07 / 10 / 2024

AVM'lerdeki masaj koltukları, yeni mekanlara giriyor!

AVM'lerdeki masaj koltukları, yeni mekanlara giriyor!

Üzerinizde dolaşan onlarca parmak hissi veren tekerler, bir taraftan kulunçlarınıza masaj yaparken öbür taraftan belden yukarıya doğru sizi yay şeklinde esnetiyor




Tekerler haricinde tüm bacakları saran makinenin alt kısmında hava basıncı ile engizisyon işkencesi yapılıyor hissine kapılsanız da masaj koltuğu, modern iş hayatının zirveye çıkardığı kas ağnlannı tedavi etmek ve vücuttaki gerginliği azaltmak için en basit çözüm.

Türkiye pazanna 1995'te giren masaj koltuklannın ilk teşhir alanı AVMler. Gizli köşelerde masaj yapacağı müşterilerini bekleyen koltuklar, önceleri bu testten geçeceği için utanan, sıkılan tüketicilerin deneme tahtası oldu. şžimdilerde ise toplam süresi beş dakikayı geçmeyen hiperaktif mekanizmanın kollanna kendini bırakmak için bekleyen insanlann oluşturduğu uzun kuyruklar göze çarpıyor. Pazan ilk keşfeden Cellini markası. Kurucusu Gökhan Güvener, şu anda pazann en büyük oyuncusu. Masaj koltuğu işine girmeden önce Amerikan Nalco firması için kimyasal su ıslahı yaparken, iş icabı yurt dışında bulunduğu bir dönemde, fuarlarda ve hava limanlanndaki masaj koltuklannın bolluğundan etkilenmiş. 'İş adeta beni çağım ordu' diyor Güvener. 'insanlar 1 TL'ye çalışan bu koltuklan denedi. Hiç kimse bir koltuğun bu kadar iyi masaj yapabileceğini tahmin etmiyordu. Koltukları denedikçe, masajın Avrupa'ya yılda 100'e yakın koltuk gönderiyoruz' diyen Güvener, yıllık cirolarının 2 milyon lira olduğunu söylüyor. Jetonla çalışan koltuklar, ayda 8-10 bin TL ciro sağlıyor.

Sektör, 10 yıldır farklı firmaların piyasaya giriş ve çıkışlarına tanıklık ediyor. Ancak ticari tarzları, yüksek fiyat politikaları nedeniyle ayakta kalanlar bir elin parmaklan kadar. Bunlardan biri de Nuga Türkiye. Haizel markasıyla en yüksek evsel ürün stoğuna sahip markalardan biri. Markanın kurucusu Mevlüt Ceyhun Tekdemir, 2011'de 2 bin adet masaj koltuğu satarak, sektör liderliğini hedeflediklerini söylüyor.

2010'da yüzde 30 büyüyen pazar için 201l'de tahmini büyümenin yüzde 70-80 olacağı öngörülüyor. Bir masaj koltuğunun fiyatı bin 500 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Koltuklann ikinci el piyasası da azımsanmayacak kadar yüksek. 2010'da (ikinci el ile piyasası ile birlikte) 12 milyon dolarlık bir satış gerçekleşti. Sadece AVM'ler değil, hamam, sauna, berber ve kafelerin de mekanlanna masaj konsepti girdi. Rekabet ise özellikle ev tipi koltuklar ve ticari modeller arasında. 'Masaj koltuklanm özellik le boyun ve bel ağnlanm için tercih ediyorum' diyen Nermin Bahadır Tok, (42) AVMlerin müdavimi. şžirketler de çalışanlan için bu yatınma giriyor. Turkcell, Avea, HSBC, Vodafone, Finansbank, Garanti Bankası gibi birçok kuruluş çalışanlar için masaj imkanı sunuyor. En çok çağn merkezi personeli için koltuk satın alınıyor. Türkiye'de bu tarz bir alım yapan firmalardan biri de Google Türkiye.

Kullanım alanlan giderek genişleyen masaj koltuğu pazannda en büyük devrimi ise ses dalgalanyla masaj yapan koltuklar yapacak. Bu teknoloji hayata geçtiğinde pazann yüzde 100 büyüyeceği öngörülüyor.
Fortune


Geri Dön