02 / 05 / 2024

Avcılar ve Esenyurt yatakhane şehri mi olacak

Avcılar ve Esenyurt yatakhane şehri mi olacak

İstabul'un en hızlı gelişen ve son dönemde hem yatırımcıların hem de tüketicilerin ilgisini çeken Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılar bölgesi'nin 'yatakhane şehri' olmasından endişe duyuluyor  



 
İstanbu'un en hızlı gelişen ve son dönemde hem yatırımcıların hem de tüketicilerin ilgisini çeken Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılar bölgesi'nin 'yatakhane şehri' olmasından endişe duyuluyor. Bölgenin şu an için böyle bir tehlikesinin olmadığını söyleyen Proje Yönetim AŞ. Projeler Koordinatörü Serdar Serdaroğlu, "Gerekli önlemler alınmassabu durum kaçınılmaz olur. Bölgedeki iş merkezi sayısının artması gerek" dedi.


İstanbul'un en hızlı gelişen ve son dönemde hem yatırımcıların hem de tüketicilerin ilgisini çeken Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılar bölgesi'nin 'yatakhane şehri' olmasından endişe duyuluyor. Proje Yönetim AŞ. Projeler Koordinatörü Serdar Serdaroğlu bölgenin şu an için böyle bir tehlikesinin olmadığı söylerken, "Hızlı gelişen bir bölge. Biz oraya 'Konut Adası' diyoruz. Doğru bir planlama yapılmassa zamanla bu durum kaçınılmaz olur. Potansiyeli yüksek bir bölge. Yapılan işlerde fazlasıyla özenli davranümalı" diye konuştu. Serdar Serdaroğlu, "Proje Yönetim'in 'Konut Adası' diye belirttiğimiz bölge Beylikdüzü, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılar'ı kapsıyor. Bu bölgeye olan ilgimiz yular öncesine dayanıyor. Bu bölge özellikle 2005 yılından sonra müthiş bir konut yapılaşması ile büyümeye başladı. Doğal güzellikleri, güçlü ulaşım bağlantıları ve İstanbul'un Avrupa'ya açılan konumu olması itibari ile İstanbul'un en hızlı büyüyen bölgesi oldu. Bu gelişimin daha devam edeceği ve bölgenin çehresinin tamamen değişeceğini düşünüyorum. Yeterki bölge ile ilgili doğru planlamalar yapüsın" diye konuştu.

Yatakhane şehri olmasın

Bölgenin çok hızlı gelişmesinin olumsuz yanlarının da olduğunu dile getiren Serdaroğlu şu değerlendirmelerde bulundu: "Yatakhane şehir kavramı özellikle Avrupa ve Amerika'da kullanılan bir tanımlama. Yatakhane şehirleri, nüfusun sadece barınma ihtiyacının karşılandığı, sosyal yaşam alanlarının bulunmadığı ya da yetersiz olduğu, gündüz ile gece nüfusu arasında büyük farkların yaşandığı yerlerdir. Böyle bölgelerde gece uyunuyor, sabahta şehir merkezine çalışmaya kaçılıyor. Bu da insanları psikolojik olarak etkiliyor ve şehir merkezine taşınma ihtiyacı uyandırıyor.

Tedbirler alınmalı

Şu anda bölgeye yatakhane şehri demek için erken olduğunu söyleyen Serdaroğlu, "Gerekli tedbirler alınmaz ise zamanla bu durumun kaçınılmaz olduğu da bir gerçek. Bölgede çok ciddi bir konut ihtiyacı olduğu ve yatırımaların birçok yeni konut projeleri hayata geçiriyor. Ancak ihtiyaçların doğru olarak belirlenmesi ve stratejilerin geleceğe yönelik olarak planlanması gerekmektedir. Bölgenin yatakhane şehre dönüşmesi ile ilgili bir zaman tahmini yapmak çok zor. Bu tehlikenin varlığını şimdiden tartışmak ve çözüm önerileri getirmek gerekmekiyor.

Bölgede AVM zaten var, insan profiline göre revize edilmeli

BÖLGE AVM'ler açısından ı oldukça zengin. İstanbul'da olunan toplam AVM'lerin levcut ve inşaatı devam eden) ralanabilir alanının yaklaşık izde 30'u bu bölgede bulunuyor. Ancak bir çok AVM gerek marka miski gerekse de mevcut yaşayan profilin ihtiyaçlarına cevap veremediği için doluluk oranlarda büyük düşüşler yaşıyor. Bir de 2013 yılının sonuna kadar yeni konutlarda oturumlarında başlayacağım düşünürsek, bölgedeki sosyal profilde de büyük değişimler yaşanacak. Bu sebeple AVM'lerin yeniden yapüanması ve gelecek ihtiyaçları karşılayacak şekilde organize edilmesi gerekmektedir.

İş merkezi sayısı artırılmalı

Bölgenin yatakhane şehir haline gelmemesi için öncelikle iş merkezlerinin geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Serdaroğlu, "Bu sayede nüfusun bir kısmının hem bu bölgede oturup hem de bu bölgede çalışması sağlanabilir. Business Park konsepti özelikle İstanbul'un da ihtiyaç duyduğu bir fonksiyondur. Bu bölge konumu, ulaşım imkanları ve şehir merkezlerine göre daha düşük arsa fiyatları ile business park için cazip bölge hale geliyor. Bu da yeterli değil. Gerek alışveriş, eylence gerekse de iş olanaklarının yeni ofis alanlarının her bölgede dengeli gelişiminin sağlanması gerekiyor. Bu şeküde sadece gece ya da sadece gündüz yaşayan değil, gece-gündüz yaşayan bölgeler kentin en büyük sorunu olan trafik sorununun çözümüne önemli katkı sağlamış olacak" dedi.

Modernyerleşim alanı ortaya çıkabilir

Konut Adası'nm önümüzdeki 5 senedeki durumu hakkında bilgi veren Serdaroğlu, "5 yıl içersinde yaklaşık 200 bin yeni nüfusun bu bölgede yaşamaya başlayacağını tahmin ediyoruz. Sosyal yapıda önemli değişimler olacak. Bir çok nitelikli AVM projesi gerçekleştiriliyor. Ayrıca planlanan Silivri Havalalanı, mevcu demir yolunu entegre edilecek  Marmaray  ve demiryoluna entegre edüecek Marmaray ve Bahçeşehir-Ispartakule Mevkiinde planlanan Marmaray Terminali, bölgeye kadar uzatılacak olan Metrobüs hattı ile bölge ulaşım entegrasyonu ve erişilebilirlik açısmdan da önemli yol katedecek. Her şey yolunda giderse son derece modern bir yerleşim alanı ortaya çıkabilir" dedi.
Hürriyet

 


Geri Dön