AVM

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

Bakanlık tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek. Buna göre, ortak kullanım alanlarına dönük; elektrik, su, doğal gaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım ve onarım gibi ortak kullanım alanı giderleri ile alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili olanlar "ortak gider" olarak kabul edildi

Söz konusu değişiklik, alışveriş merkezlerinin çeşitli maliyetlerinin yarattığı sorunları kiracı-kiraya veren ilişkileri bağlamında ele almayı amaçladı.

Buna göre, ortak kullanım alanlarına dönük; elektrik, su, doğal gaz, yenileme niteliğinde olmayan bakım ve onarım gibi ortak kullanım alanı giderleri ile alışveriş merkezinde fiilen çalışan bordrolu yönetim personelinin göreviyle ilgili olanlar "ortak gider" olarak kabul edildi. Alışveriş merkezindeki işletmelerden yalnızca bu giderler için ortak gider katılım payı alınabilecek. Söz konusu giderler haricinde kalan giderler ile ortak gider niteliğinine sahip olup belgelendirilmeyenler için işletmelerden herhangi bir bedel istenmeyecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle mağaza ve iş yerlerinin ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek.

Ayrıca, geçici kiralama, reklam, pazarlama, kültür ve sanat faaliyetleri, baz istasyonları, ATM'ler ve ortak alanların ortak kullanımına yönelik diğer alanlardan elde edilen gelirler ile işletme yönetimi tarafından önceden alınan ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler. alışveriş merkezi "ortak gelir" olarak kabul edildi. Bu gelirler sadece olağan giderleri karşılamak için kullanılabilecek.

Bundan böyle AVM'lerdeki işletmeler, AVM'nin genel gideri sayılmayan ve pahasına AVM sahibi veya yönetimine ait sayılan reklam, pazarlama ve danışmanlık gibi işlemler için gayrimaddi hak bedeli almayacak.

Öte yandan, sözleşmede yönetmelik değişikliğinden önce yapılmış bir madde varsa, sözleşmenin yenilenmesine veya yenilenmesine kadar şirket, söz konusu giderler için katkı payı tahsil edilebilecek.

Yine mevzuat değişikliğinden önce düzenlenen sözleşmelerde idari gider alt bölümleri belirtilmemişse, ticaret merkezlerinde görev yapan bordro yöneticilerinin becerileri için şirketlerden sadece fonksiyonla ilgili giderler için katkı payı alınabilecek.

ÇİFTE DENETİM YAPILMIŞ OLACAK

AVM'de bir önceki yılın toplam gelir ve giderlerine ilişkin standart, dürüst, şeffaf ve hesap verebilir raporların her yıl düzenlenmesi zorunlu olacak. Genel gelir ve gider raporlarının hazırlanmasındaki tereddütleri ortadan kaldırmak için raporda bulunması gereken asgari unsurlar yönetmelikle belirlendi.

Alışveriş merkezleri yönetiminin, genel giderlerin hesaplanması ve tahsili ile alışveriş merkezlerinin raporlanmasının hukuka uygun olup olmadığını kontrol ve tespit etmek bağımsız denetim yükümlülüğü vardır. her yıl Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenerek rapora bağlanacak ve alışveriş merkezindeki işletmelerin bilgisine sunulacak.

Tüm geleneksel olmayan uygulamalar, bağımsız denetim firmaları tarafından hazırlanan raporlarda detaylandırılacak. Bu nedenle, Bakanlığın denetimine paralel olarak AVM'lerin genel gelir ve giderlerinde ikili kontrol uygulanacak.

Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 2022!

Parklara yürüyüş ve koşu yolu zorunluluğu getirildi! İmar Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı! 

KYK burs başvuruları başladı mı 2022, ne zaman? Yükseköğrenim KYK burs başvurusu nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...