02 / 05 / 2024

Avaza Turizm Bölgesi yatırımcılarını bekliyor!

Avaza Turizm Bölgesi yatırımcılarını bekliyor!

Enerji zengini Türkmenistan, Hazar denizi kıyısında kurulmakta olan Avaza Serbest Turizm Bölgesine yabancı yatırımcıları bekliyor



Yaklaşık 24,6 trilyon doğal gaz ve 20 milyar ton petrol rezerviyle enerji gündeminden düşmeyen Türkmenistan, enerji yatırımlarının yanı sıra turizm sektöründe de söz sahibi olmak istiyor. Edinilen bilgiye göre, Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor.

Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, bu projeden sorumlu özel bir koordinatör atarken, en az ayda bir bölgedeki inşaat çalışmalarını da yerinde inceliyor ve Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları ve diğer üst düzey misafirleri Avaza'yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor. Çeşitli vesilelerle bir araya geldiği Türk yetkililere de Türkiye'nin turizm tecrübesinden yararlanmak istediklerini söyleyen Türkmen lider Berdimuhamedov, dün Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı "Turizm Bilgilendirme Toplantısı"nda da Türk iş çevreleri ile işbirliğini geliştirmeye daima hazır olduklarını dile getirdi.

Öte yandan TİKA'nın Türkmen turizmcilerle birlikte ortak çalışmaları devam ederken, TİKA Türkmenistan Koordinatörlüğü Türkmen turizmcilerin eğitiminde önemli rol üstlenmiş bulunuyor. TİKA desteğiyle Türkiye'den gelen turizm sektörü uzmanları ve eğitmenleri Aşkabat'ta turizm sektörü çalışanlarına eğitim verdiler. Ayrıca, her yıl 20 turizm okulu öğrencisi TİKA aracılığıyla Alanya'daki Turizm Eğitim Merkezinde eğitim alıyor. TİKA, 2010 yılında ise Türkmenistan'da Turizm Eğitim Merkezi kurmayı planlıyor.

2020'DE TAMAMLANACAK OLAN PROJE 7 MİLYAR DOLARA MALOLACAK
3 ayrı aşamadan oluşan Avaza projesine göre, tesisler 750 hektarlık geniş bir alanda kurulacak. Proje kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları, dinlenme tesisleri ve kültürel merkezler kurulacak. Türkmenistan hükümeti şu ana kadar 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılan projenin ilk etabının 2011 yılında tamamlanacağı ve yatırımların 4 milyar doları aşacağını açıkladı. 2020 yılından tamamlanması hedeflenen 3 aşamalı projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulması bekleniyor. Türkmenistan Spor ve Turizm Komitesinin yayınladığı Avaza dergisindeki rakamlara göre, bölgede 60 modern otelin kurulması hedefleniyor. Ayrıca bölgenin ulaşım, iletişim ve altyapısı da yeniden kuruluyor.

BÖLGEDE TÜRK İNŞAAT ŞİRKETLERİNİN YATIRIMLARI DEVAM EDİYOR
Turizm Bölgesinin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 5 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Türk şirketleri oteller ile birlikte, suni kanal, spor tesisleri ve sağlık merkezleri ve tenis kortları da inşa ediyor. Polimeks, Sehil, İçkale, Delta, Engin Grup, Belda ve Lotus Enerji gibi enerji ve inşaat şirketleri bölgenin inşaatında pek çok proje üstlenmiş durumda. Polimeks şirketi 180 milyon avroya 7 km-lik suni kanal, 130 milyon avroya Türkmenbaşı kentinin su kanazlizasyon sistemi ve 66 milyon dolara da deniz suyu arıtma tesisi inşa edecek. Şirket Türkmenbaşı havaalanını da inşa ediyor.

Avaza Serbest Turizm Bölgesinin inşaatında önemli projeler üstlenen Sehil İnşaat şirketi ise otel inşaatlarının yanı sıra altyapı çalışmalarını da yürütüyor. Haziran ayındaki açılışlarda 308 yataklık modern oteli 33 milyon dolara tamamlayarak hizmete açan Sehil İnşaat, hali hazırda ise 4 ayrı projeyi yürütüyor. Şirket 62 milyon avroya 900 yataklık otel ve çocuk dinlenme kampı, 21 milyon dolara 180 yataklık modern otel, 94 milyon dolara bölgenin yol yapımı ve 25 milyon avroya da deniz kenarındaki 100 dönümlük arazi üzerinde devre-mülkler inşa ediyor. Avaza'daki çalışmalarını değerlendiren Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap, projeyi Türkmenistan'ın dünyaya açılan penceresi olarak gördüğünü belirterek, projenin tamamlanması ile Avaza'nın bölgede ve dünyada önemli turizm merkezlerinden birisi olacağını söyledi. Çap, devam etmekte olan inşaatlarının yanı sıra deniz içersinde kurulacak adada Dubai'deki Burc El-Arab oteli benzeri projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Projeyi Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a sunduklarını anlatan Çap, detay çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

AVAZA BÖLGESİ
Ülkenin batısındaki Türkmenbaşı kentine 12 km uzaklıktaki Avaza'nın anlamı, Türkmen dilbilimcilerine göre deniz dalgalarının çıkarttığı dalga seslerinden, yani bir başka deyişle "avaz" sözcüğünden geliyor. Hazar denizinin en temiz sahili olarak bilinen Avaza'da 16 kilometre uzunluğunda kumsal bulunuyor. Tertemiz kumsalı ile yerli ve bölge ülkelerindeki diğer turistlerin dikkatini çeken Avaza'da Haziran ayından başlayarak Eylül sonuna kadar denize girilebiliyor. Deniz suyunda oldukça düşük olan tuz oranı ise binde 0.8 olduğu belirtiliyor. Hatta bölgede beslenen deve gibi bazı hayvanlar deniz suyundan içebiliyor. Turizm sezonunda Orta Asya'da 40 derecelerin üzerinde sıcaklıklar yaşanmasına rağmen, Avaza'da hava sıcaklığı 25-30 derece civarında seyrediyor. Avaza'ya kara, deniz, hava ve demiryolu ulaşımı kolaylıkla sağlanıyor.

Dünyada en ucuz uçak yolculuğu yapılabilen ülke olarak bilinen Türkmenistan'da başkent Aşkabat'tan Avaza'ya 20 dolara uçak yolculuğu yapılıyor. Tren yolculuğu ise 4 dolara mal olurken, Avaza'ya karayoluyla 20 dolara gidiliyor. Ayrıca Azerbercan'ın başkenti Bakü'den Türkmenbaşı kentine vapur seferleri düzenleniyor. Avaza Serbest Turizm Bölgesi Orta Asya dahil Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelebilecek turistler açısından ulaşım ve uygun tatil merkezi olarak dikkat çekiyor. Hazar denizinin diğer sahillerinin daha soğuk ve kirli olması ise Avaza'yı turistler açısından tercih edilir hale getiriyor. Hazar denizinin Avaza sahillerinindeki suda iyod oranının yüksek olması ise nefes darlığı, guatr gibi rahatsızlığı bulunan insanların tatil olarak Avaza;yı tercih etmesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Türk şirketleri tarafından faaliyete geçirilen otellerde tam pansiyon 40-50 dolara yer bulunuyor. Otellerde Türkmen, Türk ve Rus yemekleri müşterilere sunuluyor. Daha yeni kurulmalarına rağmen otellerin doluluk oranı yüzde 100'ü buluyor. Bölgeye gelen yabancı turistler arasında Ruslar ve Hollandalılar ilk sıralarda yer alıyor.
AA


Geri Dön