Ekonomi

Avrupa anlaştı, doğalgaz piyasasını altüst edecek karar çıktı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, bir süredir gündeme getirdikleri doğalgaz tüketimini yüzde 15 azaltma kararında Rusya’dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini baz alarak anlaştı. Alınan kararın Rusya’yı ve akabinde Rusya’dan alınan gazın fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.Toplantı sonrasında AB Konseyi üye ülkelerin gelecek kış için doğal gaz talebini azaltma konusunda anlaştıkları bildirildi

AB üyesi ülkelerin enerji bakanları doğal gaz acil durum planını ele almak üzere Brüksel’de bir araya geldi. Toplantı sonrasında AB Konseyi üye ülkelerin gelecek kış için doğal gaz talebini azaltma konusunda anlaştıkları bildirildi.

Avrupa içinde doğal gaz arz güvenliği konusunda bir uyarı sistemi kurulmasının da öngörüldüğünü anlatan açıklamada, bu alarmın verilmesi halindeyse gaz talebinin azaltılmasının zorunlu hale geleceği açıklandı.

Üye ülkeler 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 tarihleri arasında doğal gaz taleplerini kendi yapacakları düzenlemelerle düşürecekler. Zorunlu gaz talep indirim sistemi devreye girerse ülkelerin özel durumlarını yansıtacak bazı istisnalar da belirlenmiş durumda.

Üye ülkelerin gaz şebekelerine bağlı olmayan ülkelerin ise zorunlu gaz indirimlerinden muaf tutulduğu kaydedildi.
Elektrik şebekeleri Avrupa ülkeleri elektrik sistemi ile senkronize olmayan ve elektrik üretimi için büyük ölçüde gaza bağımlı olan ülkelerin de muafiyet aldığı anlaşmada, diğer üye ülkelerle sınırlı ara bağlantısı olan veya sıvılaştırılmış doğal gaz altyapısını diğer ülkelere kullandıran ülkelere de ayrıca istisna verilebilecek.

Kritik endüstrileri doğal gaza büyük ölçüde zorunlu olan ve doğal gaz depolama hedefini aşan ülkelere de istisna uygulanabilecek.

Birlik çapında doğal gaz uyarı sisteminin başlatılmasında da uzlaşıldığı, bu süreçte 5 veya daha fazla AB ülkesinin talepte bulunmasının ardından AB Komisyonu’nun da alarm süreci başlatma talebinde bulunacağı, bu talebin ise Konsey’de görüşüleceği ifade edildi.

Avrupa Birliği Komisyonu, geçen hafta Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı da hazırladığı acil durum plan teklifini açıklamıştı. Planda, üye ülkelerden 1 Ağustos 2022 ile 31 Mart 2023 arasında gaz talebini yüzde 15 daraltması istenmişti. Acil durum ilan edilmesi durumunda ise yüzde 15 kesintinin zorunlu olması da planda yer verilmişti. Ancak söz konusu plana özellikle Avrupa’nın güneyindeki ülkeler karşı çıkmış bazı istisnalar ve değişiklikler talep etmişti.