Dış Piyasalar

Avrupa Birliği’nde konut fiyatları en hızlı hangi ülkelerde artıyor?

Eurostat'ın son verileri, bazı Doğu Avrupa ülkelerinde konut fiyatlarında keskin bir artış yaşandığını ve blok genelinde yüzde 2,9'luk bir genel büyüme yaşandığını ortaya çıkardı.

Avrupa Birliği (AB) genelinde konut fiyatları artmayı sürdürürken, Doğu Avrupa ülkeleri fiyat artışlarında başı çekiyor. 2023 yılının ikinci çeyreğinden bu yana en büyük artışı gösteren beş ülke Polonya (yüzde 17,7), Bulgaristan (yüzde 15,1), Litvanya (yüzde 10,4), Hırvatistan (yüzde 10,0) ve Macaristan (yüzde 9,8) olarak açıklandı.

Euronews’te yer alan habere göre Avrupa Birliği genelinde de konut fiyatları yüzde 2,9 oranında arttı. Paylaşılan detaylara göre Lüksemburg (yüzde 8,3), Finlandiya (yüzde 4,8) Fransa (yüzde 4,6) ve Almanya (yüzde 2,6) gibi bir önceki seneye kıyasla satın almanın daha ucuz hale geldiği birkaç yer de var.

Konut fiyatlarında olduğu gibi kiralar da Avrupa Birliği genelinde geçen senenin 2. çeyreğine kıyasla yüzde 3'lük bir artışla yükselişte.

Fakat kiracıların ve alıcıların karşı karşıya olduğu trendlerde bir fark da var. Kiralamanın maliyetleri son on buçuk senede yavaş ve istikrarlı bir büyüme gösterirken, satın almanın maliyeti 2014 yılından bu yana yüzde 50'den fazla artış gösterdi.


POLONYA’DA BİR VAKA ÇALIŞMASI

Avrupa Birliği’ne katıldığı 2004’ten bu yana Avrupa Birliği’nin en hızlı büyüyen üyeleri arasında yer alan Polonya, bu eğilimlerin birçoğunun özellikle canlı bir biçimde ortaya çıktığını gördü.

Varşova'daki hukuk firması Dudkowiak Kopeć - Putyra'da emlak uzmanı olarak çalışan Marcin Kręglewski Euronews'e konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Polonya'da konut fiyatları 2013 yılından bu yana iki kattan fazla arttı" ifadelerini kullanarak söz konusu bu süre zarfında ülkenin iş sektöründeki ücretlerin de iki kattan çok arttığını belirtti.

"Bir diğer faktör ise apartman dairelerine veya müstakil konutlara olan talebin yüksek seyretmesi. Yeni ev veya  konutlara olan talep 1 ila 2 milyon adet arasında. Ayrıca son senelerde Polonya'ya önemli bir yabancı akını da oldu. Şu an için burada yasal olarak çalışanların sayısı 1,1 milyonu geçmiş durumda,” ifadelerini kullandı.

"İnşaat maliyetlerinde de 2016 ile 2023 seneleri arasında yüzde 90 oranında önemli bir artış yaşandı. Söz konusu bu durum büyük ölçüde artan iş gücü maliyetleri ve enerji fiyatları, inşaat malzemelerinin bulunabilirliği, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ve Ukrayna'daki savaşın ardından tedarik zincirinde yaşanan kesintilerden kaynaklanıyor."

"Bir de özellikle büyük metropollerde konut projeleri için arazi imkanlarının azalması da söz konusu. Gayrimenkul geliştirme projelerinin inşasının finansmanlarının geliştirici için gözle görülür bir maliyet oluşturuyor," ifadeleri yer aldı.

 

Müteahhitler isyan etti! Yüksek faizler yüzünden 4 müteahhitten 3'ü proje üretemiyor!

Türkiye'nin en zengin 28 insanı belli oldu! Zirvenin sahibi 5.1 milyar dolar servetle Murat Ülker!

Konut fiyat artış hızı ile inşaat maliyet artış hızı en geç Ocak 2025’te kesişir!