Sektörel

ATEM Başkanı konut almak isteyenleri uyardı: Sadece yetki belgesi olan emlak danışmanlarından hizmet alın!

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu son toplantısında emlak ilanlarında usulsüzlük yapan emlak sitelerini mercek altına alarak konut almak isteyenleri sadece emlak danışmanlarından hizmet almaları konusunda uyardı.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, emlak ilanı veren internet sitelerinin yaptığı usulsüzlüklere ilişkin konuştu. Portallarda yer alan emlak ilanlarını verenlerin yarısından çoğunun yetki belgesiz olduğunu ifade eden Akçam, “Bu yetmezmiş gibi şimdi de birçoğu satılık evlerin fiyatını 1 TL, 1.950 TL, 3 TL ve 5 TL gibi fiyatlardan sunuyor. Bu fiyatlar tüketiciyi yanılttığı kadar rekabet kurallarına da aykırıdır” diye konuştu.

“BU RAKAMLAR REKABET KURALLARINA AYKIRI”

“Emlak Yetki Belgesi olmayanların emlak danışmanlığı yapması yasal değilken yetki belgesiz emlak satışı yapan birçok kişi bulunuyor. Özellikle ilan portallarına emlak ilanı verenlerin birçoğunun yetki belgesi yok” diyen Akçam sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz ve bizim gibi birçok meslek odası yetki belgesi olmadan çalışanlarla mücadele ediyorken son zamanlarda satılık evlerin fiyatlarını 1 TL, 1.950 TL, 3 TL ve 5 TL gibi komik sayılarla gösterenlerle mücadele etmeye başladık.

Neyse ki Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’nun konuya el attığını öğrendik. Bakanlık bu şekilde ilana çıkan internet siteleri ve ilan portallarını mercek altına aldı. Bu fiyatlarla internet sitelerinde cirit atmak aynı zamanda tüketiciyi kandırmak ve daha da kötüsü onu mağdur etmektir. Bu aynı zamanda rekabet kurallarına da aykırıdır. 1 TL’ye ev satılmadığını hepimiz biliyoruz ama her ne olursa olsun bu tür ilan vatandaşı kendisine çekmektedir. Bu durum kesinlikle meslek etiğine aykırıdır. Hem bu tür ilanları verenlere hem de yetki belgesiz çalışanlara ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.”dedi.

YETKİ BELGESİ OLAN EMLAK DANIŞMANLARINDAN HİZMET ALIN

Vatandaşlara çağrıda bulunan Akçam şunları söyledi: “Konut almak ya da satmak isteyen vatandaşlarımız kesinlikle yetki belgesine sahip, gerçekten bu işi yapmayı hak etmiş emlak danışmanları ile çalışmalılar. Her işin bir ustası vardır.

Biz nasıl ki bir doktorun ya da mühendisin işini yapamıyorsak her önüne gelen de emlak danışmanlığına soyunmamalıdır. O yüzden her fırsatta yetki belgesi olmayan kişilerden hizmet almamaları için vatandaşları uyarıyoruz.

Eğer ki vatandaşlarımız mağduriyet yaşamak istemiyorlarsa bir emlak danışmanı ile birlikte çalışmalılar. Çalıştıkları emlak danışmanının yetki belgesinin olup olmadığını da odalarımızı arayarak teyit edebilirler.” ifadelerini kullandı.

“EMLAK İLAN PORTALLARINA LİSANS VERİLMESİ TAKİP EDİLMELİ”

Rekabet kurallarını çiğneyen emlak siteleri için yapılması gerekenlere de değinen Akçam, “Vatandaşın doğrudan verdiği ilanlarda, gerçekten kendisine ait bir gayrimenkul için ilan verdiği kontrol edilmeli, emlak ilan portallarına lisans verilmesi ayrı takip edilmelidir.

Bu lisansa sahip firmaların, hizmet verdiği esnafla rekabet etmemesi, kendi üzerinde oluşan verilerden faydalanarak, kendi alım/satım veya aracılık hizmetlerini, esnafla rekabet edecek şekilde geliştirmemesi, emlak İlan Portalı Lisansı olanlar, emlak ofisi gibi al/sat yapmamalıdır.” dedi.

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARIN ÜYELİKLERİ İPTAL EDİLMELİ

14 Ekim 2020 tarih 31274 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelik yayımını hatırlatan Akçam, “İlan portallarına Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmadan mağaza açmış ve halen üye olan işletmelerden Yetki Belgesi ibrazı istemeli aksi takdirde üyeliklerinin iptali istenmeli. İş bilmezlerin yüzünden hem meslektaşlarımız sıkıntı yaşıyor hem de vatandaşlar mağdur oluyor” ifadelerini kullandı.

Ev fiyatları düşse de kredi oranları yüksek! ATEM Başkanı bankalara seslendi: Kredi politikaları gözden geçirilmeli!

Yüksek tapu harçları konut almak isteyenleri yanıltıyor! Kimse konutun gerçek değerini bilmiyor...

Kiracılara kötü haber! 1 Temmuz’dan sonra kira fiyatları artabilir!