AVM

AVM ve golf sahaları için ÇED zorunluluğu kaldırıldı!

ÇED Yönetmeliği’nde tartışmalı değişikliklere gidildi. Toplu konut, kentsel dönüşüm ve orman alanlarının dönüştürülmesi ile AVM projeleri için ÇED raporu zorunluluğu kaldırıldı. ÇMO Başkanı Bozoğlu, konu hakında açıklama yaptı...

ÇED Yönetmeliği’nde tartışmalı değişikliklere gidildi. Toplu konut, kentsel dönüşüm ve orman alanlarının dönüştürülmesi ile AVM projeleri için ÇED raporu zorunluluğu kaldırıldı. ÇMO Başkanı Bozoğlu, AYM’nin iptal ettiği düzenlemenin yönetmeliğe konulduğunu belirterek “Hukuk yok sayıldı” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, olası bir tesisin etkilerini baştan tespit etmek ve önlem alınıp alınamayacağını görmek amaçlı yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’ni sil baştan değiştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeniliklere göre; ÇED raporu verme ve raporun gerekli olup olmadığına karar yetkisi bakanlığa ait olacak.


Bakanlık, gerekli gördüğü durumlarda ÇED verilmesi yetkisini valiliklere devredebilecek. Askeri projelerle ilgili ÇED uygulamaları, Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşü alınarak bakanlık tarafından belirlenecek.


HASTANE VE TOPLU KONUT


Önceki yönetmelikte, ÇED Uygulanacak Projeler Bölümü’nde yer alan 500 yatak ve üzeri kapasiteli hastane, toplu konut projesi (2.000 konut ve üzeri) ve golf tesisi (50 hektar ve üzeri) projeleri için ÇED raporu zorunluluğu kaldırıldı. Düzenleme ile 500 dairenin üzerindeki toplu konut projeleri ve genişliği ne olursa olsun tüm golf sahası ve kentsel dönüşüm projeleri için Proje Tanıtım Dosyası verilmesi yeterli olacak.


HES’E DOLAYLI MUAFİYET


Daha önce 25 MWh Hidroelektrik Enerji Santralleri (HES) projelerine ÇED uygulanırken artık 10 MWh'nin üzerindeki tüm HES'ler ÇED kapsamında olacak. Akarsu havzaları arasında su aktarımında 100 milyon metreküp altı ÇED’den muaf tutuldu. Böylece HES projelerine dolaylı muafiyet sağlandığı belirtildi.


BAKANLIK: AB’YE UYUM İÇİN  


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise değişikliklerin AB uyum yasası çerçevesinde yapıldığını ileri sürdü. ÇED muafiyeti olmadığını savundu.


‘PLANLAMA SÜRECİNDEN KAÇILIYOR’


Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Baran Bozoğlu, hukuk ve kanunların bakanlıkça yok sayıldığını söyledi. “Düzenlemeden kârlı çıkan çevre, doğa, halk değil, belli başlı şirketlerdir. Planlama sürecinden kaçılmaya çalışılıyor” dedi.


AB SADECE 3 KEZ DEĞİŞTİRDİ


Bozoğlu çevre sorunları, kuraklık, kirlilik ve kentlerdeki toz miktarının artacağını aktardı. 1993’te yayımlanan ÇED Yönetmeliği’nin, 17 defa değiştirildiğine işaret eden Bozoğlu, Avrupa Birliği'nde bu yönetmeliğin 1985’te yayımlandığını ve 3 defa değiştirildiğine dikkat çekti.


AYM İPTAL ETMİŞTİ


Baran Bozoğlu yönetmeliğin çevre katliamı olduğunu vurguladı. Daha önce mahkeme tarafından iptal edilen maddelerin çıkartıldığını şöyle anlattı: “ÇED muafiyeti öngören düzenlemeleri hükümet Çevre Kanunu’na koymuş ve açılan dava sonucunda 03.07.2014 tarihinde bu düzenleme Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilmişti. AYM’nin iptal ettiği Çevre Kanunu'nun Geçici 3. maddesi yönetmeliğe konulmuştur.”


İŞTE MUAF TUTULAN PROJELER


- 100 km ve altı demir yolu hatları ve metro projeleri.


- 3 milyon m3 altındaki dip taraması ve denizden, göllerden ve nehirlerin dibinden malzeme çıkartılması.


- Seramik üreten tesislerde ÇED uygulama sınırı 100 bin tondan 300 bin tona çıkartıldı.


- Sanayi ve enerji tesislerinin sökümü ÇED’den muaf.


- Rüzgar enerji santrallerinde tribün sayısı üzerinden değil, güç üzerinden ÇED sürecine karar verilecek.


- Baraj ve gölet oluşturulmasında enerji üretimi şartı kalktı. Enerji üretmese bile 10 milyon m ve altı ÇED’den muaf olacak.


BUGÜN GAZETESİ