AVM'ler ile ilgili yasal düzenlemeler tamamlanacak!
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, önümüzdeki dönemde en önemli konunun büyük alışveriş merkezleri ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlanması olduğunu bildirdi
Ergün, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) 18’inci Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, bu düzenleme ile hem alışveriş merkezlerinin kuruluş şartlarının belirleneceğini, hem de tedarikçilerle olan ilişkilerin yeniden düzenleneceğini söyledi.
Küçük işletmelere ilişkin mekanizmanın da bu düzenlemenin içine konacağını belirten Ergün, böylelikle küçük olan işletmelerin zarar görmeyeceğini kaydetti.
Ergün, her siyasi partiye mensup yerel yönetici olduğuna da işaret ederek, "yerel yönetimler, alışveriş merkezleri kurulurken daha dikkatli olmalı. Bir büyük alışveriş merkezi bir şehre kendi kendine mi geliyor? hayır. Oraya alışveriş merkezi yapmayı isteyenler belediyelere geliyor ve ikna ediyorlar. Yerel düzeyle bazı meselelerin halledilmesi lazım. Yerel yönetimler esnaf ve sanatlar odaları ile işbirliği içinde kent bütünlüğünü düşünerek bunu yapmalı" diye konuştu.
-ESNAF SANATKAR EKONOMİNİN CAN DAMARI-
Bakan Ergün, esnaf ve sanatkarın ekonominin can damarı, kılcal damarı olduğunu da belirterek, ne üretilirse üretilsin, ne kadar büyük fabrikalar olursa olsun, mutlaka esnaf ve sanatkarın da olacağını kaydetti.
"Dünyaya mal satacağız, çok büyük üretim tesislerimiz de olacak. Ama onu tüketiciye ulaştıran en son nokta esnaf ve sanatkar" diyen Ergün, ancak dünyanın ve ekonominin şartlarının değiştiğini, esnaf ve sanatkarın da bu değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi.
Bakan Ergün, bu değişimi desteklemek için, esnaf ve Sanatkara yönelik "Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı" hazırladıklarını hatırlattı.
30 eyleme yer verilen belgeye ihtiyaç halinde yeni eylemlerin de ekleneceğini kaydeden Ergün, belgenin uygulamalarını yakından takip ettiklerini, sonuçlarını da önümüzdeki 2 yılda büyük oranda alacaklarını belirtti.
Konuşmasında esnafın günü birlik sorunlarının çözümsüz sorunlar olmadığını da belirten Ergün, "Mesela esnafın borcu varsa, kredi kullanamama konusunu biz uygulama ile büyük çapta aşmış bulunuyoruz. Esnaf ve sanatların kullandığı kredi ile aynı zamanda borcunu ödeme imkanı getiriyoruz. Bunları daha da geliştirebiliriz, geliştireceğiz de zaten" açıklamasında bulundu.
-"ESNAF ÜZERİNDEKİ YÜKLER AZALTILMALI"-
Bakan Ergün konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun "su ücretlerinde konut-işyeri ayrımı"na ilişkin eleştirilerine de değinerek, esnaf üzerindeki yüklerin azaltılması gereğine katıldığını söyledi.
Ergün, "yarından itibaren belediyelerle birlikte bir çalışma yapalım. İzmir ve Antalya belediyelerine de talimat verilerek (su ücretleri şuraya çekilsin) denilebilir. (Esnafın su ücreti, konutla aynı olsun) diye söylenebilir. Ben, ışığı gördüm. Esnafın su ücreti konutla aynı ya da yakın olsun diye birlikte bir çalışma yapabiliriz" diye konuştu.
-TİCARET ODALARINA YAZI-
Sanayi ve Ticaret Bakanı, ticaret odalarına bir yazı göndererek, esnaf odalarına üye olması gerekenlerin ticaret odalarına kaydedilmemesini istediklerini de bildirdi.
Konuyu yakından takip ettiklerini anlatan Ergün, yasal olarak da bu olayı önümüzdeki dönem çözüme kavuşturacaklarını kaydetti.
Konuşmasında birleşmek, ortak tedarik merkezi kurmak ya da bakkal dükkanını yenilemek isteyenleri destekleyeceğini de belirten Ergün, şöyle devam etti:
"Bu konuda her türlü desteğe hazırız. Bu konuda çeşitli uygulamalar da var. Arkadaşlar, Trabzon’da ortak bir tedarik şirketi kurmuşlar. Malın kendi üyelerine dağıtımının yanısıra, rafa, vitrine kadar yenileme işini de yapmışlar. Ciroları yüzde 30 artmış. İnegöl’de de arkadaşlar, bir dönüşüm projesini hayata geçirdiler. Bunları KOSGEB’le de destekliyoruz. Bu değişimin, dönüşümün zorlukları karşısında kalan esnafı, sanatkarı desteklemek için varız. Daha yapılması gereken çok iş var. Atılması gereken çok adım var. Önümüzdeki dönem de de bunları sonuçlandıracağız."
-DSP GENEL BAŞKANI TÜRKER-
DSP Genel Başkanı Masum Türker’de, genel kuruldaki konuşmasında, Türkiye’deki meslek örgütleri için dış kaynaklı bir senaryonun uygulamaya konulduğunu, önce işçi sendikalarının yok edildiğini, sonra da sıranın esnafa geldiğini belirtti. Kemal Derviş’ten sonra Devlet Bakanı olduğunda kendisine bu yönde gelen istekleri yapmadığını kaydeden Türker, özetle şunları söyledi:
"Bugün konuşmaları duyunca üzüldüm. Eskiden esnaf liderleri (biz 4 milyon kişiyiz) derdi. Bugün sayın Palandöken 2 milyon dedi. Arkasından Başbakan 1 milyon 900 bin diye düzeltti. Demek haberimiz olmadan 100 bin kişi daha gitmiş. Ama her yıl 100 bin esnaf kepenk indiriyor.
Ekonomide her şey iyiymiş. Türkiye’de çok fazla buzdolabı satılmış. Çok daha fazla otomobil satılıyormuş. Bunları eskiden esnaf satardı. Şimdi siz mi sattınız? Büyüyen Türkiye’de niye esnaf sanatların yeri yok? Değişim, destek diyorlar. Size şu an 300 milyar kredi dağıtsalar, depolarınız dolsa malı satacak kimse var mı? Eğer işçiye, memura, emekliye zam yapılmazsa isteğiniz kadar kredi alın, depolarınız dolsun, malınızı satacak hiç kimse bulamazsınız."
AA