Ekonomi

Karadeniz'de bulunan doğal gaz çalışmasında kritik adım! Türkiye'de bir ilk gerçekleşti

Türkiye, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya Gaz Sahası içindeki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yaptı. Bulunan gazın karaya taşınmasına kullanılacak dev vanalardan ilki Filyos'a getirildi.Karadeniz'de bulunan doğal gazı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne taşınması için başlatılan alt yapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfinin gerçekleştiği Karadeniz'deki Sakarya Sahası'nda, doğal gazın karaya çıkması için çalışmalar Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından yürütülüyor.

Karadeniz'de bulunan doğal gazı Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi'ne taşınması için başlatılan alt yapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 

Bu kapsamda; Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gazı, kuyuların başından üretim ve dağıtım haznesine iletmekte kullanılacak dev kuyubaşı vanalarından ilki Türkiye'ye geldi.

Ağırlığı 65 ton, yüksekliği 5,1 metre, genişliği 5,9 metre olan dev vana, içinde bulundurduğu akış ölçer, sensör, dedektör ve çeşitli vana takımlarıyla üretilecek gazı kuyubaşından üretim dağıtım haznesine iletecek. Her kuyunun başında bulunacak vanalardan toplamda 9 adet daha gelmesi planlanıyor.

 

 

FİLYOS LİMANI'NDAN KARAYA ÇIKARILACAK

Karadeniz'de bulunduğu açıklanan doğal gaz 540 milyar metreküplük bir hacme sahip. Gazın Türkiye'deki doğal gaz sistemine Filyos Limanı'ndan karaya çıkarılarak bağlantısı yapılacak. Doğal gazın 2023 yılında sisteme dahil edilmesi için çalışmalar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uhdesinde devam ediyor. Gazın sisteme dahil edilmesiyle birlikte Türkiye'nin Rusya ve İran'dan aldığı doğal gaz miktarında azalma olacak ve enerjiye aktarılan kaynaktan tasarruf edilecek. 

 

GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜP ÜRETİLECEK

Karadeniz Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 Kuyusu'nda keşfedilen doğal gaz rezervinden günde 10 milyon metreküp gazın karaya pompalanması planlanıyor. Türkiye'nin 2027-2028 yılında yıllık 15 milyar metreküp doğal gaz üretme hedefi bulunuyor.. Kağıt üstündeki rakamlarla ortaya konulan üretimin Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin yüzde 30'unu karşılayacak seviyede olduğu hesaplandı. Bu sayede doğalgaz faturasının bugünkü kurla 4 milyar dolar azalması bekleniyor.