29 / 04 / 2024

AVM'ler pazar günü kapanacak mı?

 AVM'ler pazar günü kapanacak mı?

TPF Baskanı Aygün'ün, Pazar günleri perakende noktalarının tatil edilmesinin üzerinde durduğu, perakende yasasının altyapısını oluşturmak üzere düzenlenen toplantıda neler konuşuldu?



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 'Perakende Ticaretinde Yasal Altyapının oluşturulması' konusunda tarafları bır araya getırerek taleplerı alındı. Farklı oturumlarda yapılan calısmalarda Turkıye Perakendecıler Federasyonu Baskanı Selamet Aygün ozellikle Pazar günlerı perakende noktalarının tatil edilmesinin üzerinde durdu.

Toplantıda Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün görüşlerini, taraflarla paylaştı:

Yasanın adil olması ve tüm tarafları kucaklaması gerektiğini vurgulayan Selamet Aygün farklı uygulamaların olmamasının temennisi ile konuşmasına başladı.

Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölümlerinin meslek yüksek okulları ve üniversitelerde  açılması ve mesleki eğitimin desteklenmesi gerektiğini,

Kulturel degerlerin surekliligi icin Pazar günleri perakende noktaları ve AVM’’lerin tatil edilmesi gerektiğini,

Tüketicinin ve perakendecinin korunmasi açisindan zararına satışların olmaması gerektiğini,

Perakende sektoründe ücretsiz müşteri servislerinin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca 'Perakende Yoğunluk Haritaları' oluşturularak her yere mağaza veya AVM açmamanın onune gecilmesi gerektiğini vurgulayan Selamet Aygün, "fizibilite çalışmaları ile her bölgenin nüfus yoğunluğu ve perakende yoğunluğuna göre izinler verilmelidir" dedi.

"Perakende sektöründen, kamu kurumlarından ve uzmanlardan oluşan Perakende Üst Kurulu kurulmalıdır."

"Çevre için buyuk tehdit olan poşet kullanımı kısıtlanmalı, doğaya zarar vermeyecek bez torba,kese kagıdı vb gibi ürünlerin kullanımı desteklenmelidir."

"Toptan satış adi altinda satış yapan yerlerde perakende satışın önüne geçilmelidir. Özellikle toptan satış yeri diye adlandırılan yerlerde Kdv olaranlarin düşük olması ve perakende satış yapmalari diger perakende satış yapan yerler için haksız rekabet oluşturmaktadır."

"Bankaların gıda harcamalarında taksitli satışların yapladıgı yerlerde hem gıda hem de gıda dışı satış yapan yerlerin bunu uygulamamarindan kaynaklanan haksız kazancın onune geçilmelidir."

"Yerel belediyelerin özellikle fırın ruhsatı gibi uygulamaların tekrar gözden geçirilmesi ve standartın oluşturulması gerekmektedir."

Sektorun adil olmasi saglanması açısından özellikle Perakende üst kuruluna vurgu yapan Aygün yasanin çıkması büyüyen perakende sektörünü daha da yukarılara taşıyacagını belirtti.

Retail News 


Geri Dön