28 / 04 / 2024

AVM'lere ücretli otopark cezası geldi!

AVM'lere ücretli otopark cezası geldi!

Otoparkların 3 saat ücretsiz olması yönündeki Danıştay kararı, belediyeleri sıkı çalıştırdı



3 ayda 24 AVM'ye 25 bin 308 TL'lik ceza kesilirken AVM'ler cezaların geçen yıla göre katlanmasından ve ayda bir yapılan denetimlerin haftada bir, hatta bazı lokasyonlarda 3 günde bire kadar düşürülmesinden yakındı

Danıştay'ın UKOME'nin alışveriş merkezlerindeki (AVM) otoparkların ilk 3 saat ücretsiz olması yönünde aldığı kararı haklı bulmasının ardından belediyeler çok sıkı çalıştı. Yılın ilk 3 ayında 24 AVM'ye 25 bin 308 TL'lik ceza uygulandı. 15 Ocak-30 Mart tarihleri arasında belediye ekipleri 72 AVM'yi denetleyip 24'üne ceza keserken belediye ekiplerinin Danıştay'ın kararının ardından hem teftiş aralıklarını sıklaştırdığı hem de cezaların geçen yılların aynı dönemini katladığı öğrenildi. Ocak ayında Danıştay'dan çıkan kararla gündeme gelen ama önce perakende sektörünü düzenlemeye yönelik 'Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Hipermarketler Yasa Tasarısı', ardından da Borçlar Kanunu Tasarısı'yla konsantrasyonu farklı alanlara kayan perakende sektörünün 'otopark'a yönelik teftiş sıklıklarından daraldığı belirtiliyor.

3 günde bir geliyorlar

Geçtiğimiz dönemlerde ekiplerin ayda bir ya da 15 günde bir gerçekleştirdiği denetimlerin Danıştay'ın kararının ardından haftada bir hatta bazı AVM'lerde 3 günde bire kadar düştüğünden yakınan sektör temsilcilerinin, çaresiz 400 TL'den başlayarak 5 bin TL'ye kadar çıkan cezaları ödediği, ancak denetimlerde ceza miktarlarında keyfi uygulamalardan da sıkıntı duyduğu ifade ediliyor. Her AVM'nin ruhsatı ve lokasyonu farklı olduğu için kararın iyileştirilmesi yönünde toplu bir itiraz mekanizması ya lobi faaliyeti hayata geçirilemezken İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden verilen bilgiye göre, Danıştay'ın kararının ve cezai işlemlerin ardından Capitol, Atrium, Flat Ofis ve Tekzen'de '3 saate kadar otoparklar ücretsiz' olarak hizmet vermeye başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Tüketici Hakları Zabıta Amirliği'ne bağlı 15 kişiden oluşan 3 motorize ekiple denetim yapıldığını, 15 Ocak-30 Mart tarihleri arasında "Kanyon, Cevahir, Metrocity, Per-Pa, Akmerkez, Fly Inn, Town Center, Carousel, Olivium, Nişantaşı City's, Kaya Millenium, Akvaryum, Astoria, Capacity, Beşiktaş Çarşı, 2. Matbaacılar Sitesi, TİM 1, TİM 2 İş Merkezleri, Güven Sanayi Sitesi, Black Out, Flat Ofis, Capitol, Atrium, Tekzen"in denetlendiğini de açıkladı.

10 AVM ücret alıyor

Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Sandıkçıoğlu, ücret uygulayan AVM sayısının İstanbul'da 10'u geçmediğine dikkat çekerek, Danıştay'ın kararının ardından belediyenin AVM'lere yönelik kontrollerini oldukça artırdığını, AYD toplantılarında bunun üyeler tarafından iletildiğini aktardı. Sandıkçıoğlu, şu anda otoparkı ücretli olan AVM'lerin zorunlu olarak bunu yaptığını da vurgulayarak, "Çevre işyerleri, konutlar otoparkları doldurur, alışveriş için gelen müşteriye yer bulunmaz kaygısıyla ücret uygulaması yapılıyor. Cezalar kesiliyor ama her cezaya da itiraz ediliyor" dedi.

Büyükdere sıkıntılı

Belediyeyle sektör arasında artık görüşmelerin olmadığını, belediye ekiplerinin sadece denetimlerde uygulamanın hayata geçip geçmediğini görmek istediğini vurgulayan Sandıkçıoğlu, "Bu konuda en çok canı yananlar ise özellikle Büyükdere Caddesi üzerinde olanlar ve Bakırköy'deki AVM'ler oluyor" diye konuştu.

AYD üyeleriyle yapılan görüşmelerde ceza rakamlarının da keyfiyete bağlı olmasının sıkıntı yarattığını aktaran Sandıkçıoğlu, sektörün ortak hareket edememesinin ise her AVM'nin kendine göre inşaat, ticari nitelik, ruhsat durumu olmasından kaynaklandığını ifade etti.

AVM'lerde otopark ücretleri nerede, ne kadar?

* Akmerkez: Saat kısıtı olmadan giriş ücreti olarak 5 TL alınıyor.

* Metrocity: 1 saate kadar otopark ücretsiz kullandırılıyor.

* Olivium: 1-4 saat arası 3 TL bedel alınıyor.

* City's: 1 saate kadar ücretsiz. Pazar günleri tüm gün ücretsiz.

* Capacity: Yarım saat ücretsiz. 30 TL'lik alışverişe 3 saat ücretsiz.

* Cevahir: Yarım saat ücretsiz. 1 saat 5 TL.

* Kanyon: 1 saate kadar ücretsiz.

Otoparkta yer bulamayan müşteri bir daha gelmez

KANYON Genel Müdürü Coşkun Bedük, sektördeki hiç kimsenin kanuna aykırı davranma niyeti olmadığına dikkat çekerek, "Ancak kalabalık bölgelerdeki AVM'lerde otoparkların ücretsiz olması halinde alışverişe gelen müşterimiz otopark yeri bulmakta zorlanır ve bu da işimize yansır. Şişli, Levent, Mecidiyeköy hattı iş merkezlerinin ve önemli bir trafiğin merkezinde, otopark yeri değerli. Müşteri alışverişe geldiğinde AVM'de yer bulamazsa bir daha gelmez tehlike de burada" dedi.

AVM'lerin yarattığı 'otopark' alanının belediyeden daha fazla olduğunu vurgulayan Bedük, "AVM'lerin otoparklarının büyük bölümü ücretsiz, çok küçük bir kısmı ücretli. Bunun temelinde alışveriş yapmaya gelen müşteriye yer bulma amacı yatıyor" diye konuştu. Belediyenin düzenli denetim yaptığını ve Kanyon olarak 400 TL'den 5 bin TL'ye kadar her rakamdaki cezaya tabi tutulduklarını aktaran Bedük, "Kesilen cezayı ödüyoruz ardından itirazımızı yapıyoruz" dedi.

Ücretsiz olursa alışveriş % 40 azalır çözüm bulana kadar cezayı öderiz

Carousel'e müşterilerin yüzde 94'ünün 'alışveriş' amaçlı geldiğini ve sakız da TV de alan müşterinin alışveriş yaptığında 3 saate kadar ücretsiz otoparktan yararlandığını söyleyen Carousel Genel Müdürü Orhan Demir, "Biz otoparkı ticari gelir olarak kullanmıyoruz ama Bakırköy gibi merkezi ve trafiğin yoğun olduğu bir lokasyonda otoparkı tamamen ücretsiz yaptığımızda kötü niyetli kişiler bunu kullanabilir. Alışveriş yapmaya gelen müşterimiz otopark yeri bulamadığında bu direkt bizim işimize yansır. Bu yüzden bir çözüm bulunana kadar cezaları ödüyoruz" dedi. Son dönemde denetimlerin daha da sıklaştırıldığını belirten Demir, sektörün perakende yasa tasarısı ve Borçlar Kanunu gibi düzenlemelerle uğraştığı için 'otopark' konusuna fazla kafasını yoramadığını belirtti. Demir, AVM otoparklarının ücretsiz olması durumunda alışveriş trafiğinin yüzde 30-40'a varan oranda olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti.
Hale Tüzün / Vatan


Geri Dön