09 / 09 / 2024

AVM yatırımları durmak bilmiyor

AVM yatırımları durmak bilmiyor

Dur durmak bilmeyen bir tek yatırım var. O da alışveriş merkezi (AVM) yapmak...



Global kriz ile birlikte yatırım yapmak artık tarih oldu. Kimse yatırım yapıp istihdam yaratmıyor. Hem özel sektör, hem de kamu, yatırımı unuttu. Bunun iki nedeni var. Birincisi finansman sıkıntısı; ikincisi, üretime olan talepte yaşanan daralma.

Dur durmak bilmeyen bir tek yatırım var. O da alışveriş merkezi (AVM) yapmak. Bir site, hatta bir bina yapan firma hemen sitenin veya binanın altına yapıyor bir alışveriş merkezi. Gerisi önemli değil. Zannediyor ki müşteri kapıda sıra bekliyor.

Millet olarak bir alışkanlığımız var. Biri bir iş mi yaptı. Herkes başlar aynı işi yapmaya. Sanki başka iş yok. Son birkaç yıldır hemen hemen herkes AVM yapıyor.

Benim merak ettiğim, bu kadar çok AVM'yi kimler dolduracak. Yani bu AVM'lere müşteri nereden bulacaklar. Belli merkezlerde yapılan AVM'ler tamam. Bunlar hem ihtiyaç, hem de gerçekten iş yapabilirler. Ama yan yana dizilen AVM'ler, tıpkı yılda sadece iki ay kullanılan yazlıklar gibi israf.

Belediyede planlama diye bir kavram yok. Yapılan imar planlarında AVM'ler sınırlandırılmıyor. Gelen her proje belediyeler tarafından onaylanınca, ister istemez herkes projesinin altına konduruyor bir AVM'yi. Sonunda ne mi oluyor. Önüne gelen açıyor bir mağaza ve ardından da iş yapamadıkları için başlıyor peş peşe iflaslar. Ve birçok AVM de bekliyor ki mağazalarını kiraya verebilsin.

Bu gidişle ülkemiz alışveriş merkezi mezarlığına dönüşecek. Birilerinin buna dur demesi lazım. Yoksa daha çok firma batacak. Sorumluluk da doğru bir planlama yapmayan belediyelerin üzerinde olacak.

Belediyelere düşen görev, yaptıkları imar planlarında nasıl yan yana birkaç okul veya hastane konulmuyor ise, yan yana AVM'ler yapılmasına da izin vermemektir.
Aydın Ayaydın/Vatan


Geri Dön