28 / 04 / 2024

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

TBMM'ye sunulan Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken bu alanların projede açıkça gösterilmesi şartının getirilmesi amaçlanıyor.



Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamımda, alışveriş merkezlerinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatronun bulunması ve alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken bu alanların projede açıkça gösterilmesi şartının getirilmesi planlanıyor. 

GENEL GEREKÇE 

Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak ilan ettiği koronavirüsün toplumlar üzerinde sarsıcı etkisi olmuştur. Salgının beraberinde getirdiği sorunların üstesinden gelebilmek için insanlar zamankinden daha çok ihtiyaç duymuş, kültür ve sanat bu sürecin en büyük birleştirici ve iyileştirici güçlerden biri olmuştur. Pandemi sürecini en ağır biçimde geçiren İtalya ve İspanya başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde karantinadaki insanların balkonlara çıkıp birlikte şarkılar söylediği görüntüler bu iyileştirici etkiyi hafızalara kazımıştır. Pandemi süreci sona erdiğinde, hayat yeniden normale dönmeye başladığında, kültür-sanat alanının tüm aktörleri toplumsal iyileşmenin temel unsuru olmaya devam edecektir. Söz konusu teklifle, pandemi bittikten sonra kültür ve sanat üretimine ve yaratıcılık alanlarına erişimin çeşitlendirilerek, yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1 - Alışveriş merkezlerinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatro gibi sanat mekanlarının bulunması, alışveriş merkezi projesine yapı ruhsatı verilmesi için bu mekanlara ayrılan alanların projede açıkça gösterilmesi ruhsat şartı hâline getirilmiştir. 

MADDE 2 - Yürürlük maddesidir. 

MADDE 3 - Yürütme Maddesidir. 

PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 14/1/2015 tarihli ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 inci maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fikra eklenmiş; sonraki fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir. 

"(2) Birinci fıkrada belirtilen alanlara ilave olarak her alışveriş merkezinde en az bir müze, sanat galerisi veya tiyatro bulunmak zorundadır. 5 inci maddeye göre alışveriş merkezi projesine yapı ruhsatı verilmesi için bu mekanlara ayrılan alanların projede açıkça gösterilmesi zorunludur." 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 
 


Geri Dön