30 / 04 / 2024

Atina'ya cami ve Müslüman mezarlığı yapılacak

Atina'ya cami ve Müslüman mezarlığı yapılacak

Yunanistan'ın başkenti Atina'da, bir cami ile Müslüman mezarlığı için yer tahsisine karar verildi



Yunan basını, Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ile Atina Büyükşehir Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis'in konuyu görüşmek üzere bir araya geldiklerini aktardı. Haberlerde, Kaklamanis'in Venizelos ile Atina ve Pire kentlerinin de içinde yer aldığı Attika bölgesinde bulunan Votanikos semtinde bir cami, Shisto semtinde de bir mezarlığının inşası konusunu görüştükleri ve tarafların mutabık kaldıkları belirtildi.
Star

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Atina'ya cami ve Müslüman mezarlığı yapılacak

Avrupa'da ibadete açık camisi bulunmayan tek başkent olan Atina'ya cami inşa edilmesi için PAOK hükümeti harekete geçti. Savunma Bakanı Nikitas Kaklamanis'in de katıldığı toplantıdan, cami ve müslüman mezarlığı inşa edilmesi için yer tahsis edilmesi kararı çıktı. Atina'ya cami yapılması meselesi 77 yıldan bu yana zaman zaman gündeme geliyor. Ancak kilisenin tepkisi nedeniyle yapılmıyor. Atina'da Osmanlı döneminden kalan ve Akropolis eteklerinde yer alan iki ancak ibadete açık olmayan cami bulunuyor. Biri Seramik müzesi olarak kullanılan Mustafa Ağa Camii diğeri ise ona 500 metre uzaklıktaki Fethiye Camii.
Vatan

Yunan hükümeti cami için asker engelini de aştı 

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya cami ve Müslüman mezarlığı yapılması konusunda PASOK hükümeti adım atmaya hazırlanıyor. Savunma Bakanı Evangelos Venizelos ve Atina Belediye Başkanı Nikitas Kaklamanis'in de katıldığı önceki günkü toplantıdan, 2006'da kararı alınan cami ve Müslüman mezarlığı inşa edilmesi için yer tahsis edilmesi kararı çıktı.

Yunan ordusu ve bakanlıktan yetkililerin de katıldığı toplantıda yetkililer, Votanikos semtine cami, Shisto semtine ise Müslüman mezarlığı inşa edilmesi konusunda anlaştı. Savunma Bakanı Venizelos, caminin inşa edileceği ve Deniz Kuvvetleri'ne ait olan arazi konusuna çözüm bulunması için talimat verdi. Caminin yapılması planlanan arazide, Deniz Kuvvetleri'ne ait süpermarket, benzin istasyonu gibi bölümlerin de yer aldığı bir alışveriş merkezi hizmet veriyor. Cami inşa edilmesi planlanan arazi, Yunan meclisine yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunuyor.

Yunanistan Müslümanlar Birliği Başkanı Naim Elghandour, Cihan'a yaptığı açıklamada, cami ve mezarlık konusunda atılan adımı memnuniyet verici olarak değerlendirdi. Bu yıl başında cami ve Müslüman mezarlığı konusunda yeni hükümete bir dosya verdiklerini ve zaman zaman bakanlık yetkilileriyle sert tartışmalar yaşandığını kaydeden Elghandour, "Gecikmeden araziyi boşaltmayan Deniz Kuvvetleri sorumlu. İbadetlerimizi rahat ortamlarda yapmak istiyoruz." dedi. Elghandour, 15 milyon Euro'luk kaynağın diğer hükümet döneminde ayrıldığını, cami inşası için gerekli para konusunda problem çıkmayacağına inanıyor. 2006'da Yeni Demokrasi hükümeti döneminde Atina'ya cami yapılmasına karar verilmişti. Kilisenin de onay verdiği bu karara göre, 2009 sonunda cami bitirilerek hizmete açılacaktı. Atina'ya cami yapılmasına ilişkin ilk yasa tasarısı 1939 yılında hazırlanmıştı. İkinci yasa tasarısı ise 2004 Atina Olimpiyat Oyunları öncesi 2000 yılında kabul edilmişti.
Hasan Hacı / Zaman


Geri Dön