Sektörel

Avrupa'da konut fiyatları ne oldu? İstanbul mu daha ucuz, Roma mı?

İstanbul’da konut fiyatları yükselişini sürdürüyor. Uzun zamandır emlak piyasasında yaşanan yükselişle İstanbul Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Bahçelievler'de daire fiyatına Roma'da 1+1 konut satın alınabiliyor. İşte detaylar...

Enflasyonda yaşanan yükselişle beraber, mega kent İstanbul’da konut fiyatları ciddi oranda arttı. 2015 senesinden bu güne Türkiye’de kademeli olarak yükselen konut fiyatları artık birikimi olan çalışanlara da alım fırsatı tanımıyor. 

İstanbul’daki bir konutun fiyatı Avrupa’nın önde gelen pek çok şehri ile yarışır duruma geldi. Ekonomimcom'da yer alan habere göre; Wall Street Journal, Avrupa'nın ünlü şehirlerinde 1+1 konut fiyatlarını listeledi. Roma fiyatlar açısından büyük Avrupa şehirleri arasında 'en ucuz' oldu. 

Avrupa'daki diğer lüks konut piyasalarıyla kıyaslandığında, alıcılar İtalya'nın başkenti Roma'dan paralarının karşılığının daha fazlasını alabiliyor. 

ROMALILAR 4 YILDA KONUT SAHİBİ OLABİLİYOR

Immobiliare.it adlı emlak sitesine göre, Roma'da Ağustos ayı itibarıyla ortalama konut fiyatları metrekare başına 350 dolar  seviyesinde seyrediyordu. Bu rakam, İtalya'nın Floransa ve Bologna kentlerinden daha düşük, Milano'dan ise üçte bir oranında daha az.

Uluslararası emlak şirketi Savills'in tarihi şehir merkezlerinin dışındaki konutları inceleyerek hazırladığı uygunluk endeksine göre, Roma'da tek yatak odalı bir konut Avrupa'nın büyük şehirlerinin ortalamasından çok daha uygun fiyatlı olup, Barselona, ​​Amsterdam ve Viyana'dan da daha ucuz. 

Savills'e göre, ortalama gelir elde eden bir Romalının konutu satın alabilmesi için sadece dört yıllık maaşı yeterli olurken, bir Parislinin bunun iki katına yani 8 seneye ihtiyacı bulunuyor.

ROMA'DAKİ 1+1 FİYATLARLA İSTANBUL'DA 2+1, 80 METREKARE EV ALINABİLİYOR

Roma'da tarihi alanların dışındaki bölgelerde 1+1 daire fiyatına İstanbul Bahçelievler'de 2+1, 80 metrekare genişliğinde yeni binada konut alınabiliyor. Ortalama konutun metrekare fiyatı Ağustos 2024 itibarıyla İstanbul’da 40.805 TL, Ankara'da 22.593 TL ve İzmir'de 35.000 TL şeklinde oldu. 

2023 yılında 1,1 milyon doların üzerindeki ev satışları, pandemiden öncesi ile kıyaslandığında, Roma'daki fiyatların yüzde 4 arttığı, lüks seviyedeki işlem sayısının ise yüzde 3,6 arttığını gösteriyor. Bu senenin ikinci çeyreğinde genel gayrimenkul fiyatları bir yıl öncesine göre ise yüzde 3 yükseliş gösterdi. 

AVRUPA'DA 1+1 ORTALAMA KONUT FİYATLARI 

  1. Londra 645 bin dolar
  2. Paris 612 bin 512 dolar
  3. Münih 586 bin 760 dolar
  4. Oslo 409 bin 543 dolar
  5. Kopenhag 394 bin 543 dolar
  6. Amsterdam 392 bin 395 dolar
  7. Viyana 388 bin 067 dolar
  8. Roma 244 bin 544 dolar

Konut sektörü hareketlendi, fırsatçılar harekete geçti!

Renault'dan faizsiz kredi kampanyası! Megane Sedan modeli için 200 bin TL faizsiz kredi verecek...

Merkez Bankası açıkladı: Kira enflasyonu yılın son çeyreğinde yavaşlayabilir!