Kent Haberleri

Avcılar kentsel dönüşümle 'prestij kent' haline gelecek!

Kentsel dönüşüm tamamlandığında, hayata geçirilen diğer projelerle birlikte Avcılar'ın prestij kent haline geleceğini ifade eden Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, böylece ilçede yasanan göç sorununu tersine çevireceklerini söyledi.

Avcılar, 17 Ağustos depreminden sonra ikinci göc verme sorununu; kentsel dönüşümde mevcut imar planlarının yenilenmesi gereken konutlarda yasayan nüfusun ihtiyaçlarına cevap vermemesi nedeniyle yasamaya başladı. 


Göreve geldiği günden bu yana sosyal belediyecilik anlayışından ödün vermeden çalışmalarını sürdüren Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, ilce halkını göçe yönelten bu sorunu nasıl çözüme kavuşturacakları ve gelecekte göçü nasıl tersine çevirecekleri konusunda yönelttiğimiz soruları su şekilde cevapladı: 


Kentsel dönüşümle ilgili mahalleler için imar planları yaptınız. İBB bazı planları onamadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Son çalışmalar hangi aşamada? 

Avcılarımız 10 mahalleden oluşuyor bunun yedisi eski mahalleler. Firuzköy'ü de sayarsak sekiz oluyor ama o bölgenin bir kısmı farklı bir planlamaya tabi olduğu için o mahallede ayrı bir uygulama yapılacak. Bunlardan dört tanesi E-5'in altında olan, Denizköskler, Ambarlı, Merkez ve Cihangir mahalleleri. Bu mahalleler 1982 yılında yapılan imar planlarına göre 5-6 kat aralığında yapılaşmış. Ancak depremden sonra yüksek katlı binalar sakıncalı bulunarak kat sayısı dörde indirilmiş. 


KAT PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ 

Simdi söyle bir durum var. Evler altı kat ve eskiden yapılmış. Binalar yaşlanmış, yorulmuş, eskimis yerine göre hasar almış ve bunların yenilenmesi lazım. Ama yenilenemiyor. 

Çünkü yenilendiği zaman dört kat olarak izin veriliyor. Peki kalan iki kattaki komşular nereye gidecek? 

Yani Avcılar'da kentsel dönüşümün önündeki en büyük engel, yeni planlarda kat sayısının düşürülmüş olması. Avcılar İstanbul'da birinci derecede deprem bölgesi. Binalar yenilemezse, 17 Ağustos'taki gibi yıkım tehlikesi her zaman mevcut. Bu nedenle göreve geldiğimizde kurduğum 10 müdürlükten biri olan Plan Proje Müdürlüğü'ndeki ekibimizle kentimizin bütün planlarını, imar durumlarını yeniden gözden geçirdik. Yedi eski mahalleden az önce saydığım dördünün imar planı çalışmalarını 82 planlarına göre yeniden düzenleyerek meclisimize sunduk ve oy birliğiyle geçirip İstanbul Büyüksehir Belediyesine onay için gönderdik. Büyüksehir, E-5 üzerinde kalan Gümüspala, Üniversite ve Mustafa Kemalpaşa mahalleleri için de aynı çalışmayı 

yapmamızı isteyerek, kentsel dönüşüm yapılacak yedi mahallenin planlarını birlikte geçirmeyi önerdi. Ekibimiz altı ayda yapılacak olan çalışmayı üc ayda bitirdi. Planlar Avcılar Belediye Meclisi'nin önünde. Bu ayın içinde görüşülecek ve planların tamamı Büyüksehir'e yollanacak. Böylece Avcılar halkı eski hakları doğrultusunda binalarını yenileme imkanına kavuşacak. 


PLANLARI HALKA SUNACAĞIZ 

Onun dışında mutlaka imar planı yapılması gereken mahallelerimizin basında Yesilkent ve Firuzköy geliyordu. Her iki mahallede de emsal belirlemek amacıyla kac tane bina var, kac tane bağımsız bölüm var, kac dükkan var bunların envanterlerini çıkardık. Simdi biliyorsunuz gecen yıl Avcılar Belediye Medisi'nden oy birliği ile plan yapma yetkisi almıştık, bu yetki doğrultusunda çalışmalarımızı tamamladık. Yesilkent'le ilgili olarak hazırladığımız planı halka sunacağız. Halkın kabul etmediği hic bir planı Büyüksehir'in ya da Bakanlığın önüne koymayacağız. Yapılacak değişiklikleri; halk meclislerinde, demeklerde, STK'larda, mahallelerde halkımızla konuşarak kararlaştıracağız. Örneğin Yesilkent'te kapalı pazar alanı yapıyoruz. Bunun yanına belediye hizmet binası yapıyoruz. Küçük bir bina olacak ve bir odasını da plan proje odası olarak düzenledik. Burada bizim mimarlarımız, mühendislerimiz o planları halka gösterecek, anlatacak onların görüşleri doğrultusunda plana son seklini vererek kısa zamanda Büyüksehir'e yollayacağız. Yani halkın desteklediği, arkasında durduğu bir imar planıyla gideceğiz. 


TAHTAKALE'NİN STATÜSÜ FARKLI 

Dokuz mahalleyi böyle çözüyoruz. 10'ncu mahallemiz Tahtakale'nin bir özelliği var. Tahtakale Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerve alanı ilan edilmiş olan bir mahalle. Rezerve alanı olduğu için planlamasını bakanlık yapıyor ve inşaat aşamasını da TOKİ üzerinden gerçekleştiriyor. 

Tahtakale iki kısımdan oluşuyor Bir bölümü Ispartakule. Biliyorsunuz Ispartakule'de birçok site var ama donatı alanları yok. Biz onların donatı alanı eksikliklerini tamamlıyoruz. 

Park yapıyoruz, pazar yeri yapıyoruz. Bir tane hizmet binası yapıyoruz. Ayrıca etüt merkezi, kent evi gibi sosyal donatıları tamamlıyoruz. 

Diğer tarafta imar planı yapılması gereken, yenilenmesi gereken asıl Tahtakale kısmı var. Burayla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ'ye bir plan yaptırdı. Bu plandan bize bahsettiler. Biz de o planda olması gereken özellikleri taşıyan ve taşımayan yerlerle ilgili görüş bildirmek durumundayız. 


YERİNDE DÖNÜŞÜM ŞART 

Bir kere yerinde dönüşüm olmasını ve insanların göc ettirilmemesini istediğimizi belirtmiştik. Aileye büyük önem veriyoruz. İnsanlara önerilen evlerin bir aileyi yasatacak büyüklükte olmasını istiyoruz. Dairelerin en az iki oda bir salon olması gerekir ki bir aile yasayabilsin. Bu temeller üzerindeki görüşlerimizi aktardık. Onlar da planlamaya son seklini verdiklerinde bizimle paylaşacaklar. Biz de Tahtakale halkıyla paylaşacağız. 


Avcılar ilçesinde yasayan insanlar başka ilçelere göc ediyor. Bunun sebebi nedir? Bu göçü durdurmak için çalışmalarınız var mı? 

Bir Avcılar! ı olarak üzüldüğüm sey ilce halkının istemeden de olsa Avcılar'dan gitmek zorunda kalması. Düşünün! Bu kadar güzel, bir tarafı göl bir tarafı deniz olan dünya güzeli bir coğrafi alanda otururken gitmek zorunda kalıyorsunuz. Niye? Binalar yenilenemediği için. İste bizim bütün planlarımız bunun üzerine kurulu. Bu göçü durdurmak ve geriye göçü sağlamak icinlO yıllık plan yaptık. 


SOSYAL PROJELER TAMAM 

Avcılar, mülteci ve özellikle bir yoksul kesimin olarak göc te alıyor aslında. Biz sosyal demokratız. Sosyal demokratlar önce yoksula yardımcı olup sonra yoksulluğu yenmeye çalışır. Kimsesizlerin kimsesiyiz deriz biz kendimize. Onun için buraya sonradan gelmiş olanlar ile var olan hasta, yaslı, kimsesiz, yoksul insanlar için sosyal projelerimizi yaptık bitirdik. Bes yılda yapacağımız ikibucuk yılda bitirdik. As evine kadar yaptık. Yoksul insanların yemeği evine kadar gidiyor. Onların hem evlerine hem de gönlüne girmekti bizim hedefimiz. Bunu yaptık mı yaptık ve devam ediyoruz. Amacımız bu imar planları ile göçü durdurmak. Avcılar halkı Avcılar'dan gitmesin. Hemserilerimizi bir yere göndermek istemiyoruz. Bu nedenle de imar planı göçü durduracak. 


GÖÇ TERSİNE DÖNECEK

Diğer bes yıllık dönemde de tersine göçü sağlayacağız. Gitmiş olanlar da tekrar gelecekler ve bu prestijli kenti tercih edecek ve taşınmış olacaklar. Bizim ana hedeflerimiz bunlar. Bunu gerçekleştireceğiz. Seçmenin siyasi görüsünden cok sosyal yapısı bizi ilgilendiriyor. Sosyal demokratların amacı hangi dinden, hangi ırktan, hangi konumda, hangi siyasi görüşte olursa olsun onun yanında olmaktır. 

Birde bu kentin söyle bir avantajı var. Hem doktor hem de kadın bir belediye başkanı var. 

Hic kimseyi ayırt etmeden, kimseyi öteki leşti rmeyen bir bakış acısı, hekim bakış acısı var. Her zaman diyorum, bir hastaneye gittiğinizde ayrımcılık olur mu? Doktor hastalarına ayrımcılık yapar mı? Belediyeler de hastane gibidir. Bir belediye başkanı olarak ben hekimim zaten. Kim olursa olsun her vatandaşa aynı hizmeti veririm. Hangi kesimden olursa olsun yoksula ve kimsesize ulaşmak ihtiyacı olana sahip çıkmak dahası buradaki göçü durdurmak ve göc edenleri geri döndürmek en büyük hedefimiz. 


Kent Yaşam