Genel

Autopia'yı yılda 6 milyon kişi ziyaret edecek!

İstanbul Gül-Keleşoğlu ortaklığının yatırımı olan Avrupa'nın en büyük, Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi Autopia ile adeta 365 gün sürecek bir otomobil fuarına kavuşacak

İstanbul Gül-Keleşoğlu ortaklığının yatırımı olan Avrupa'nın en büyük, Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi Autopia ile adeta 365 gün sürecek bir otomobil fuarına kavuşacak. 2011 sonunda tamamlanması planlanan Autopia'yı yılda 6 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor

Bir çok prestijli projeye imza atan Gül-Keleşoğlu ortaklığı ile Beylikdüzü'nde hayata geçirilen ve 2011 sonunda açılması planlanan Autopia, Türkiye'nin ilk Avrupa'nın ise en büyük otomobil alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyor. Üç stadyum büyüklüğündeki Autopia 150 milyon dolarlık yatırımla tamamlanacak.

Mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak tarafından tasarımı yapılan proje, mimari açıdan da ilklere imza atacak. Alışveriş merkezinin üstü pist olarak tasarlanmış. Bu pist sadece test sürüşleri için dep, ünlü yarışçıların gösterileri için de kullanılacak. Tüm katlara otomobille çıküabilecek. 170 bin metrekarelik inşaat alanı, 117 bin metrekare satılabilir/kiralanabilir alanıyla dünyanın en büyük Automall'u olan Auyopia, ikisi yeraltmda olmak üzere dört kattan oluşuyor. Her bir katın ortalama 30 bin metrekarelik büyüklüğe sahip olduğu merkezde kat yükseklikleri 7 metre olarak planlanmış. Autopia'da 56 Foodcourt, 34 özel oto servis istasyonu, 24 banka, 12 noktada ATM, 42 sigorta şirketi yer alacak. 74 alım satım hizmeti veren şirketin bulunduğu merkezde yaklaşık 32 bin araçlık otopark bulunuyor.

YİLDA 8 MİLYON ZİYARETçİ

Yılda 6 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen Autopia'nın yaşam alanları ve otoparkı, otomobilseverlerin yamnda ailelerin de rahat bir şekilde ziyaret edebilmeleri için tasarlanmış. Kat yüksekliklerinin 7 metre olduğu alışveriş merkezi içindeki toplam yol uzunluğu 6 kilometre, yol genişliği ise 9 metre olarak planlanmış. Yetkili otomobil servisleri, sigorta, araç alım-satım şirketleri ve bankalar, tüm işlemlerin hızlı ve kolayca yapılmasına olanak sağlıyor.

HER KATA ARAçLA

Alışveriş merkezi içerisindeki tüm galerilere araç ile ulaşım kolaylığı baulunuyor. Ayrıca isteyen misafirlerin araçlarını otoparka bırakıp, her katı özel elektrikli buggy'lerle gezebilme olanakları da var. Müzayede salonundaki otomobil müzayedelerinde her model otomobil çok özel koşullarla satın alınabilecek. Klasik, antika otomobiller, özel otomobil sergileri ve koleksiyonların yanında motosiklet, bisiklet, deniz araçları, akülü araçlar, maket ve gerçek uçaklarla Autopia, hareket eden her şeyin içinde olduğu büyülü bir dünya olarak tasarlanmış. Ayrıca Autopia, kalıcı ve geçici koleksiyonların da yer alacağı önemli bir sanat merkezi özelliği de taşıyacak.

Avrupa'nın en iyisi seçildi

Autopia, Gayrimenkul Oscarları olarak bilinen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde (International Property Avvards) Avrupa'nın en iyi mimari projesi seçildi.

LONDRA'DA bu yıl 16'ncısı. düzenlenen Gayrimenkul Oscarları olarak bilinen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde (International Property Avvards) Keleşoğlu ve Gül İnşaat işbirliğiyle Beylikdüzü'nde geliştirilen ilk otomobil AVM'si Autopia 5 yıldız alarak Türkiye'nin ve Avrupa'nın en iyi mimari-projesi seçildi. Mimari projesinde Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak (GAD) imzasını taşıyan Autopia Otomobil AVM 27 Kasım'da yine Londra'da yapılan finale de Türkiye ve Avrupa'yı temsilen katıldı. Autopia projesinin aldığı 5 yıldızla dünya çapında ses getirdiğini belirten Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Keleş, Hollanda, Rusya, Almanya, İtalya, Ukrayna ve Tahran'dan yatırım fonu yöneten girişimcilerden 'Gelin burada birlikte bu projeyi yapalım' teklifi geldi. Görüşüyoruz. Hollandalı bir iş adamı Anadolu yakasında ikinci bir Autopia'yı birlikte başlatma teklifi getirtti. 2011'de devreye girecek. Ankara'da da böyle bir projeyi devreye sokacağız' dedi.

Mercedes-Benz de Autopia'da

2011 'de hizmete girecek olan Autopia kapılarını Mercedes-Benz Has Otomotiv'e açtı. Autopia Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, Türkiye'de faaliyet gösteren distribütör firmaların Autopia'ya olan ilgisinden son derece mutlu olduklarını ve bu ilginin her geçen gün büyüdüğünü sözlerine ekledi. Has Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Orhan Dinçer ise otomotiv sektörünün geleceği olarak tanımladıkları Autopia'da Has Otomotiv olarak yer alma konusunda ilk günden itibaren planlamalarını yaptıklarını söyledi.

Autopia karlı bir yatırıma davet ediyor

Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Türkiye'nin ve Avrupa'nın en iyi mimari projesi olarak İngiltere'nin başkenti Londra'dan dönme başarısı gösteren ve
adından hem Türkiye hem de dünyada bir kez daha söz ettiren Autopia projesi, yatırımcıların gözdesi olmaya devam ediyor. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük otomobil alışveriş merkezi olma özelliğine sahip olan proje, Türkiye'de alışılagelmiş gayrimenkul yatırım trendlerini değiştirmeye başladı.
 
Yaşar Gül Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

'Autopia'da kazanç kaçınılmaz'

BUGÜN İstanbul'da neredeyse sayısal olarak Türkiye'nin tamamına eşdeğerde AVM ve AVM inşaatı bulunduğunu ifade eden Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ya ¬şar Gül, İstanbul ve Ankara'yı düşünürsek bu sayının neredeyse Avrupa'nın toplamında yer alan AVM sayısına eşit seviyede olduğunu söyledi. Bugün gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin her alanda olduğu gibi inşaat ve otomotiv alanında dünya ile paralel bir büyüme oranına sahip olduğuna değinen Gül, 'Son dönemde gayrimenkule yatırım yapan bireysel yatırımcıların tercihleri konuttan iş yerine doğru yönelmiş durumda. Yatırım amaçlı alınan bir konutun sıfır yada ikinci el olması farketmeden sürekli bakım ve onarım ihtiyaçları ve vergi oranları düşünüldüğünde konuttan işyerine ya da dükkana doğru oluşan ivme hızlanarak devam edecek' dedi.
Gül, işyeri yatırımında, yatırımcının kiracı olarak kurumsal firmaları tercih etme imkanına sahip olduğuna işaret ederek, ayrıca işyeri kiraya verildiğinde işyeri sahibinin çifte vergi ödemek gibi bir zorunluluk içinde olmadığım vurguladı. Gül, özellikle AVM içinde yapılmış olan bir yatırımın, yatırımcı açısından kiralama potansiyelinin, işletme sahibi açısından da AVM'nin ziyaretçi sayısının büyük avantaj yarattığını kaydetti.

Bugün şehir merkezinde 250 bin dolar bedel ödeyerek alman bir konutun yatırımcısına ayda bin dolar civarında bir kazanç getirdiğine işaret eden Gül, 'Autopia'da ise sahip olacağınız bir dükkan bugün size ayda 2 bin dolar kira getirişi sağlayacaktır. çok düz bir hesaplamayla herşeyden önce yüzde yüz pozitif oranda bir yatırım dönüşü sağlanıyor. Autopia'da kazanç kaçınılmaz' dedi.

Mustafa Keleş Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
'Otomtiv firmaları Autopia ile rekabette bir adım öne geçecek'

Autopia'nın yatırımcı ortaklarından Keleşoğlu tnşaat'ın yönetim kurulu başkanı Mustafa Keleş, gerek yatırımcılar gerekse de distribütör firmalar açısından Autopia'nın önemli fırsatlar sunduğuna işaret ederek, 'Yatırımcılar Autopia'da yer almalılar, çünkü konseptin özelliği sayesinde istedikleri kadar mağazayı birleştirip diledikleri metrekarelerde showroomlar oluşturabiliyorlar. Ayrıca konuta daha fazla masraf yapmak gerekirken Autopia'da alınan yerin kiracısı tüm dekorasyonunu yapıyor, mal sahibi uğraşmıyor' dedi.

Distribütörler'in de Autopia'da yer almaları gerektiğini vurgulayan Keleş, öncelikle Autopia'nın bir ilk olma özelliği taşıdığını ve ana hedef kitlelerine birebir hitap ettiğini kaydetti. Keleş dünya otomobil üreticilerinin de Autopia ile ilgilendiğini belirterek, 'Bugün Autopia çatısı alcında yer alan bir markanın pazardaki diğer rakiplerinin Autopia içinde yer alması düşünülemez. Autopia'da yer alan otomotiv firmalarının yıllık satışlarının ulaşabildikleri hedef kitle oram düşünürlüğünde oldukça pozitif etkileneceğini lüşünüyorum' diye konuştu. Avrupa ve ABD ile karşılaştırıldığında Türkiye'nin kişi basma düşen araç sayısı bakımından geri sıralarda olduğunu vurgulayan Keleş, Autopia ile birlikte, son tüketicinin son tüketicinin istediği her markayı aynı yerde görme ve farklı markaları karşılaştırma olanağına sahip olacağını, bunun da otomobil satışlarım pozitif etkileyeceğini ifade etti.

Keleş, daha Autopia inşaat aşamasındayken farklı ölçekte bir çok yatırımcının projede yer alabilmek için bugünden seçimlerini tamamladığına dikkat çekerek, 'Potansiyel bir sektör oluşuyor ve yatırımcılar bunu şimdiden Autopia içinde yer alarak yatırımlarım ilk günden itibaren tamamlamaya devam ediyor. Kiracıları bugünden hazır ve farklı metrekare seçenekleri ile çok fazla alternatife sahipler' dedi.

BİLGE çALIKLI ARPACI Autopia Genel Müdürü
'Autopia yatırımcının ezberini bozdu'

Autopia'nın yatırımcının ezberini bozduğunu belirten Arpacı, yatırımcıların şimdiden tercihlerini değiştirmeye başladığını söyledi.

TÜRKİYE'DE her geçen gün artarak ilerlemeye devam eden konut ve AVM projelerinin artık pazarda belirli bir doyum noktasına ulaştığı ¬nı vurgulayan Autopia Genel Müdürü Bilge çalıklı Arpacı, Autopia'nın ezber bozan bir proje olduğunu ve şimdiden Türkiye'deki yatırımcıların tercihlerini değiştirmeye başladığını belirtti.

Autopia projesini bugüne kadar Türkiye'de yapılmamış olanın, hayal gücü ve vizyonla bir tematik AVM formatında hayata geçirilmesi olarak tanımlayan Arpacı, Autopia'nın Türkiye'de sayıları oldukça artmış olan 'Mega Marketler' ve AVM'lerden en büyük farkının belirli bir sektöre hizmet etmeye odaklanmış olan bir proje olduğunu dile getirirken, son dönemde konuta yapılan yatırımların geri dönüşlerinin yatırımcılar için beklenilen zaman diliminde beklenen kar oranları ile gerçekleşmediği için bugün bireysel yatırımcıların konut yerine işyerlerine yönelmiş olduğuna dikkat çekti.

Özellikle İstanbul'un konut yatırımı konusunda bir doyum yaşamakta olduğunu vurgulayan Ar pacı, yatırım adı altında içinde yaşamayı düşünmediğimiz konutlara yapılan yatırımın geri dönüş sürecinin hem çok uzun bir dönem sonrasında gerçekleşebildiğini hem de sadece yatırım için alman konutlarm sahiplerine başta vergi olmak üzere ekstra yükler getirdiğinin altını çizdi. Arpacı, Autopia'da yapılacak bir yatırımın ise konuta oranla çok daha kısa sürede ve neredeyse yüzde yüz bir yatırım dönüşü sağladığını kaydetti.
Bugüne kadar Türkiye'de AVM'lerde dükkan satışının farklı örneklerde denenmiş olmasına rağmen Autopia'da bir ilk gerçekleştirilerek tüm ünitelerin satışa sunulduğunu anlatan Arpacı, 'Projemizi sadece bir yatırımcıya dep, tüm bireysel yatırımcılara açtık. Bu bir nevi halka arz olarak algılanabilir. Bugün evi olan bir birey doğru proje yakalayarak bir ev daha almak yerine, kira getirişi ve oranları hatta kiracı profili şimdiden belli olan garanti bir yatırıma doğal olarak dönmek isteyecektir' diye konuştu.

30 yıllık tecrübe herkese kazandıracak

Alışveriş merkezi yatırımı ve işletmeciliğinde Keleşoğlu İnşaat ve Gül İnşaatın sahip olduğu deneyim Autopia Otomobil AVM'nin referans noktası oluyor. Ataköy Plus AVM, Bakırköy Capacity, Florya Flyinn, Bahçelievler Metroport, Fatih Historia, Avcılar Pelican Mail gibi 6 alışveriş merkezinin başarısı ve 30 yıllık sektörel tecrübe, Avrupa'nın en büyük otomobil alışveriş merkezi Autopia'da birleşiyor. Autopia'da yer alan tüm işletmeler; ödüllü konsepti, kaliteli hizmet anlayışı ve sektörü bütünleştiren yapısı sayesinde 'kazan-kazan anlayışından faydalanabilecek. Autopia işletmecilik tecrübesiyle de içinde yer alan bayi ve galerilerin işletme maliyetlerini de minimuma düşürecek.

150 milyon dolarlık yatırım

- 170 bin metrekare inşaat alanı var.
- 117 bin metrekare satılabilir alana sahip.
- 542 bağımsız üniteden oluşuyor.
- 800 metre uzunluğunda test sürüş pisti bulunuyor.
- İçinde 6 kilometrelik yol var.
- Yol genişlikleri 9 metre olarak planlanmış.
- Kat tavan yükseklikleri 7 metre.

Autopia'da dükkan almak ev almaktan daha karlı

Türkiye'nin ilk otomobil alışveriş merkezi Autopia otomotiv sektöründe yeni bir dönem açmayı hedefliyor. Autopia'da dükkan yatırımı ise ev almaktan daha fazla prim ve kira getirişi vaat ediyor

'Otomotivin yeni çekin alanı'

GÜL İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Gül, Autopia'nın otomotiv sektörünün yeni çekim alanı olacağı konusunda iddialı konuşuyor. Yalçm Bey'e göre sadece İstanbul'a değil çevre illere de hizmet verecek Autopia'yı yılda 6 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Yalçın Bey Autopia'nın yiyecek, içecek bölümü, otoparkı, sinemasıyla otomobil severlerin yanı sıra ailelerin rahatlıkla vakit geçirebilecekleri bir merkez olarak tasarlandığını belirtiyor. Autopia'da doğal havalandırma ve aydınlatmanın yanı sıra içerde oluşan emisyonu emen bir sistemde kuruluyor. Mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak imzasını taşıyan Autopia'nın içindeki yedek parça, aksesuar ve tuning mağazalarmda otomobille ilgili her şeyin bulunacağını dile getiren Yalçın Bey, 'Autopia'da klasik, antika otomobiller, özel otomobil sergileri ve koleksiyonlarının yanında motosiklet, bisiklet, deniz araçlan, akülü araçlar ve maket uçaklar da yer alacak' dedi.

Proje Gezi-Yorum bu hafta istanbul'da bir çok alışveriş merkezi ve konut projesinde imzası bulunan Keleşoğlu İnşaat-Gül İnşaat ortaklığı tarafından Beylikdüzü'nde inşaatı devam eden Otomobil Alışveriş Merkezi Autopia'ya   konuk oldu. 2011 sonunda tamamlandığında Türkiye'de bir ilk olacak otomobil alışveriş merkezi Autopia'yı Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş ve Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Gül ile birlikte gezdim.
2009 yılında çıkartılan bir yasayla şehir merkezlerinde apartıman altlarında yer alan oto galerilerinin kapatılarak şehir dışında oluşturulacak merkezlere taşınmaları kararlaştırıldı. İstanbul'un her iki yakasında oluşturulan 'oto center'lar galerilerin yeni mekam oldu. Ancak halen İstanbul'un sadece Avrupa yakasında 4 bine yakın apartman altı oto galeri faaliyetini sürdürüyor. Tematik bir alışveriş merkezi inşa etmek için yola çıkan Keleşoğlu-Gül ortaklığı da bir otomobil alışveriş merkezinde karar kılmış. Autopia otomobil dünyasında yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanıyor.

AUTOPİA BİR İLK

Beylikdüzü'nde E-5 üzerinde inşa edilen Autopia, 3 stadyum büyüklü-ğünde. 47 dönüm arazi üzerinde 170 bin metrekare inşaat alanına ve 117 bin met-rekare satılabilir/kiralanabilir alana sahip. Proje, 2 bodrum kat ve zemin artı 3 kattan oluşuyor. 542 adet bağımsız ünitenin bulunacağı Autopia'da 20 metrekareden başlayan dükkanlar, istenilen büyüklüğe kadar çıkabiliyor. Projenin 2'nci bodrum katı otopark olarak planlanmış. Zemin kat, 1'inci ve 2'nci katlar, galeriler, l'inci ve 2'nci el araçlar için açık satış alanları, cafeler, bankalar, sigorta şirketleri yer alacak şekilde planlanmış, 1'inci bodrum katta ise araç servis alanları bulunacak. 3'üncü kat ise fast food alanlarına ayrılmış ve bu alanlar teraslara açılıyor.

Bir bölümünün kaba inşaatının tamamlanmış olduğu Autopia, klasik bir alışveriş merkezinden ya da oto centerdan çok farklılaşıyor. Her katın 7'şer metre yükseklikte planlandığı alışveriş merkezinin içinde ziyaretçiler kendi araçlarıyla gezebilecekler ya da gelen müşterilere golf araçlarıyla merkez içinde servis hizmeti verilecek. Autopia'da 3'üncü katın üzerinde bir de 800 metre uzunluğunda test sürüş pisti yer alıyor. Müşteriler bu pistte test sürüşü yaparak alım kararlarını verebilecekler. Alışveriş merkezinin içinde toplam 6 kilometre uzunluğunda ve 9 metre genişliğinde yol bulunuyor. Tüm dükkanların önünde de otoparklar yer alıyor. çatıdaki sürüş pistinin ortasında bulunan yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik alanda da hafta sonları ikinci el oto pazarı kurulması planlanıyor.

çatıda otomobil test sürüş pisti

Türkiye'de ilk defa, alışveriş merkezinin üstünde bulunan test sürüş pistinde dileyenler almak istediği aracı test edebiliyor. Birinci ve ikinci el otomobil galerileriyle her zevke ve bütçeye uygun otomobil seçenekleri bir arada sunuluyor. Bu pist sadece test sürüşleri için değil, ünlü yarışçıların gösterileri için de kullanılacak. Pist'tin yanında bulunan alan ise çeşitli etkinlik ve organizasyonlara ev sahipliği yapacak.

'Yatırımcıların tercihi yön değiştiriyor'

KELEşžOĞLU inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, Autopia'da ticari ünitelerin bir kısmını kendi bünyelerinde tutup kiralayacaklarını, çoğunluğunu ise satmayı tercih ettiklerini ifade etti. Mustafa Bey, yatırımcılar açısından konut sektöründe bir doygunluğa ulaşıldığını ifade ediyor ve yatırımcıların artık yönünü dükkan, mağaza gibi ticari ünitelere çevirdiğini anlatıyor. Autopia'nın da yatırımcılardan büyük ilgi gördüğüne değinen Mustafa Bey, dükkan metrekare fiyatı 2 bin 600-8 bin 500 dolar aralığında olan Autopia'da bir dükkan yatırımının geridönüş süresi nin ortalama 150 ay olduğunu kaydediyor. Mustafa Bey'in hesabına göre Autopia'da 600 bin dolarlık bir dükkan satın alan yatırımcı aylık 4 bin dolar, 200 bin dolarlık dükkan alan bir yatırımcı ise aylık bin 350 dolar kira geliri elde edebilecek. şžu anda dolar bazında 36 aya vadeye 0 faizle satış yaptıklarını kaydeden Mustafa Bey, yakın zamanda 2 yıl kira garantisi taahhüdünü içinde barındıran bir kampanya başlatmayı planladıklarım da açıkladı. Mustafa Bey bayrıca istanbul Anadolu Yakası, Bursa, Ankara'da yeni Autopia'lar için arsa baktıklarım kaydetti.
Sabah/Bülent YOLDAşž

0 212 853 33 13

http://www.autopia.com.tr/tr/iletisim.asp

Projeden görüntüler için tıklayınız