Genel

ÇED yönetmeliğinde değişiklik!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ÇED Yönetmeliğinde yapılan düzenlemeyle ÇED kararı alınacak projelere ilişkin "teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçleri" için eş zamanlı başvuru yapılabilecek


Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.  


Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, ÇED Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, daha önce açılan davalara istinaden yürütmesi durdurulan maddeler ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen kararlar dikkate alınarak yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde gerekli düzenlemelerin yapılmasını ve ayrıca ÇED sürecinin daha hızlı ve etkin yürütülebilmesi amacıyla Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) tarafından alınan kararların yönetmeliğe yansıtılması amacıyla gerçekleştirildi. 


Bu kapsamda, ÇED kararı alınmadıkça projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı, kullanım ruhsatı verilemeyeceği, proje için yatırıma başlanamayacağı ve ihale edilemeyeceğine yönelik düzenlemede yeni bir esnetmeye gidildi. 


Söz konusu süreçler tamamlanmadan izin ve lisanslara başvurulamadığı, bu nedenle yatırıma başlama süreçlerinin uzadığı eleştirilerini dikkate alan bakanlık, yönetmeliğe "Bu yönetmeliğe tabi projeler için 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu' kararı veya 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez. Ancak bu durum söz konusu teşvik, onay, izin ve ruhsat süreçlerine başvurulmasına engel teşkil etmez." hükmünü ekledi. 


- ÇED süreçlerine hızlandırmak için "30 gün" düzenlemesi 


Yönetmelikle yapılan değişiklikle, inceleme değerlendirme toplantılarında komisyonun salt çoğunlukla toplanmasında yaşanan problemleri çözmek için de "Komisyon, üye sayısı ve yazılı görüşler dahil salt çoğunluk ile toplanır." şeklinde düzenlendi.


ÇED süreçlerinin daha hızlı ve etkin yürütülmesi amacıyla inceleme değerlendirme toplantısı sonrasında, seçme, eleme kriterlerine tabi projelerle ilgili bakanlık tarafından yetkili kurum ve kuruluşlardan görüş talep edilmesi durumunda 30 takvim günü içerisinde görüş bildirmeyen kurum ve kuruluş görüşlerinin olumlu kabul edileceğine yönelik düzenleme de yapıldı. 


Ayrıca, "ÇED Olumlu" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararı bulunan ve eşik değeri olan projelerde, kapasite artışı veya genişletilmesinin planlanması durumunda, uygulamaya esas düzenlemeler yönetmeliğe hüküm olarak eklendi. 


Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararlarına esas olarak yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde de değişiklikler gerçekleştirildi. 



AA