AVM ve büyük mağazalarda çalışma gün ve saatleri!
AVM Yasa teklifi ile AVM'ler kaça kadar açık olacak? AVM ve büyük mağazalar Pazar günleri açık mı? AVM'ler hangi saatler arasında çalışacak? İşte AVM Kanunu tasarısındaki AVM ve büyük mağazalarda çalışma saatleri...
AVM ve büyük mağazalarda çalışma saatleri, Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaların Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun Teklifi'nde şöyle belirtildi;
Çalışma Saatleri
"Madde 9.- (1) Çalışma günlerinde, Sabah saat 10:30'da açılacak olan Büyük Mağazalar, Cumartesi hariç, Pazar günü ve resmi tatil günleri tamamen, diğer günler ise saat 20:30'dan itibaren müşteri trafiğine kapalıdır.
(2) 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 34/h maddesine göre Belediye Encümenleri ile 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 33'üncü maddesine göre Belediye Encümenleri ve İl Encümenleri, umuma açık yerlerin açılış ve kapanış saatlerini belirlerken, bu maddedeki hükümleri esas alırlar.
(3) Çalışanların dinlenmesini ve korunmasını amaçlayan 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu, 6301 sayılı Öğle Dinlenmesi Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuat ve toplu iş sözleşmelerinin, çalışanları koruyucu hükümleri saklıdır.
Şube ve satış zincirleri nasıl olacak? Öğrenmek için tıklayın!
İstisnalar
Madde 10.- (1) Bu Kanunun uygulanması bakımından kuruluş izni almaya gerek bulunmadan belediyelerce izin verilen işyerleri, aşağıda belirtilmiştir.
a) Büyük mağazaların satış zincirleri ile şubeleri hariç satış alanı itibariyle dört yüz metrekareyi aşmayan mağazalar,
Büyük Mağazaların Sicili nedir? Öğrenmek için tıklayın!
b) Eczaneler ve Toptan satış amaçlı ilaç depoları,
c) Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı belediyeden tezgah kurma izinli esnafın yer aldığı mahalli idareler tarafından oluşturulan her türlü semt pazarları.
Büyük Mağazalar Değerlendirme Kurulu nedir? Öğrenmek için tıklayın!
d) Sadece ürettikleri mamulleri doğrudan halka satmak kaydıyla bulunduğu il içinde ya da üretim tesis yanında bin metrekareyi aşmayan fabrika satış mağazaları. Dört yüz metrekarenin üzerinde satış alanına sahip mağazalar ile bu maddeye göre istisna kapsamında yer alan kuruluşlara, bu Kanunun 9'uncu, 11'inci, 12'inci ve 13'üncü maddeleri hükümleri uygulanır.
e) Belirli bir alanda, bir proje ve plan bütünlüğü içinde, belirli bir ihtisas alanında ticari faaliyette bulunan ve farklı tüzel kişiliğe sahip işyerlerinden oluşan toplu işyerleri,
f) Bir sokak, cadde veya meydandan, ayrı veya aynı sokaktaki cadde veya meydanlara üstü kapalı olarak geçit imkanı sağlayan ve çeşitli işyerlerini içine alan pasajlar ile çarşı olarak kullanılan çok katlı iş hanları ve buralardaki işyerleri,
g) Balık ve toptancı halleri,
h) Lokanta, kafeterya, pastane, çay bahçesi, kahvehane, kıraathane ve benzeri işyerleri,
ı) Outlet mağazaları hariç, akaryakıt istasyonları,
i) Açık oto pazarları,
j) Organize Sanayi Bölgeleri ve sanayi siteleri gib üretim ve ticaret merkezlerinde yer alan ve bu merkezlerde üretilen ve/veya tüketilen malların satışının yapıldığı yerleri,
k) Fuarlar ve panayırlar,
(2) Sadece bir tacire ait markaları taşıyan ürünlerin satışının yapıldığı işyerlerine, Bu kanunun 4'üncü, 5'inci ve 11'inci maddeleri hükümleri dışında diğer hükümleri uygulanmaz.
(3) Bu maddede sayılan istisnaların kapsamının daraltılmasına ya da genişletilmesine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir."
AVM yasa teklifinde hangi milletvekillerinin imzası var? Öğrenmek için tıklayın!
Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com