03 / 05 / 2024

İş yerleri için flaş 'kira' teklifi!

İş yerleri için flaş 'kira' teklifi!

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile kiralarla ilgili düzenleme yapılacak.



Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, toptancı hallerindeki iş yeri maliklerinin, belediye meclislerince kira tutarına bağlı kalınması ve iş yerinde faaliyet gösterenlerde aranılacak şartların sağlanması kaydıyla iş yerlerini kiralayabilmelerinin sağlanması amaçlanıyor.

Kira yoluyle devri engellendi

Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkındaki Yönetmeliğin 'İşyerlerinin devri' başlıklı maddesi kapsamında, halde bulunan iş yerlerinin kira usulüyle devredebilmesi engellendi. İlgili kanun ile mülk sahipleri ölüm ve ağır hastalık sebepleri haricinde iş yerlerini sadece satış yoluyle devredebiliyor. 

Özel ve belediye halleri için geçerli olan kanuna göre hem mülk sahibini hem de bu işi yapmak isteyen esnaf olumsuz etkileniyordu. Bu işi yapmak istemeyen, yapamayan mülk sahiplerinin iş yerleri kapalı kalırken, bu işi yapmak isteyenlerde satış yolu ile devir almadan çalıştıramıyordu.

İş yerleri için flaş kira teklifi!

Vergi kaybı engellenecek

Aynı zamanda bu durum işlem hacminin azalmasına ve vergi kaybına yol açtı. Yeni kanun teklifine göre, hal esnafı için büyük mağduriyete neden olan iş yerinin devri kısmını değiştirip hem hal esnafı için yaşanılan bu mağduriyeti gidermek hem de işlem hacmini yükselterek devletin vergi kaybı yaşamasını engelliyor.

İş yerleri için flaş kira teklifi!

SEBZE VE MEYVELER İLE YETERLİ ARZ VE TALEP DERİNLİĞİ BULUNAN DİĞER MALLARIN TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 11 inci maddesinin altıncı fikrasının (I) ve (i) bentleri yürürlükten kaldırılmış, maddenin dokuzuncu fikrasında yer alan "(b), (h) ve (i) bentleri" ibaresi "(b) ve (h) bentleri" şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fikra eklenmiştir. 
"(10) Toptanci hallerindeki işyeri malikleri, belediye meclislerince belirlenecek kira tutarına bağlı kalınması ve işyerinde faaliyet gösterenlerde aranılacak şartların sağlanması kaydıyla işyerlerini kiralayabilirler." 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Arz ve Talep Derinliği Bulunan Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik!


Geri Dön