İhale

Çandarlı Limanı için yeni bir şartname hazırlanıyor!

Çandarlı Limanı için yeni bir şartname hazırlanıyor. Bakanlığın ilk etapta 4 milyon TEU, tamamlandığında ise toplam 12 milyon TEU elleçleme kapasitesi öngördüğü limanın projesinde revizyona gidileceği bildirildi.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın, Kasım ayında yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkardığı, ancak hiçbir teklif gelmeyen Çandarlı Limanı için yeni bir şartname hazırlanıyor. Bakanlığın ilk etapta 4 milyon TEU, tamamlandığında ise toplam 12 milyon TEU elleçleme kapasitesi öngördüğü limanın projesinde revizyona gidileceği bildirildi. Kapasitenin düşürüleceği dile getirildi.


12 milyon TEU

Dünyanın en büyük 10 limanı arasında yer alması hedeflenen Çandarlı limanı için açılan ihaleye teklif alamayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, yeni ihale için şartnameyi revize ediyor. Daha önce her fazı 4 milyon TEU olmak üzere, 3 fazda toplam 12 milyon TEU kapasiteye ulaşarak Türkiye'nin en büyük limanı olacak şekilde projelendirilen Çandarlı Limanı ihalesine teklif gelmemişti. Bakanlık bunun üzerine yeni bir şartname hazırlamak için çalışırken, Çandarlı Limanı'nın kapasitesinin düşürüleceği dile getirildi.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Burada yatırımcıyı düşündüren konulardan biri olarak limanın kapasite sorunu var. Şu anda Türkiye'nin tüm limanlarında toplamda 7.5 milyon TEU yük elleçlendiği düşünüldüğünde Çandarlı Limanı için ilk etapta öngörülen 4 milyon TEU kapasite bile büyük. 4 milyon TEU için yaklaşık 600 milyon dolar gibi bir yatırım gerekiyor. Bu kapasitenin ilk yıllarda kullanılması mümkün olamayacağından atıl bir kapasiteye yol açacak. Bu nedenle başlangıçta 1 milyon TEU gibi bir kapasitede inşa edilip sonra limanda yük artışına paralel bir büyüme olması daha doğru bir planlama olacak. Yapılacak liman 10-12 milyon TEU kapasite şartı koymadan yükle paralel büyüyen bir liman olsun. Limanın yatırım fazları yatırımcıya bırakılsın" dedi. 


Pahalı talep

Limanın çevre bağlantısını sağlayacak kara ve demiryolu hatlarının da yüklenici firmadan istenmesinin sıkıntıya yol açtığını dile getiren Saka, "Çandarlı bakir bir bölge. Demir ve karayolu bağlantıları ve elektrifikasyonun bölgeye gelmesi pahalı ve zaman alıcı. Güllük Limanı bağlantı yollarının yapılması, limanın yapılmasından daha zor olmuştu. Onun için Çandarlı Limanı'nda dalgakıran yerine yol ve altyapı yapılsaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.


Yeni Asır