24 / 12 / 2024

Avrupa Birliği Ankara anlaşması 50 yaşında!

Avrupa Birliği Ankara anlaşması 50 yaşında!

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki üyelik sürecini başlatan 12 Eylül 1963 tarihli Ankara Anlaşmasının 50. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınlayan Türkiye Genç İşadamları Derneği, tüm unsurlardan sürece daha yoğun bir katılım göstermesini istedi...



Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki süreci başlatan 12 Eylül 1963 tarihli  Ankara  Anlaşmasının 50. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen imzasıyla yayınlanan açıklamada "Nice 50 yıllara" ifadesi kullanıldı...

TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bugün halihazırda TÜGİAD üyesi olan hiç bir genç işadamı arkadaşımız henüz dünyaya gelmemişti 12 Eylül 1963 tarihli anlaşma imzalandığında... Tam 50 yıl önce imzalandı. O tarihte süreci başlatan imzaları atan büyüklerimizi öngörüleri için kutluyoruz. Ancak bu 50 yılda, tam üyelik için gereken adımları atmaya, daha iyi bir Türkiye'ye direnenler olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. 

TÜGİAD için AB tam üyelik süreci sadece vizenin kalkması, üye olmuş olmak anlamı taşımıyor. Ekonomide, demokraside, hukuk sisteminde, adaletin işlemesinde dünyanın en üstün standartları olarak tanımlayabileceğimiz standartlara kavuşmak TÜGİAD için önemlidir. Türkiye'de yaşayan tüm insanların ve iş yapan herkesin bu çağdaş standartlara kavuşması bizim açımızdan önemli. TÜGİAD olarak Türkiye'nin, Türkiye'de yaşayan herkesin bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Bu standartları içselleştirerek yaşama geçirebildiğimiz zaman pek çok sorunu adlandırma gereksinimi duymadan, demokratik saygı içinde çözebileceğimizi biliyoruz.

Bugün rahmet ve minnetle andığımız Sayın Turgut Özal'ın destekleriyle Türkiye unvanı ile taçlanan TÜGİAD çatısı altında toplanan bizler Türkiye'nin, Türkiye Ekonomisinin bugünü ve geleceği için kurulduğumuz andan itibaren çalıştık. Bu süreçte Avrupa Birliği'ne tam üyelik için her zaman istekli ve çalışkan olduk. Bugün AB sürecini başlatan Ankara Anlaşması'nın imzalanmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Biz hala üyelik sürecini tamamlayamadık. Nedeni ilişkilerde dönemsel olarak yaşanan iniş ve çıkışlar. Kimi zaman dondurulan, kimi zaman ateşlenen ilişkileri bir türlü istikrarlı bir platforma oturtamadık.

2005 yılında başlayan müzakerelerde aradan geçen süre zarfından sadece 13 fasıl açılabildi. Bunda tek sorumlu Avrupa Birliği değil, kendimize de bazı soruları sormamız gerekiyor. Biz, Avrupa Birliği ile ilgili hedeflerimizi ve birliğin bizim geleceğimizdeki önemini Türk halkına anlatabildik mi? Avrupa Birliği standartlarında bir Türkiye'nin ne demek olduğunu izah edebildik mi? 

Biz, TÜGİAD olarak, mutlaka AB’ye üye olmayı değil, AB standartlarına ulaşmış bir Türkiye’yi hayal ediyoruz. Eğer mümkünse AB üyeliğimizin nice 50 yıllarını kutlayalım, bunun için üzerimize düşenleri yerine getirelim, bu olmayacaksa aynı hedeflerle, yeni anayasamızla, güçlü demokrasimizle ve üreten, güçlü ekonomimizle AB standartlarında bir Türkiye Cumhuriyetinin nice 100 yıllarını kutlamak istiyoruz. Bu standartlara ulaşmak için de gerekli olan tüm adımların atılması konusunda çalışacağımızı yineliyoruz.



Geri Dön