28 / 04 / 2024

Avcılar kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Avcılar kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Avcılar Belediye Başkanı Başkanı Av. Turan Hançerli, ilçe genelinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. 



17 Ağustos 1999 depreminde, İstanbul’un Avcılar ilçesinde 736 bina ağır hasar gördü. Medyascope'tan Ufuk Çeri'nin haberine göre; İstanbul'da beklenen olası depremde Avcılar'ın büyük hasar alacağı belirtiliyor. 

İlçede neredeyse her sokakta bir inşaat ile karşılaşmak mümkün. Birçok bina yıkılmak için boşaltılmışken, yıkılan binaların yerine yeni binalar yükseliyor. Çalışmalar hakkında açıklama yapan Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli “Kentsel dönüşüm olarak ifade edilen faaliyet, aslında hayat kurtarma çalışması” dedi.

1999 Marmara Depremi'nin ardından gerekenlerin hâlen yapılmadığını söyleyen Hançerli, “Nasıl çözüm üretiriz, nasıl kenti daha iyi hale getiririz diye çalışmalar yaptık.  İlk etapta çalıştaylar ve bilimsel araştırmalar yaptık. Yol haritası çıkardık” şeklinde konuştu.

İmar değişikliği için sekiz ay İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çalıştıklarını söyleyen Hançerli, gelinen noktayı şöyle anlattı: “İmar değişikliğinin değişmesini sağladık. Mali alanda çalışmalar yaptık. Rekabetçi bir piyasa oluşturmak suretiyle fiyatların makul seviyelerde inşaat yapılır hale getirdik. Belediye olarak harç almayarak binasını yenilemek isteyen vatandaşa katkı sunduk. KDV sıfırlanması için çalışmalar yaptık.”

Devletin sunduğu faiz ve kira desteğinin yeterli olmadığını belirten Hançerli, “Kentsel dönüşümün, insanların riskli yapılardan güvenli yapılara geçmesinin en önemli yollarından biri 10 yıl sıfır faizli kredi. Ülkemiz bunu yapacak güçte” şeklinde konuştu.

Avcılar kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne?

Türkiye’de en hızlı kentsel dönüşümü gerçekleştiren ilçe olduklarını belirten Hançerli, “Bin 600 binaya yaklaştık. Hızla ilerliyoruz. Çok hızlı bir yıkım ve yeniden yapma sürecindeyiz. Avcılar 99 depreminde yere düştü. Şimdi bizimle beraber yeniden doğuyor” dedi.

“Avcılar modelinin” en önemli unsurunun hız olduğunu belirten Hançerli, “Kaybedecek zamanımız yok. 99 depreminde bilim insanları 30 yıl sonra İstanbul depremi beklediklerini söylediler. 22 yıl geçti kaldı sekiz yılımız. Hızlı olmak zorundayız” diye ekledi.

Medyascope’a konuşan ilçe sakinleri ise ekonomik problemleri sebebiyle evlerini dönüştürmekte zorlandıklarını anlattı. Bisiklet tamiri ile geçinen bir esnaf, “Şu an için faizsiz kredi bile verilse, benim kredi ödeyecek durumum yok” dedi.

Avcılar'da riskli bina kalmayacak!


Geri Dön