29 / 04 / 2024

AVM'ler pazar günü tatil olacak mı?

AVM'ler pazar günü tatil olacak mı?

AVM'lerde pazar günü tatiliyle ilgili Bakan Canikli'den net mesaj geldi. AVM'lerin sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktığını söyleyen Canlkli, hafta sonları tatil edilmesinin gerçekle bağdaşmadığını söyledi.



Gündemin en hararetli tartışmalarından AVM'lerde pazar günü tatiliyle ilgili Bakan Canikli'den net mesaj geldi. AVM'lerin sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktığını söyleyen Canlkli, hafta sonları tatil edilmesinin gerçekle bağdaşmadığını söyledi. 


GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, alışveriş merkezlerinin (AVM) hafta sonları tatil edilmesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek, "AVM'ler sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktı, yaşam biçimi halini aldı" dedi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin aynı konudaki kanun tekliflerim görüşmek üzere toplandı. Toplantının açılışında tasarı halikında bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, AVM'lerin hafta sonları tatil olmasının kamuoyunda yoğun biçimde tartışıldığını dile getirerek, tasarıda büyük AVM'ler ve zincir mağazaların çalışma saatleriyle ilgili düzenleme olmadığını söyledi. 


Yasam biçimi halini aldı Bu düzenlemenin AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk ve arkadaşlarının verdiği teklifte bulunduğunu anlatan Canikli, şöyle devam etti: "AVM'lerin hafta sonlan tatil edilmesinin , esnaf ve sanatkara iş alam açmak amacıyla tatil edilmesinin, içinde bulunduğumuz realite dikkate alındığında mümkün olmadığım düşünüyoruz. AVM'ler sadece alışveriş yapılan yer olmaktan çıktı, yaşam biçimi halini aldı. Aileler, çocuklar hafta sonlarının büyük bölümünü buralarda geçiriyor. Bu nedenle sosyal donatı alanları zorunlu hale getiriliyor. 


Toplum artık bunu talep ediyor. Böyle bir uygulama milli gelirde de ciddi azalmalara yol açar. Hesabı yapılmadı ama milli gelirin önemli unsuru olan ticareti daraltır. AVM'lerin hafta sonu kapatılması ticaretin esnafa ve sanatkara kayması durumunu da sağlamaz. İlk kurulduğu aşamada, 20-30 yıl önce bunlar belki konuşulabilirdi. 

Ama şimdi ciddi sosyal eleştiriye yol açabilir. Böyle bir düzenleme gerçeklerle bağdaşmadığını düşünüyoruz." 


Star


Geri Dön