26 / 11 / 2024

AVM'ler korona sürecinde ortak gider masrafı isteyebilir mi?

AVM'ler korona sürecinde ortak gider masrafı isteyebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'AVM’de buz pisti çalıştırıyorduk. Virüs genelgesi ile 17 Mart’ta faaliyetimize ara verdik. AVM kira istemedi ama 7.200 TL ortak gider masrafı istiyor. Bunu isteyebilir mi?' sorusunu yanıtladı.




Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'AVM’de buz pisti çalıştırıyorduk. Virüs genelgesi ile 17 Mart’ta faaliyetimize ara verdik. AVM kira istemedi ama 7.200 TL ortak gider masrafı istiyor. Bunu isteyebilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


AVM ler korona sürecinde ortak gider masrafı isteyebilir mi?


AVM’de buz pisti çalıştırıyorduk. Virüs genelgesi ile 17 Mart’ta faaliyetimize ara verdik. AVM kira istemedi ama 7.200 TL ortak gider masrafı istiyor. Bunu isteyebilir mi? ● M.A.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun problemi, her şeyi karıştıran şu başımızın derdi virüs. Virüs nedeni ile akla gelmedik ihtilaflar baş gösterdi. İşte biri de okuyucumun sorduğu husus. Bunlar daha önce yaşanmadığı için elde örnek karar yok. Ancak bunlar hukuk bilgisi çerçevesinde çözülmesi gereken hususlar. Öneriler yerleşmiş kararlar dahilinde olmadığı için sadece görüş çerçevesinde kalacak.

Virüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlerden biri de AVM’lerin kapalı tutulması idi. Bu halde AVM içindeki işyerleri de mecburen faaliyetini durdurdu. Bir hukuk kuralı vardır, kiraya veren, kiralanan yeri kiralama amacına uygun olarak kiracıya teslim ve kira süresi boyunca da kullanmaya elverişli olarak bulundurmak zorundadır.

İncelenen olayda AVM’lerin kapatılması ile kiralanan yerin kullanma amacına uygun olarak bulundurulmadığı kesin. Böyle bir durumda da kira ödememek veya kiradan indirim talebinde bulunmak mümkün hale gelecektir. Ancak bir buz pistinin de sistemlerinin çalışması gerekeceği kanaatindeyim. AVM’nin kapalı kaldığı süre içerisinde kira sözleşmesi de fesholmuş değildir.

Dolayısıyla talep ortak gider olmakla en azından bu işyerine ait ortak giderin ödenmesi gerekeceği kanaatindeyim. Bunun çerçevesini tayin için de kira sözleşmesinin ortak giderlerle ilgili maddesinin bir hukukçu tarafından incelenmesinde yarar görürüm.

Zira AVM’lere ait kira sözleşmeleri elime geldikçe hayretle inceliyorum, 45-50 sayfaya kadar kira sözleşmesi gördüm. Dolayısıyla bu kadar karmaşık ve detaylı sözleşmeler içinde meseleye ışık tutacak maddeler bulunabilir. Önerim budur.

★ ★ ★ ★ ★

Bu yazıyı hazırladığım tarihte AVM’lerin sınırlı olarak açılması imkanı tanındı ama bu dahi yeni ihtilafların ortaya çıkmasına neden olacak.

Alışverişe gelen ailelerin fertleri arasında en az iki metrelik mesafenin nasıl sağlanacağı, bir ürünü deneyenlerin almayıp bıraktığı ürünün hastalık bulaştırıcı olup olmayacağı, yeme-içme katının kapalı olmasının AVM’yi müşteri yönünden ne şekilde etkileyeceği, dolayısıyla müşteri sayısını nasıl etkileyeceği gibi problemler de olacaktır.


Geri Dön