15 / 10 / 2024

ATEM Başkanı Akçam: Gayrimenkulde de 'Güvenli ödeme sistemi' olmalı!

ATEM Başkanı Akçam: Gayrimenkulde de 'Güvenli ödeme sistemi' olmalı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, ikinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen Güvenli Ödeme Sisteminin gayrimenkul alım satımında da kullanılması gerektiğini vurguladı. 




Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, nakit taşıma, sahte para ve satış bedelinin ödenmemesinin gayrimenkul sektöründe de risk oluşturduğunu vurgulayarak,  ikinci el araç alışverişini daha güvenli hale getirmek amacıyla geliştirilen 'Güvenli Ödeme Sisteminin' gayrimenkul alım satımında da kullanılması gerektiğine değindi. 

TİCARET BAKANLIĞI ÇALIŞMA İÇERİSİNE GİRDİ

Akçam, gayrimenkul piyasasında da alım satımlarda dolandırıcılığın çok fazla olduğunu ifade ederek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Hem alıcının hem de satıcının kendini güven ortamında hissetmesi gerektiğine ilişkin konuşan Akçam, Güvenli Ödeme Sistemi’nin gayrimenkule de entegre edilmesi gerektiğini belirtti.

Akçam, “Ticaret Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışma içerisine girdiği düşüncesindeyiz, en kısa sürede sonuçlanması ve gayrimenkul alım satımı yapan vatandaşların lehine bir sonuç çıkmasını istiyoruz” dedi.

SATIŞ YAPANLAR VERGİ KAÇIRAMAYACAK

Güvenli Ödeme Sistemi ile nakit tutarı taşıma riski ve sayma zorluğu, sahte para kullanılma ihtimali gibi durumların ortadan kaldırılacağını ifade eden Akçam, “Satış işlemi gerçekleştiği anda sistem otomatik olarak tutarı satıcının hesabına aktaracağından, satış bedelinin ödenmemesi riski ortadan kalkacaktır.

Bu sayede birçok hukuki ihtilaf engelleneceği gibi sahtecilik ve dolandırıcılık gibi durumlara imkân verilmeyecek. Aynı zamanda da satış yapanlar vergi kaçıramayacaktır” diye konuştu.

“TAKASBANK ÇOK YAYGIN KULLANILMIYOR”

Güvenli Ödeme Sistemi'ne entegre olan Aracı Kuruluş ile işlem yapıldığını ifade eden Akçam, gayrimenkul sektöründe de uygulamanın başlaması ile nasıl yol izleneceğine ilişkin konuştu.

Eskiden bu yana Takasbank’ın hizmet verdiğini fakat gayrimenkul satışlarında çok yaygın şekilde  kullanılmadığını vurgulayan Akçam, “Satış öncesinde belediye rayiç bedeli ile reel fiyat arasındaki makas kapatılarak, vatandaş gayrimenkulü aldığı fiyat üzerinden tapu gösterip bu şekilde ikmal yapabilmeli. Tapu harçları yüzde 1 oranında düşünülmeli” dedi.

Gayrimenkul sektöründe de Güvenli Ödeme Sistemi’nin bir an önce devreye girmesi gerektiğini tekrarlayan Akçam, “Gayrimenkul piyasasında da alınacak önlemler ve yapılacak çalışmalar ile güven ortamının oluşması gerektiğini düşünüyoruz.

Güvenli Ödeme Sistemi ile alıcı ve satıcı arasındaki ihtilaflar ortadan kalkacaktır” diyerek sözlerini bitirdi. 

Gayrimenkul piyasasında tapu harç sorunu! Fiyatlar düşürülmeli, konutun değerlemesi işi uzmanlara bırakılmalı

TEDB Başkanı Hakan Akçam: Tapu harçları acilen düşürülmeli!

Gayrimenkul sektöründe hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! 140 bin emlak danışmanı kanunun çıkmasını bekliyor!

 


Geri Dön