Genel

Avi Alkaş: Adalet sarayı gibi kamu binaları fona satılsın!

Jones Lang LaSallein Türkiye Başkanı Alkaş, alışveriş merkezlerindeki sat ve kirala modelinin Türkiyede yaygınlaşması gerektiğini belirterek, Çağlayandaki Adalet Sarayı gibi kamu binaları fonlara satılabilir dedi  

 Adalet Sarayı gibi kamu binaları fonlara satılsın
Alışveriş merkezleri konsept geliştirme, kiralama ve yönetimi konularında hizmet veren, Jones Lang LaSallein (JLL) Türkiye Başkanı Alkaş, İstanbul Çağlayanda inşaatı yeni biten Adalet Sarayı gibi kamu binalarının fonlara satılabileceğini söyledi.
Alışveriş merkezlerindeki sat ve kirala modelinin Türkiyede yaygınlaşması gerektiğini belirten Alkaş, Bu sayede Adalet Sarayı ve Belediye Sarayı gibi binalar çağdaş bir şekilde yönetilebilir dedi. Gayrimenkulün satılabilir bir ürün olduğunu ifade eden Alkaş, Kurumsal olarak yönetilince değeri artar. Kamuya ait binalar satılabilir bir ürün olarak konumlanmalı diye konuştu.

Bir nevi özelleştirme modeli
Bu tip binaların güçlü fonlara satılabileceğini kaydeden Alkaş şunları söyledi: Mesela fırsatçı fonlardan bahsetmiyorum. Çünkü, bu fonlar yüksek getirisi olan projelere yatırım yapar. Sigorta ya da devlet fonları ise daha sağlam gayrimenkullere oynar. Ancak sözünü ettiğim bu binalar güvenceli gelir getiren fonlara satılırsa Türkiyeye daha fazla yabancı yatırımcı gelir.
Alkaş, satışla ilgili modelini ise şöyle anlattı: Mesela adalet sarayı. Bu binalar fonlara satıldığı taktirde Adalet Bakanlığı, bu binayı o fondan 20 yıllığına kiralayabilir. Bakanlık satıştan elde ettiği kaynakla yeni yeni şehirlerde yeni adliye sarayları yapabilir. İsterse üç tane daha saray yapar. Aynı durum belediyeler için de geçerli.
Belediyeler bu fonla hizmetlerini geliştirebilir. Bu fonlar güvenceli kiracı arar. Sürekli ve garantili bir gelir arayan fonlar için bu binalar bir nimet, bakanlıklar ve belediyeler de bulunmaz kiracılar. Bu boyutta binaları alacak fonlar zaten belirli. Halka açık, hissedarları olan uluslararası fonlar bunlar. Aslında bir nevi özelleştirme modeli bu. Çünkü ülkeye kaynak üretmek lazım.

Arsa satışı değil
Kamu binalarının fonlara satılmasının bir arsa satışı gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayan Alkaş, Bu fonun binayı alıp gidecek hali yok. Dün fabrika açması için yabancı yatırımcı davet ederken, bugün yabancı yatırımcıyı gayrimenkule ortak olmaya davet edebiliriz dedi.


JLL ve King Sturge birleşmesi Türkiye için cezbedici olacak
Türkiye başkanlığını yürüttüğü Jones Lang LaSalle (JLL) ile diğer bir uluslararası gayrimenkul danışmanlığı firması olan King Sturge ile birleştiğini söyleyen Avi Alkaş, Birleşmeyle 43 King Sturge ofisi ve İngilteredeki 24 ofis de dahil olmak üzere Avrupadaki tüm iş operasyonları, Jones Lang LaSallein parçası haline gelecek. JLL markasıyla faaliyetlerine devam edecek dedi.
JLL bu birleşmeyle EMEA bölgesinde 1 milyar dolarlık satış potansiyeline eriştiğini kaydeden Alkaş, 1.600 çalışanın daha eklenmesi ile toplam çalışan sayısı 5 bin 300e ulaştı. Yatırımcı, mülk sahibi ve kiracı müşteriler için entegre gayri menkul hizmeti sunacak. Birleşmenin Türkiyeye faydası ise daha fazla yatırımcıyı cezbedecek olması diye konuştu.


KOMŞU KAPI AVMLERE YÖNELMEK GEREKİYOR
AVM Potansiyel İhtiyaç Analizi raporuna göre, 2011de hâlâ 3 milyon 541 bin 140 metrekare kiralanabilir alana ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık ve Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama tarafından hazırlanan rapora göre, 2005te AVM sayısı 106 iken 2010da bu rakam 263e, 2011de de 279a ulaştı. 2013 yılında bu sayının 400e ulaşması bekleniyor.
İllere göre bakıldığında, İstanbul 109 aktif alışveriş merkezi ile ilk sırada geliyor. Ankara 37, İzmir 17 alışveriş merkezi ile İstanbulu takip ediyor. AVMlerin aylık ortalama ziyaretçi sayısı 2010 yılı itibariyle 83 milyon 111 bin 35 olarak gerçekleşirken, alışveriş merkezlerinin kiralanabilir alanları toplamı da yaklaşık 6 milyon 773 bin 793 metrekareye ulaştı.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yaptıkları analizlere göre büyük AVMlerde artık çok az pasta payı bulunduğunu belirterek, Artık küçüklere, kent içi, komşu kapı AVMlere yönelmek gerekiyor. İstanbul artık AVMler için tehlikeli bir su, yeni geliştirmelerde çok dikkatli olmak gerekiyor dedi.

Doğru konumlanan başarılı
Şişli, Beşiktaş, Bakırköyün AVM konusunda doygunluğa ulaştığını ifade eden Cansel Turgut Yazıcı, buralarda kesinlikle AVM yapılmaması gerektiğini vurguladı. Yazıcı, İstanbulda AVM yapılması gereken bölgelerin ise Çekmeköy, Sultanbeyli ve Kayabaşı olduğunu belirtti.
Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Halil İbrahim Zeytin de İstanbulun Türkiyede toplam kiralanabilir alanın yüzde 40ını barındırdığına işaret etti. Zeytin, küçük AVMlerin doğru konumlandıklarında daha verimli olduğunu gördüklerine de dikkati çekti.
 
Milliyet