27 / 04 / 2024

AVM yatırımcıları gözüne komşu ülkeleri kestirdi

AVM yatırımcıları gözüne komşu ülkeleri kestirdi

Türkiye'de AVM sayısının gittikçe artması ile yatırımcılar komşu ülkelere ve Kuzey Afrika'ya yöneldi



Multi Turkmall Libya'da yatırıma başlarken, Jones Lang Lasel Türkiye ise Erbil'in en büyük alışveriş merkezinin kiralama işlerini üstlendi.
 
Türkiye'de alışveriş merkezi sayısının gittikçe artması ile doyuma ulaşan AVM pazarında, yatırımcılar ve kiralamacılar gözünü komşu ülkeler ile Kuzey Afrika pazarına dikti. Hem alışveriş merkezi yatırımcıları, hem de kiralama işi yapan şirketler çevre ülkelerden gelen iş potansiyellerini değerlendirmeye başlarken, bu konuda öncü ise Libya'da yatırımlara başlayan Multi Turkmall oldu. Jones Lang Lasel Türkiye ise Erbil'in en büyük alışveriş merkezinin kiralama işlerini üstlendi. Yeni pazarlarla birlikte kendi iş sahalarını genişleten firmalar, aynı zamanda Türk perakendecilerine yeni ülkelere açılma fırsatı da sunacak.
Türkiye pazarında özellikle büyük şehirlerde alışveriş merkezi sayısı bakımından ciddi bir yoğunlaşmanın olduğuna dikkat çeken Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Bunun yanında krizin etkilerinin özellikle Anadolu'da yavaş yavaş geçiyor olması bizi başka pazarlara açılmaya yönlendirdi" dedi. Erbil'deki projenin de böyle ortaya çıktığını dile getiren Alkaş, "Daha önce  Ankara  Panora Alışveriş Merkezi'nde yaptığımız kubbeyi görmüşler beğenmişler. Bu sırada merkezin kiralamasını bizim yaptığımızı öğrenmişler. Şimdi bu kubbenin benzerini Erbil'e taşıdık. Erbil 2 milyon nüfuslu bir yer. Fakat oldukça gelişme gösteren bir bölge. Burada kiralamasını yaptığımız alışveriş merkezi yatırımı 40 bin metrekare. Bu şirket daha önce Tatilya'yı söküp taşıyan firma. Alışveriş merkezi de burasının en büyüğü olacak" diye konuştu.
Jones Lang LaSalle Türkiye olarak 2010 yılı ve sonrasında yakın coğrafyada daha etkin olacaklarını belirten Alkaş, ilgi alanlarının içine Kuzey Irak'ın yanında Suriye ve Mısır gibi pazarların da girdiğini belirtti. Alkaş, "Bunların dışında Arnavutluk'tan, Karadağ'ın Montenegro şehrinden gelen bir proje ile ilgileniyoruz" dedi.
 
Turkmall devlet fonlarıyla Libya'da, sırada İran var
Türkiye'de 5 yılda yaptığı 3.5 milyar euroluk alışveriş merkezi yatırımı ile pazarın önemli oyunculardan biri olan Multi Turkmall da yeni pazarlarda şansını deneyen firmalar arasında yer alıyor. Libya'da hükümet fonu ile birlikte LibyaMall isimli şirket kuran firma burada 4 alışveriş merkezinin yatırımını yapıyor. Libya'da Kuzey Afrika'daki diğer ülkelere de açılmak isteyen firmanın diğer bir hedef pazarı ise İran. Firma, burada da devlet fonları ile işbirliği yaparak yakın bir zamanda yatırımlara başlayacak.
Türkiye'de yatırımcı olarak hâlâ aktif olduklarını ama Turkmall'ın geleceğe ihtiyacı olduğunu belirten Multi TurkMall Yönetim Kurulu Başkanı Hans Otto Nagel, "Sürekli yeni pazarlara bakıyoruz. Libya Kuzey Afrika'da iş yapabilmek için önemli bir giriş kapısı. Önce burada, ardından İran'da çalışmalara başladık" dedi. Libya'da hiç alışveriş merkezi bulunmadığını belirten Nagel, şunları söyledi: "Libya'da Libya Hükümeti Ekonomik ve Sosyal Geliştirme Fonu ile birlikte yüzde 50-50 ortak LibyaMall'u kurduk. Libya'da ilk aşadama 4 proje için 800 milyon euro yatırım yapıyoruz. Buradan Kahire, Mısır, Tunus, Sudan ve Fas gibi ülkelere genişlemeyi düşünüyoruz. Libya'da yaptığımız alışveriş merkezlerine de ilk olarak Türk perakendeci arkadaşları davet edeceğiz. Merkezin en az yüzde 30'unu Türk perakendeciler oluşturacak."
 
 
Türkiye'de LibyaMall ile yatırım planı
LibyaMall'un ortaklarından olan Libya Devlet Fonu ile Türkiye'de de yatırım yapacaklarını belirten Hans Otto Nagel, şunları söyledi: "Bu fon ile birlikte bir yatırım platformu oluşturacağız. Önce Türkiye'ye geleceğiz. Yatırım platformunun merkezi İstanbul olacak ve buradan komşu ülkelere yayılacağız. Bu fonla birlikte Türkiye'de lojistik, enerji, alışveriş merkezi ve konut projeleri yapacağız. Kuracağımız yatırım platformuna sadece Libya hükümetinin yatırım fonu değil ayrıca eminim ki Avrupalı bir yatırım fonu da bize eşlik edecek. Bu fonla birlikte Türkiye'ye 15 yılda 10-12 milyar euroluk bir yatırım planlıyoruz."
 
 
Kiler'i Erbil'e götürmek istiyor
Yaptıkları alışveriş merkezlerinin içinde yer alacak markaların yüzde 60'ının Türk markalardan oluşacağını kaydeden Avi Alkaş, "Bunun yanında Türkiye'de faaliyet österen yabancı markaları götüreceğiz. Yine Dubai ve Beyrut'tan götüreceğimiz markalar olacak. Tabii yerel markalara da yer vereceğiz. Burada yer alacak market için ise Dubai üzerinden Carrefour ve Türkiye'den de Kiler ile görüşüyoruz. İnşallah bu iki markadan biri olacak" dedi.
Sevgi Sayar Başaran/Referans

Geri Dön