Ekonomi

Avrupa ve Amerika’da borsalardaki fırtına devam ediyor

Borsalardaki fırtına ardında enkaz bırakmaya devam ediyor. Avrupa borsalarının ardından Amerika’da New York borsası da haftanın üçüncü işlem gününü düşüş eğilimiyle tamamladı. 273,87 puana geriledi

New York borsası kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,14 oranında azalışla 30.273,87 puana geriledi.
S&P 500 endeksi yüzde 0,20 oran azalışla 3.783,28 puana ve Nasdaq endeksi ise yüzde 0,25 oranda kayıpla 11.148,64 puana indi.

Yüksek enflasyon ve faiz ortamının ekonomilere tepkisine ilişkin endişeler piyasalara yön veren temel faktör olmaya devam ederken, Amerikan borsasında da endeksler, işlem gününün kapanışında negatif bir seyir izledi.
Hafta başından bu yana düşüş yönünde eğilim gösteren tahvil faizleri yeniden yükselişe geçerken, Amerika’nın 10 yıllık tahvil faizi de yüzde 3,78 seviyelerine kadar çıktı.

Makroekonomik veri tarafında ise Amerika’da cuma günü açıklanacak ve para politikasının seyri açısından önemli olan istihdam verisi öncesi özel sektör istihdamına ilişkin veriler eylül ayında beklentilerin üzerinde gelmişti.

ADP Araştırma Enstitüsünün yayınladığı verilerine göre, özel sektör istihdamı eylül ayında 208 bin kişilik yükseliş kaydetti. Beklenenden fazla yükselen özel sektör istihdamı, artan faiz oranları ve daha sıkı finansal şartlara rağmen iş gücü talebinin güçlü kaldığına işaret etti.

Öte yandan ülkede dış ticaret açığı da ağustos ayında aylık bazda yüzde 4,3 oranda azalışla 67,4 milyar dolara inerek mayıs 2021 yılında bu yana en düşük seviyeye geriledi. Söz konusu dönemde, ABD'nin ihracatı yüzde 0,3 oran azalışla 258,9 milyar dolara, ithalatı da yüzde 1,1 oranda azalışla 326,3 milyar dolara düştü.

Uzmanlar, Fed'in agresif faiz artırımlarıyla yavaşlayan iç talebin ithalat üzerinde baskı yarattığını açıkladı.
Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat dışı endeksi ise eylül ayında aylık bazda 0,2 puanlık azalışla 56,7'ye gerileyerek piyasa beklentilerinden biraz düştü.

Amerika’da 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı da yüzde 6,75 oran ile 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Öte yandan ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları izlenmeye devam edilirken, Atlanta Fed Başkanı Bostic, Fed'in enflasyonla mücadelesinin henüz ilk zamanlarında olduğunu belirtti.

Fiyat baskılarının geniş ve kalıcı olmayı devam ettirdiğine işaret eden Bostic, ekonominin zayıflaması durumunda bankanın faiz oranlarını düşürmek için çok hızlı davranmaması, enflasyonu düşürmeye odaklanmaya devam etmesi gerektiğini dile getirdi.