10 / 09 / 2024

AVM'lere düzen gelecek haksız rekabet bitecek

AVM'lere düzen gelecek haksız rekabet bitecek

Büyük Mağazalar Tasarısı ile alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir mağazalara yeni kurallar getiriliyor



Bakan Ergün'ün verdiği bilgiye göre büyük mağazalardaki çalışma saatleri değişmeyecek. Nihat Ergün, AVM'lerin haftada bir gün kapalı olması konusunun da netleşmediğini ifade etti.

Büyük Mağazalar Tasarısı ile alışveriş merkezleri (AVM) ve zincir mağazalara yeni kurallar getiriliyor. AVM'lerin içinde iş yapanlardan çeşitli adlar altında yüksek masraflar talep edildiğini, yeni yasa ile bu durumun belli kurallara bağlanacağını söyleyen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Açılış, süsleme, boya, post cihazı, sanatçı getiriyorsan her türlü masrafı alıyorlar. Yeni yasa ile ancak sözleşmeye bağlı olmak şartıyla bu masrafları alabilecekler. Kafalarına göre masraf alamayacaklar. Talep edilen masraf günlük cironun yüzde 2'sini geçemeyecek. Buna raf kirası da dahil olacak. Yeni açılacak mağazaların yanı sıra mevcut mağazalar da bu kurallara uyacak" dedi. Ergün, AVM'lere kültür ve sanat faaliyetleri için yer ayırma mecburiyeti getirileceğini de ifade etti.

KENDİ MARKASIYLA SATIŞA SINIR
Büyük marketlerin kendi isimleri ile ürün satmalarına da belli kurallar getirildiğini belirten Bakan Ergün, şöyle konuştu: "Buna göre, söz konusu ürünü hangi firmaya yaptırıyorlarsa, kendi isimleri ile birlikte bu firmaların isimlerini de paketin üzerinde belirtecekler. Ayrıca market raflarında kendi ürünlerinin sayısı da sınırlı olacak. Bu henüz kesinleşmedi ama yüzde 20 ile 50 arasında bir rakam düşünülüyor. Çünkü bakıyorsunuz bugün her market kendi adıyla deterjandan yiyeceğe kadar ürün satıyor. Bu ürünleri de bir firmaya yaptırıyor. Bu durum haksız rekabete sebep oluyor. Yeni düzenleme ile tüketici, market ismiyle aldığı ürünün hangi firma tarafından üretildiğini bilecek."
Türkiye/Yücel Kayaoğlu


Geri Dön