeni düzenlemenin devremülk sahiplerini mağdur ettiğini belirtti.

Kısa dönemli kiralamalara düzenleme yıl sonunda getirilmişti. Kısa dönemli de olsa kiralama yapmak isteyenlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi ve konutun niteliğini gösteren bir plaket alma zorunluluğu da yeni düzenlemeye eklendi. Yaz mevsiminin gelmesi ile devremülk sahiplerinin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Devremülkünde akrabalarını dahi ağırlayanlar var. İzin belgesi zorunluluğu bu gibi faktörleri düşününce devremülk sahiplerini zor durumda bırakıyor” dedi.

DEVREMÜLK SAHİPLERİ YENİ DÜZENLEME İLE MAĞDUR EDİLİYOR

Devremülk sahiplerinin birçok sorunlarının olduğunu ifade eden Akçam, yıl sonunda getirilen düzenlemenin yeni mağduriyetlere yol açtığına değindi.

Akçam: “Yıl sonunda çıkarılan düzenleme ile kısa süreli de olsa taşınmazını kiraya veren herkesten devletimiz vergi almayı planladı. Düzenlemeye göre de izinsiz kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Biz ATEM olarak vergilendirmenin her zaman arkasındayız ama devremülklerin bu konuda vergi istisnasına dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü devremülklerde kalanların günübirlik kiracı ya da devremülk sahibinin akrabası olup olmadığına ilişkin bir kesinliğe sahip olmak çok zor. Kaldı ki bunun ayrımını kim, nasıl yapacak?” Konuya ilişkin üyelerinin birçoğundan eleştiri geldiğini ifade eti.

DEVREMÜLK SAHİPLERİ VERGİ İSTİSNASINA DAHİL EDİLMELİ!

“Devremülk hakkının paya bağlı bir irtifak hakkı olduğunu düşünürsek devremülkler bırakın konut olmayı taşınmaz dahi değildir. Hal böyleyken devremülklerinden vergi almamak gerekir. Devremülklerde kiralamayı takip etmenin zor olacağını da varsayarsak asla ispatlanamayacak bir durumdan dolayı devremülk sahiplerini zor durumda bırakmak doğru değildir.” diyen Akçam, devremülk sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi için vergi istisnasına dahil edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

ATEM Başkanı Akçam: İlan portalları emlak danışmanlarını mağdur ediyor!

Emlak ilanlarına yeni düzenleme! Yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak!