AVM'ler için 'yapı ruhsatı' kriteri!
Yeni AVM'ler için 'yapı ruhsatı' kriteri getirildi. Bu kapsamda alışveriş merkezlerinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatronun bulunması şartı getirildi...
Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüsün toplumlar üzerinde sarsıcı etkisi ağır oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle kültür ve sanat bu sürecin en büyük birleştirici ve iyileştirici gücü oldu.
SANATIN GÜCÜ
Pandemi sürecini en ağır biçimde geçiren İtalya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde karantinada olan kişilerin balkonlara çıkıp birlikte şarkılar söylediği görüntüler bu iyileştirici etkiyi kanıtlar nitelikte. Pandemi süreci sona erdiğinde, hayat yeniden normale dönmeye başladığında, kültür-sanat alanının tüm aktörleri toplumsal iyileşmenin temel unsuru olmaya devam edecek.
AVM KARNESİ
AVM’lerin modern perakendenin gelişimine, istihdama kayıtlı ekonomiye ve sosyalleşmeye büyük faydası var ancak plansız büyüme AVM’lerin hakettiği değeri görmesinin önündeki en büyük engel oluyor. AVM sektörü Türkiye'de perakendenin gelişmesiyle beraber büyümeye devam etti. Koronavirüs pandemisine rağmen tüketim alışkanlıkları ve hane gelirlerindeki değişimler sektörü ayakta tutuyor.
2020 yılı 3. çeyrek dönemi itibarıyla Türkiye’de bulunan mevcut alışveriş merkezi arzı 454 alışveriş merkezinde 13,5 milyon metrekare seviyesine ulaştı. Türkiye'de en fazla AVM İstanbul'da yer alıyor. İstanbul'da toplam 147 adet AVM bulunuyor. İstanbul'u 38 AVM ile Ankara, 28 AVM ile İzmir izliyor.
İstanbul, 1000 kişi başına düşen 327 metrekarelik kiralanabilir AVM alanı ile birinci gelirken İstanbul’u, 301 metrekare ile Ankara ve 281 metrekare ile Bolu izliyor. 2013 yılında ise listede Ankara birinci, İstanbul ikinci ve Bolu, Karabük’ün hemen ardından dördüncü sırada yer alıyordu. 2021 yılında 20 yeni AVM açılacak böylece Türkiye'deki AVM sayısı 2021 yılı sonu itibarıyla 474'e ulaşacak.
KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLÜYOR
Bu kapsamda, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamımda, alışveriş merkezlerinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatronun bulunması ve alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken bu alanların projede açıkça gösterilmesi şartının getirilmesi planlanıyor.
KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/1/2015 tarihli ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 inci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fikra eklenmiş; sonraki fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.
"(2) Birinci fıkrada belirtilen alanlara ilave olarak her alışveriş merkezinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatro bulunmak zorundadır. 5 inci maddeye göre alışveriş merkezi projesine yapı ruhsatı verilmesi için bu mekanlara ayrılan alanların projede açıkça gösterilmesi zorunludur."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com