AVM kiralarında orta yol bulunması lazım!
Cumhurbaşkanı’nın “AVM’de kiranın TL ile alınması için önlem alabiliriz” mesajını hatırlatan Orka Holding Başkanı Orakçıoğlu, yabancı AVM yatırımcılarının mesajı almadığını söyleyerek ekliyor: Gelişmekte olan ülkelere daha fazla kâr iştahıyla yatırım yapmış, şimdi ‘Benim aldığım riski sen öde’ diyor
Cumhurbaşkanı’nın “AVM’de kiranın TL ile alınması için önlem alabiliriz” mesajını hatırlatan Orka Holding Başkanı Orakçıoğlu, yabancı AVM yatırımcılarının mesajı almadığını söyleyerek ekliyor: Gelişmekte olan ülkelere daha fazla kâr iştahıyla yatırım yapmış, şimdi ‘Benim aldığım riski sen öde’ diyor. Adam köfte satacak ama Euro ile ödeme yapacak! Yok böyle bir şey. Bir orta yol bulunması lazım”
Dolardaki hızlı yükselişten en çok etkilenen sektörlerin başında perakende geliyor. Bir süredir düşen tüketici güveni ve durgun talepten mustarip olan sektör, dolar ya da Euro ile kira ödemesi yapıyor. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuyu gündeme getirerek, “AVM’lerde patronlar hep dövizle kiralıyor. Geçici düzenleme yapabiliriz, kiralama TL ile yapılmalı. Mağaza sahipleri arasında battı batacak olan var” uyarısında bulundu. İşte böyle bir ortamda Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ile buluştuk. Orakçıoğlu, 30 yıl önce tohumlarını attıkları yurtdışı atağının meyvesini yemeye başlamaları nedeniyle mutlu. Markalı ihracatta 2016’da yüzde 80 büyüdüklerini anlatan Orakçıoğlu, bu memnuniyeti yurtiçinde tam olarak bulamıyor. Ancak yine de “Psikolojiyi yüksek tutmak anahtar” diyor. Orakçıoğlu ile sektörü, kurları ve holdingin gelecek planlarını konuştuk:
‘ÜLKE RİSKİNİ DİKKATE ALMIYOR MUSUN?’
* En sıcak gelişme AVM’lerde dövizle kira alınması meselesi. Nasıl görüyorsunuz durumu?
Bu yıl iç pazara bakınca, dövizle kira noktasında bazı alışveriş merkezlerinin takındığı olumsuz tutuma bakınca perakendecinin hak etmediği bir durumla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. 3 tane büyük alışveriş merkezi yatırımcısı var, piyasayı domine eden. Yöneticileri inanılmaz katı.
* Onlar da “Dövizle kredi aldık, sizden TL alırsak nasıl ödeyeceğiz?” diyorlar. Hak veriyor musunuz?
Bu çok klasik bir yaklaşım. Rusya’daki yatırımcı dövizle kredi almadı mı? Sen yatırım yaptığın ülkede ülke riskini göze almadan mı yatırım yapıyorsun? Gelişmekte olan ülkelere daha fazla kar iştahıyla yatırım yapmıyor musun? Daha fazla kârın karşılığında zarar etmek de olabilir. Bu durum mutlaka kendi içinde bir dengeye oturacaktır.
‘YERLİ, DAHA ESNEK’
Yerli alışveriş merkezi yatırımcıları dövizle kredi almıyor mu? Yerli yapıyor çünkü biliyor ki şu an yüzde 10-15’lik bir esneklik yapması kendi alışveriş merkezindeki yaşam enerjisini sağlayacak.
* Yerli ve yabancının tutum farkı bu kadar net mi?
Evet. 3 yabancı oyuncu 60 alışveriş merkezinin sahibi, ama trafiği, metrekaresi ve lokasyonu iyi olanlar bunlar. Sorunlara hiç olumlu yaklaşımları yok. Adam köfte satacak ama sana Euro ile ödeme yapacak! Yok böyle bir şey.
* Cumhurbaşkanı’nın sözlerinin ardından taraflar tekrar görüştü mü?
Cumhurbaşkanımız “Bizi düzenleme yapmak zorunda bırakmayın” mesajı verdi, ama hâlâ anlayabilmiş değiller. 2012 kuru baz alınıp üzerine enflasyon konabilir, 2015 kuru baz alınıp üzerine enflasyon konabilir. Empati yapıp öneride bulunmak lazım. “Benim aldığım riski sen öde” diyorlar, risk paylaşımı yapılmayan bir yerden sonuç çıkmaz. Birbirimizi yıpratmak yerine çözüm bulmamız lazım.
‘BİZ YAPSAK KAFAMIZA ATARLAR"
* Yurtdışı stratejinizde önceliğiniz nedir?
Dünyada bizler için çok ciddi bir fırsat var. Biz ulaşılabilir lüks yapıyoruz. Dünyadaki markaların, lüks markaların birçoğu şu anda sorun yaşıyor. Mevcut maliyetler ve fiyatlar arasında sıkışmış durumdalar. Çok yüksek maliyetler var, satış fiyatlarını düşüremiyorlar, maliyet çarpı 7-8 yapıyorlar, bu da müşteriye çok itici geliyor. Biz aynı standartlardaki ürünü, onların üçte biri ya da yarı fiyatına satınca, kalitede eksilme de olmayınca çok kolay tercih edilir hale geliyoruz. İtalya’da bazı çok ünlü markalara bakıyorum, burada o ürünü satmaya çalışsanız müşteri kafanıza atar. O standartta bir ürün bizim depomuza girse 10 kişiyi işten çıkarırız. Kalite anlamında çok daha iyiyiz. Onlar şu an geçmişin mirasını yiyor, ama miras fazla uzun sürmez. O nedenle bizim için inanılmaz bir fırsat var.
‘YURTİÇİ PAZARI KARI TATLI GELDİ YANLIŞ YAPTILAR"
* Perakendecinin bundan sonra izlemesi gereken yol sizce nedir?
5-6 yıl önce alışveriş merkezi yatırımcılarına da söyledim, pazardaki sıkışıklık artık bizi götürmez. Çevre ülkelere beraber açılalım. Bundan sonra da yapılması gereken bu.
* Bir dönem denendi ama 2008 krizine denk geldi...
Denendi ama ondan sonra yurtiçindeki kâr daha tatlı geldi, hemen vazgeçildi. Keşke markalarımız böyle yapmasaydı, kendilerini iç piyasaya endekslemeselerdi. Şu an şartlar değişti ama şimdi de makas
değiştirmek zor.
* Siz yurtdışında marka satın almayı düşünür müsünüz?
Marka satın alma başta cazip gelebiliyor ama alt kırılımlarına bakınca sorunları ve tortusu sizi çok uğraştırabiliyor, satın aldığınıza değmiyor diye düşünüyoruz. Bizim markalarımızın konumu şu an iyi.
‘FIORENTINA’YI GİYDİREBİLİRİZ’
* Giyim sponsorluğu yaptığınız takımlar artıyor, yenileri olacak mı?
Spartak Moskova, Dinamo Bükreş ile devam ediyoruz. Şimdi Fiorentina kulübüyle görüşüyoruz.
* Geri dönüşlerden memnun musunuz?
1 ay önce Neymar’ın İspanyol dergisi için çekimlerinde bizim ürünlerimiz kullanıldı. Antonio Banderas en iyi müşterilerimizden. Ronaldo ve Zidane’ın kulübesinde Damat yazıyor. Bir maçı 1 milyar kişi izliyor. Bu tanıtımı kolay kolay yapamazsınız.
"2018’DE YURTİÇİ VE YURTDIŞI MAĞAZA SAYIMIZ EŞİTLENECEK"
* Son dönemde herkes döviz gelirini artırmak için yurtdışında mağaza açmaya hız veriyor, siz bu yola daha önce çıkmıştınız. Hedefiniz nedir?
Bizimki 30 yıllık bir birikimin sonucu. Bunun meyvelerini almaya başladık. Bugünden etkilenerek yaptığımız bir şey değil, zaten ha deyince yapılacak bir iş değil. Biz girdiğimiz pazarı 2 yıl araştırıyoruz, o ülkede pazar lideri olma konusunda fırsat varsa yatırım yapıyoruz. Özellikle 2016’da yurtdışında yapılanma konusunda büyük bir atak yaptık. Yurtdışı için koleksiyon yapma fikrini 30 yıl önce benimsedik, bu sürecin sonucunda marka bilinirliğimiz dünyada çok yüksek. 2016’daki atağımız bize markalı ihracatta yüzde 75-80 büyüme getirdi. Hem de ihracatın düştüğü bir dönemde yaptık bunu. Burası bir kumanda merkezi gibi, bu yılı yurtdışında 100 mağazayla bitireceğiz. Yurtiçi mağaza sayımız da 200. Yani mağazaların 3’te 1’i yurtdışında. 2017’de yurtiçinde 10 mağaza, yurtdışında 50 mağaza açacağız. Bunların 20’si direkt
yatırımımız, 30’u da farklı yatırımcıların yapacağı yatırım. 2018 yılına gelindiğinde yurtiçinde de yurtdışında da 250 mağaza olmasını hedefliyoruz. Yarı yarıya getireceğiz.
PERAKENDECİLER BU HAFTA CUMHURBAŞKANI İLE BULUŞACAK
Orakçıoğlu, bu hafta perakende sektörü temsilcilerinin Cumhurbaşkanı ile görüşeceklerini söylerken, “Çok açık bir zaman tanıdı aslında Cumhurbaşkanı, ama bu tanınan zaman doğru kullanılmıyor. Haftaya olacak görüşmede somut bir adım çıkabilir, göreceğiz” diye konuşuyor.
Habertürk