28 / 04 / 2024

ATM'den kripto para alım satımı için inceleme başladı!

ATM'den kripto para alım satımı için inceleme başladı!

Türkiye'de ATM'ler üzerinden kripto para alım ve satım işlemi yapılabiliyor. Merkez Bankası, söz konusu işlemler için inceleme başlattı. 



Merkez Bankas’nın TBMM Dijital Mecralar Komisyonu kripto paralar için yeni bir rapor hazırladı. Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre; kripto para edinimi, kullanımı ve satışına yönelik dikkat çeken detaylar yer aldı. Raporda 40 kripto varlık satış platformu dışında, ATM’ler ve kripto para bürolarından da alım-satım yapılabildiği belirtildi. Türkiye’de dokuzu İstanbul, biri İzmir’de olmak üzere toplam 10 kripto varlık ATM’si bulunduğu, bunların bankalar tarafından değil çeşitli üçüncü taraf şirketler tarafından işletildiği ifade edildi. 

 ATM den kripto para alım satımı için inceleme başladı!

Raporda, ATM’lerde gerçekleşen işlemlerin 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında değerlendirilmesi için inceleme başlatıldığı ifade edildi. 

Raporun, 'Türkiye’de Kripto Varlıkların Edinimi, Kullanımı ve Satışı' başlıklı bölümünde, ülkedeki kripto varlık hareketliliği incelendi Türkiye kaynaklı ve küresel kripto varlık alım satımı yapan 40 civarındaki platformdan, TL ile işlem gerçekleştiği belirtilen raporda, Türkiye kökenli platformlarda 6 Mayıs itibarıyla 28 milyar TL işlem yapıldığı, küresel platformların verilerine ulaşılamadığı için işlem hacminin bu rakamı geçtiği ifade edildi. 

ATM den kripto para alım satımı için inceleme başladı!

Günlük limiti var 

İlk kez kripto varlık alabilmek için  kripto varlık alım satım platformlarının birinde hesap açılması gerektiği ifade edilen raporda çoğu platformda günlük yatırma ve çekme limitinin 1 milyon TL, aylık yatırma ve çekme limitinin ise 5 milyon TL olduğu detayları yer aldı. Merkez Bankası tarafından alınan kararla 30 Nisan 2021’den itibaren kripto varlık alım satımında bankaların fon transferine aracılık etmesinin yasaklandığı belirtilen raporda, bu tarihten önce bankaların yanı sıra ödeme ve elektronik para kuruluşları vasıtası ile kripto varlık alım satım platformlarına fon transferi yapılabildiği hatırlatıldı. Raporda, kara paranın aklanmasının önlenmesi için 1 Mayıs 2021 itibarıyla kripto platformlarına kimlik doğrulaması yapma zorunlu hale getirildi.

Kanada'da kripto para borsasının kurucusu öldü: 76 bin yatırımcı ortada kaldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön