27 / 04 / 2024

Arz ve Talep Derinliği Bulunan Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik!

Arz ve Talep Derinliği Bulunan Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik!

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.



Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında toptancı hallerindeki iş yeri maliklerinin, belediye meclislerince kira tutarına bağlı kalınması ve iş yerinde faaliyet gösterenlerde aranılacak şartların sağlanması kaydıyla iş yerlerini kiralayabilmelerinin sağlanması öngörülüyor.

GENEL GEREKÇE: 

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkındaki Yönetmeliğin 'İşyerlerinin devri' başlıklı maddesi çerçevesinde, halde bulunan işyerlerinin kira yoluyla devredebilmelerinin önü kapalıdır. İlgili kanuna göre mülk sahipleri ölüm ve ağır hastalık sebepleri dışında işyerlerini sadece satış yolu ile devir edebilmektedirler. Özel ve belediye halleri için geçerli olan bu kanun hem mülk sahibini hem de bu işi yapmak isteyen esnafı son derece olumsuz etkilemektedir. Bu işi yapmak istemeyen, yapamayan mülk sahiplerinin işyerleri kapalı kalırken, bu işi yapmak isteyenlerde satış yolu ile devir almadan çalıştıramamaktadır. Aynı zamanda bu durum işlem hacminin düşmesine ve vergi kaybina neden olmaktadır. Kanun teklifimizdeki amacımız hal esnafı için büyük mağduriyet oluşturan işyerinin devri kısmını değiştirerek hem hal esnafı için yaşanılan bu mağduriyeti gidermek hem de işlem hacmini yükselterek devletin vergi kaybı yaşamasını engellemektir.

SEBZE VE MEYVELER İLE YETERLİ ARZ VE TALEP DERİNLİĞİ BULUNAN DİĞER MALLARIN TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 inci maddesinin altıncı fikrasının (I) ve (i) bentleri yürürlükten kaldırılmış, maddenin dokuzuncu fikrasında yer alan "(b), (h) ve (i) bentleri" ibaresi "(b) ve (h) bentleri" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fikra eklenmiştir. 
"(10) Toptanci hallerindeki işyeri malikleri, belediye meclislerince belirlenecek kira tutarına bağlı kalınması ve işyerinde faaliyet gösterenlerde aranılacak şartların sağlanması kaydıyla işyerlerini kiralayabilirler." 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 
 


Geri Dön