Ekonomi

Avrupa'da doğal gaz fiyatları yükseliyor Türkiye'ye yansıması nasıl olacak?

Avrupa'da doğal gaz fiyatları Rusya'nın vanaları bir bir kesmesinin ardından hızla yükselmeye başladı. Cuma günü megavatsaat fiyatı 117,7 dolar olan doğal gaz fiyatı 124,52 dolara çıktı. Artışın Türkiye'ye nasıl yansıyacağı merak ediliyor.Almanya gaz sıkıntısı nedeniyle elektrik üretimini kömür santrallerinden sağlayacağını açıkladı

Rusya'nın Avrupa ülkelerine gaz sevkiyatını kesmesi fiyatlarda artışlara neden oldu. Almanya gaz sıkıntısı nedeniyle elektrik üretimini kömür santrallerinden sağlayacağını açıkladı. 

Rusya'nın Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı, Kuzey Akım'daki kapasitenin de düşürülmesiyle azalmaya devam ediyor. Gaz sevkiyatındaki düşüşler AB ülkelerinde doğal gazın megavatsaat fiyatının artmasına neden oldu.

Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören temmuz vadeli gaz kontrat fiyatı,  megavatsaat başına 124 avroya yükseldi.

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya sevk edilen 167 milyon metreküp seviyesindeki gaz arzının teknik sorunlar nedeniyle 16 Haziran itibarıyla günde 67 milyon metreküpe düştüğünü bildirmişti.

Türkiye'nin dış politikada Rusya ile ilişkilerini bozmaması tedarik konusunda herhangi bir endişe yaratmasa da kesintilerden etkilenmesi kaçınılmaz olarak gözüküyor.

BOTAŞ son olarak 1 Haziran'dan itibaren konutlarda geçerli olmak üzere doğal gazın birim fiyatında yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın birim fiyatında yüzde 16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğal gazın birim fiyatında ise yüzde 10 zam yapmıştı.

 

BOTAŞ'ın haziran ayına ilişkin tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine haziranda uygulanacak satış fiyatı, bin metreküp doğal gaz için 3 bin 264 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de bin metreküp doğal gaz için 10 bin 416 lira oldu.

Elektrik üretim amaçlı tarifede bin metreküp doğal gazın fiyatı ise 12 bin 500 lira olarak belirlendi.

Doğal gazda fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanıyor ve Temmuz ayında doğal gaza yeni bir zam gelebileceği ifade ediliyor.

 

ABD'de benzine vergi indirimi gündemde! Biden son kararını verecek

Tereyağı fiyatlarını artıracak gelişme! Bakanlık ihracata izin verdi son tarihi açıkladı

550 bin kişiyi etkileyecek bedelli askerlik ücreti memur maaşıyla çarpılacak

TOKİ'nin 27 ilde yapacağı 10 bin ucuz konutluk arsa satışlarının ihale tarihleri belli oldu

Bitcoin Ethereum Solana ve diğer kripto paralardaki patlama şaşırttı! Piyasaya kim girdi?

Altın fiyatlarını düşürecek ikinci dalga geliyor! Piyasa uzmanları o tarihi duyurdu

TOKİ'den 1562 lira taksitle ev sahibi olma fırsatı! Sözleşme tarihleri de açıklandı

İstanbul'da ekmeğe büyük zam geldi Halk Ekmeğin kaç liradan satılacağı belli oldu

Selçuk Geçer 'Ben hep 50 liralık alıyorum' diyenlere akıl almaz mazot fiyatını açıkladı

Asgari ücrete ek zamla ilgili kulis bilgisi şaşırttı! Yeni hesapla 6 bin 500 lirayı aşacak iddiası

Asgari ilkokul mezunu 127 bin personel alınacak! Yaş sınırı 18-45 yaş olarak açıklandı