29 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası'ndan gayrimenkul fiyatları açıklaması!

Avrupa Merkez Bankası'ndan gayrimenkul fiyatları açıklaması!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) konut ve ticaret amaçlı gayrimenkul segmentlerinde bir fiyat düzeltmesi yaşanması ihtimalinin yükseldiğini belirtti. 



Avrupa Merkez Bankası (ECB) konut ve ticaret amaçlı gayrimenkul segmentlerinde bir fiyat düzeltmesi yaşanması ihtimalinin yükseldiğini belirtti. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; İngiltere'de ev fiyatları, salgın sürecinde tasarrufların, evden çalışmanın artmasının getirdiği talep ile 2005'ten bu yana görülen en büyük artışla yüzde 7'den fazla yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası ndan gayrimenkul fiyatları açıklaması!

ECB tarafından bugün yayınlanan yarıyıl istikrar raporunda, "Orta vadede fiyat düzeltmeleri yaşanması riski, konut fiyatlarının aşırı değerli olduğu yönünde artan tahminlerin etkisiyle önemli oranda arttı" ifadeleri kullanıldı. ECB raporunda, konut piyasalarında, yüksek riskli tahvillerde ve kripto varlıklarda çoğalan hareketliliğin ve beklentilerin çok üzerinde kalan enflasyonun faiz oranlarında keskin bir artışa neden olması halinde kırılganlıklar oluşturacağına ilişkin uyarı yapıldı. Raporda, “Endişeler özellikle kredi, varlık ve konut piyasalarındaki yüksek fiyat hareketliliği yanı sıra Kovid-19 salgını ardından kurumsal ve kamu sektörlerindeki yüksek borç seviyeleri ile ilgili.” ifadelerine yer verildi. 

2021'in ikinci çeyreğinde Avro bölgesinde ev fiyatlarının 2005'ten bu yana en yüksek artışı kaydettiğinin altı çizilen raporda, ev fiyatlarındaki bu keskin yükselişlerin "endişe nedeni" olmayı sürdürdüğü belirtildi.

Raporda, şirketlerin iflas etmesi ya da bankaların sıkıntıya düşmesi riskinin altı ay öncesine göre önemli ölçüde daha düşük olduğuna vurgu yapılarak, Avrupa’da özellikle koronavirüs salgını öncesi değerlemelerin yüksek olduğu ülkelerdeki gayrimenkul piyasasında düzeltme risklerinin önemli oranda artış gösterdiğine vurgu yapıldı.

Avrupa Merkez Bankası ndan gayrimenkul fiyatları açıklaması!

Avro Bölgesi’nde devam eden düşük faiz politikasının finansal kurumlar üzerindeki olumsuz yansımalarının "zaman içinde kötüleşebileceğine” vurgu yapılan raporda, bankaların dijital dönüşüm ve daha yeşil bir ekonomiye geçişin sonuçlarını yönetmek amacıyla baskı altında kalacaklarının altı çizildi.

Raporda görüşlerini paylaşan ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guintos, Avro bölgesindeki son ekonomik toparlanmanın, ekonomik faaliyetlerde sıkıntı ve yükselen kredi riskiyle ilgili endişeleri hafiflettiğine vurgu yaparak, “Küresel tedarik zinciri baskıları ve artan enerji fiyatları, toparlanmanın gücüne ve enflasyon görünümüne yeni zorluklar getirirken, dünyanın birçok bölgesinde aşılamadaki ilerleme yavaş kaldığı için Kovid-19 salgınından kaynaklanan riskler tamamen ortadan kalkmadı.” diye konuştu.

ECB raporunda, iş gücü temininde sıkıntı, küresel tedarik zincirlerinde yaşanan darboğazlar ve girdi fiyatlarında artışların inşaat sektörünün konut arzını yükseltme kabiyeti üzerinde baskı yarattığına da dikkat çekildi. 

Isabel Schnabel'den konut fiyatları yorumu!


Geri Dön