18 / 05 / 2024

Avrupa Türklerle kalkınıyor!

Avrupa Türklerle kalkınıyor!

Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalara rağmen Avrupalıların Türk şirketlerine ilgisi devam ediyor. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, son yıllarda sektörlerinin önde gelen firmalarıyla önemli iş birliklerine giderek Türkiye’deki yatırımlarını 11 Milyar Euro’nun üzerine çıkardı.



67 ülkenin ortak olduğu, 55 Milyar Euro bilanço büyüklüğündeki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye'nin önde gelen şirketleriyle iş birliği ağını genişletiyor. 2018 yılında Türkiye'de farklı sektörlerden 34 farklı projeye yatırım yapan EBRD'nin iş birliğine gittiği firmalar arasında Rönesans Holding, Nef, Arçelik, Yapı Kredi, Garanti, İş Bankası ve Migros gibi sektörünün önde gelen markaları var.

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; güçlü finansal yapılara sahip firmalara yaptığı yatırımlarla bilinen EBRD'nin şu anda Türkiye'deki toplam yatırım portföyü yaklaşık 7 Milyar Euro seviyesinde. Bu portföyün en önemli bölümünü yüzde 32'lik pay ile sanayi, ticaret ve tarım oluşturuyor. Bunu yüzde 28 ile finansal kurumlar, yüzde 22 ile altyapı takip ediyor. Yatırımlardan kalan yüzde 19'luk pay ise enerjiye ayrılmış durumda.

EBRD, dünyada ilk kez gayrimenkul üretmek için bir ortaklık anlaşmasına imza atmış ve Nef ile birlikte 120 Milyon Dolar sermayeli Nef - EBRD Gayrimenkul Geliştirme A.Ş.'yi kurmuştu. Bu ortaklık önümüzdeki dönemde İstanbul'da ve Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde Nef markalı konut projeleri ve Novu markalı öğrenci yurtlarını hayata geçirecek. Ortaklık kapsamında iki taraf her biri 60 milyon dolarlık bir katkıyla, Nef'in Türkiye'de büyüyen orta sınıfa yönelik özgün konut konseptlerini de hayata geçirecek. Ayrıca, sermayeye ek olarak, proje bazlı finansmanlar ile yatırım miktarı 600 milyon doları geçecek.
 


Geri Dön