28 / 04 / 2024

Avrupa Merkez Bankası’nın gündeminde faiz indirimi yok!

Avrupa Merkez Bankası’nın gündeminde faiz indirimi yok!

Büyümenin 2024 yılında hız kazanacağını belirten Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, faiz oranlarını indirmenin gündemlerinde olmadığını söyledi.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi ülkelerin maliye bakanlarının İspanya'nın Santiago de Compostela şehrinde düzenledikleri toplantıdan sonra önemli açıklamalarda bulundu.

Son verilerin, Euro Bölgesi'nin bu yıl daha önce beklendiği ölçüde büyüme kaydetmeyeceğini ortaya koyduğuna dikkat çeken Lagarde, büyümenin 2024 yılında hızlanacağını söyledi.

Lagarde, enflasyonu kontrol altında tutmak ve fiyat istikrarını sağlamak için para ve maliye politikalarının birbirleriyle uyum içerisinde olması gerektiğini ifade etti.

Euro Bölgesi ülkelerinin bu aşamada kamu borcu ve cari açığı düşürmeye odaklanmaları gerektiğine dikkat çeken Lagarde, Avrupa ülkelerinin özellikle yeşil ve dijital alanlarda daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduklarını belirtti.

BU KONUYU TELAFFUZ BİLE ETMEDİK

Bloomberght.com’un haberine göre Lagarde, faiz oranlarını düşürmenin ECB'nin gündeminde bulunmadığını belirterek, "Faiz oranlarını düşürme konusunda bir karar almadık. Bu meseleyi tartışmadık ve hatta toplantı gündemine bile girmedi" şeklinde konuştu.

ECB, 3 temel politika faizini 25 baz puan yükselterek refinansman faizinin yüzde 4,50'ye, mevduat faizini yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'e yükseltmişti.

Bu yükselişle beraber ECB'nin mevduat ve refinansman faizleri 1999'dan, marjinal fonlanma faizi de 2001'den bu yana en yüksek düzeylere çıkmış oldu.

Piyasalar, bundan sonra ECB'nin faiz artırım programının bitmiş olabileceği ve 2024'ün ilk yarısında faizlerin düşüşe geçebileceği beklentisine girmişti.

Avrupa Merkez Bankası’nın gündeminde faiz indirimi yok!

ÇİN’DE SANAYİ ÜRETİMİ BEKLENTİLERİ AŞTI

Öte yandan Çin ekonomik aktivitesi uzun bir süre sonra toparlanma sinyalleri verdi. Ağustos ayında Çin sanayi üretimi yıllık yüzde 4,5, perakende satışları ise yüzde 4,6 yükselişle beklentilerin net üzerinde gerçekleşti.

Ekonomistler sanayi üretiminin yüzde 3,9, perakende satışların ise yüzde 3 artmasını tahmin ediyordu. Pozitif veriler, aralarında ev eşyaları ve konutun da olduğu sektörlerde Çin hükümetinin teşvik adımlarını atmasından sonra geldi.

Çin ekonomisinin yumuşak karnı gayrimenkul sektöründe ise kötü gidiş devam ediyor. Ağustos ayında yeni konut satışları yüzde 0,29 oranında düştü. Çin Merkez Bankası ise bir yıl vadeli borç verme faizini yüzde 2,50’de tuttu.


 


 


Geri Dön