Atilla Kuzu, Conde House için yeni bir koleksiyon yarattı!
Japonya"nın en büyük mobilya üreticisi Conde House, İç Mimar Atilla Kuzu ile ortak bir projeye imza attı. Kuzu, markanın Japonya ve Amerika"daki showroom"larında satılacak Atilla isimli bir koleksiyon yarattı
Japonya"nın en büyük mobilya üreticisi Conde House, İç Mimar Atilla Kuzu ile ortak bir projeye imza attı. Kuzu, markanın Japonya ve Amerika"daki showroom"larında satılacak Atilla isimli bir koleksiyon yarattı. Bu yeni koleksiyon bir yandan Asya kültürünün keskin dokunuşlarını, diğer taraftan ise Avrupa tasarım öğelerini aynı potada buluşturuyor. EDIDA 2010 ödüllerinde Türkiye"de yılın tasarımcısı seçilen Atilla Kuzu"yla buluştuk.
Tasarımcı Atilla Kuzu"nun hayatı, 2002 yılında Japonya"nın Asahikawa kentinde düzenlenen İFDA Ahşap Mobilya Tasarımı yarışmasına katılmasıyla değişti. Tasarımcı 46 ülkeden 820 katılımcı arasından Barringer isimli sehpasıyla ilk 30"a girince, Japon marka Conde House"un da dikkatini çekmiş. Sehpanın son sekiz yıldır satış sıralamasında birinci olması üzerine çekik gözlü ekip, bu yıl Kuzu"dan daha büyük bir koleksiyon hazırlamasını istemiş. İşte Atilla koleksiyonunun kısa hikayesi böyle, detaylarını ise Atilla Kuzu"ya sorduk.
- Conde House birlikteliği nasıl doğdu
Markanın beni seçtiğini söyleyebilirim. 2002"de IFDA"nın düzenlediği Ahşap Mobilya Tasarımı yarışmasında Barringer sehpa tasarımımın finale kalmasıyla başlayan bu süreç, ortaklığımızın büyümesi ve Atilla koleksiyonunun da genişlemesiyle devam etti.
- Atilla, Avrupa ve Asya"nın bir sentezi olarak değerlendirilebilir mi
Conde House"a 2002"de vermiş olduğum Barringer"ın hem Avrupa hem de Japonya"daki satış başarısından sonra firmadan yeni bir koleksiyon tasarlamam için 2009"da bir taleple gelmesiyle yeniden çalışmalarıma başladım. Yeni bir koleksiyonu hazırlamak için çok yeterli bir zaman yoktu ama başlangıç noktasının Barringer sehpanın paralelinde bir koleksiyon olacağı kesindi. Bugün koleksiyonun içeriğinde kanepe, tekli koltuk, büfe, tv ünitesi ve yan sehpalar bulunuyor. Atilla isimli koleksiyon, Avrupa ve Asya"nın bir sentezi biçiminde tasarlandı. Yüksek kalite ve tasarım gereksinimiyle sunulan koleksiyon, Japon el sanatlarının kurallarıyla kombine edildi.
İSMİNİ JAPONLAR BELİRLEDİ
-Koleksiyonu hazırlarken nelere dikkat ettiniz
Koleksiyonun başında elimde zaten başarı yakalamış bir ürün mevcuttu (Barringer sehpa). Amaç bu parçayı bir koleksiyona tamamlamaktı. Bunu yaparken de Conde House"un mevcut koleksiyonunda yer alan diğer ürünleriyle çelişmeyecek, üretimi konstrüktif ve maliyet olarak zorlamayacak nitelikte olmalıydı. Aynı seride yer alan tekli koltuğa baktığımız zaman Barringer"ın çizgilerini taşıyan karakteristiğe rastlayabiliriz. Japon el sanatının düsturunu tüm bu bileşenlerle sentezleyen seride, görüntü ve ses sistemleri için bir yerleşim alanı olarak kullanılabilecek açık paneller de bulunuyor.
-Koleksiyonun adına nasıl karar verdiniz Sizi en çok yansıtan tasarım bu mu oldu
Bir Japon markasının Avrupa"da başarı kazanması, Asya ve Avrupa"nın sentezini yaratmasıyla olmuştu. Markanın benden istediği bu sentezi gösteren bir çalışmaydı. Bu nedenle ben de isim olarak connect ya da connection gibi isimleri düşünürken, teklif onlardan geldi. Atilla ne demek diye sordular, eski Hun İmparatoru"dur; Asya"dan gelip Avrupa"yı egemenliğine almıştı dedim. Tam da bizim anlatmak istediğimiz şey bu dediler ve koleksiyonumun adını Atilla koydular.
Milliyet/Yasemin AKSOY